OS RH na vježbi Jadranski udar 2018

 

U tjednu obilježenom brojnim vježbama, kako u RH tako i u inozemstvu, nekako je ostalo po strani da se u našem neposrednom susjedstvu, u Republici Sloveniji, provodi vježba „Jadranski udar/Adriatic Strike 2018“. Riječ je o središnjoj vježbi Slovenske vojske, koja se provodi u suradnji sa savezničkim državama – ukupno oko 700 sudionika, od toga oko 350 pripadnika oružanih snaga Albanije, Austrije, Belgije, Češke, Crne Gore, Danske, Estonije, Francuske, Hrvatske, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Španjolske i SAD-a. Tri zemlje sudjeluju u statusu promatrača – Jordan, Švicarska i Turska. Jadranski udar 2018 organizira i vodi zapovjedništvo 15. pukovnije vojnog zrakoplovstva Slovenske vojske, a po drugi puta u vježbi sudjeluje i Razmjestivi zrakoplovni centar za zapovijedanje i nadzor (Deployable Air Command and Control Centre – DACCC) iz talijanskog mjesta Poggio Renatico nedaleko Bologne, koji je dio strukture Zapovjedništva zračnih snaga NATO-a za Europu.

Sedmodnevna vježba „Jadranski udar“ počela je u nedjelju, 3. lipnja, uvodnom svečanošću na aerodromu Cerklje ob Krki, gdje je ujedno održan i dan otvorenih vrata vojarne „Jerneja Molana“. Osim što su građani mogli razgledati letjelice i naoružanje iz sastava Slovenske vojske, mogli su se vidjeti i neki od zrakoplova koji sudjeluju u vježbi. Ukupno u vježbi sudjeluje više od 30 letjelica, i to od helikoptera: Bell 206 i Bell 412 (Slovenija), Cougar AS AL 532 (Slovenija i Albanija), SA 341 Gazela (Crna Gora), te Mi 8/17 iz Makedonije. Od ostalih letjelica tu su: Pilatus PC-9 (Slovenija i Hrvatska), Pilatus PC-7 (Austrija), Aero L-159 (Češka), Aero L-39 (Nizozemska), AMX (Italija), Lear Jet (Njemačka), SAAB JAS 39 Gripen (Madžarska), te F-16 iz SAD. Većina ovih zrakoplova će u vježbovne zadatke zračne potpore polijetati s aerodroma Cerklje ob Krki i Brnik (Ljubljana), dok će mađarski Gripen, talijanski AMX i hrvatski PC-9 vježbu podupirati sa svojih matičnih aerodroma.

Cilj vježbe „Jadranski udar/Adriatic Strike“ je uvježbavanje tehnika, taktika i procedura bliske potpore zračnih kontrolora, njihove interoperabilnosti i rada u višenacionalnom okružju. Aktivnost se održava na ukupno 6 različitih lokacija diljem Slovenije, kao i na glavnom poligonu Slovenske vojske u Postojni, gdje će letjelice i oklopna vozila osiguravati vatrenu potporu – dok će na širem području općine Celje, Trbovlje i Črnomelj, kao i na području Korošice i Primoža kod Kočevske Reke, zrakoplovi samo simulirati zračnu potporu.

Ovo je već 7. put da se održava vježba „Jadranski udar/Adriatic Strike“, čije ovogodišnje izdanje traje do subote, 9. lipnja 2018. godine. Oružane snage RH sudjeluju s 2 Pilatusa PC-9 iz sastava HRZ i jednim JTAC timom iz sastava HKoV-a. Danas je u vojarni na aerodromu Cerklje ob Krki održan Dan visokih gostiju – izabranih veleposlanika, Odbora za obranu Državnoga zbora, te predstavnika oružanih snaga i zapovjednika jedinica iz čijeg sastava dolaze zrakoplovi koju sudjeluju u vježbi. Njima su predstavnici Slovenske vojske prezentirali svrhu, organizaciju i koncept vježbe “Jadranski udar/Adriatic Strike”, te su im prikazani kratki filmovi, snimani kroz dosadašnji tijek vježbe, o događanjima na pojedinim radnim točkama. OS RH su na ovom Danu visokih gostiju predstavljali zapovjednik HRZ, brigadni general Mato Mikić, i načelnik Ureda zapovjednika HRZ brigadir Stanko Hrženjak.

 

*Photo: Slovenska vojska/Bruno Toič, Damjan Vodenik

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.