„Patrouille de France“ – europska turneja, stanica Zadar

 

Kao svaki dobri domaćini, „Krila Oluje“ dočekala su jučer, u četvrtak 19. rujna, nedaleko Zadra svoje francuske goste iz akro-grupe „Patrouille de France“, preletjeli su s njima zadarski kanal i gentlemenski ih dopratili do 93. ZB u Zemuniku. Formaciju od ukupno 14 aviona (6 Pilatusa PC-9M i 8 aviona Alpha Jet) predvodio je vođa „Krila Oluje“, satnik Darko Belančić, a u jednom od aviona iz sastava „Krila Oluje“ letio je i zapovjednik 93. ZB, brigadir Mario Pleša, koji je poželio dobrodošlicu francuskoj akro-skupini. Ovo je prvi puta da su „Patrouille de France“ u Hrvatskoj, i to dva dana – u četvrtak i petak, 19. i 20. rujna, tijekom kojih su, osim preleta, izveli i nekoliko vježbovnih letova. Po dolasku u bazu, provedene su pripreme za trenažne letove, koji su provedeni kasnije tijekom poslijepodneva. Tako su na trenažnom letu „Krila Oluje“ u avionima Pilatus PC-9M u zadnjim kabinama letjeli piloti „Patrouille de France“, a zatim su članovi grupa zamijenili uloge gdje su piloti „Krila Oluje“ po prvi puta letjeli sa francuskim kolegama u avionima Alpha Jet.

Naime, „Patrouille de France“ nalaze se na europskoj mini-turneji, koja je počela 13. rujna polijetanjem iz matične baze u mjestu Salon-de-Provence. Prva stanica bila je u Italiji, Jesolo kod Venecije, gdje su ih dočekali talijanski piloti iz akro-skupine „Frecce Tricolori“. Osim druženja i uvježbavanja, francuska akro-grupa nastupila je u subotu, 14. rujna, na „Jesolo Air Showu“. Sljedeća stanica je Zadar, da bi potom u petak i subotu, 20. i 21. rujna, boravili u Ostravi, u Češkoj Republici. Tamo se ovog vikenda održava air-show pod nazivom „NATO Days 2019“, a prvoga dana, u subotu 21. rujna, nastupit će i „Patrouille de France“. Francuski će piloti potom iz Češke preletjeti do Grčke, odnosno do zrakoplovne baze Grčkih zračnih snaga u Tanagri, koja je već poznata po tome da svake godine ugosti britansku akro-grupu Red Arrows kako bi tijekom nekoliko tjedana na miru i lijepom vremenu uvježbavali svoj godišnji letni program. U Tanagri se u subotu i nedjelju, 21. i 22. rujna, održava međunarodni air-show „Athens Flying Week“, a predviđeno je da tijekom njegovog drugog dana nastupi i „Patrola“. Povratak u Francusku rezerviran je za ponedjeljak, 23. rujna. Naravno, u pratnji same skupine je i transportni avion s potrebnom tehničkom opremom.

Vođe akro-grupa “Patrouille de France” i “Krila Oluje”, bojnik Clément Racine i satnik Darko Belančić

Kako je na ovoj europskoj turneji Zadar jedina stanica na kojoj „Patruille de France“ neće nastupati na nekoj javnoj priredbi, bila je to dobra prilika da francuski i hrvatski akro-piloti porazgovaraju o predstojećem prvom hrvatskom vojnom air-showu „CROIMAS 2020“, najavljenom za 30. svibnja sljedeće godine. Vođa grupe „Patrouille de France“, bojnik Clément Racine, rekao je kako bi vrlo rado došli na „CROIMAS 2020“, no odluku o sudjelovanju donijet će nadležno zapovjedništvo. „No svi smo već  danas impresionirani dolaskom u Zadar i kod naših domaćina ‘Krila Oluje’. Zajednički let je bio poseban doživljaj, posebno nosim sliku negativnog leta, sve je uistinu fantastično“, rekao je bojnik Racine.

Osim iznimno atraktivnog programa, začinjenog dimom u bojama francuske zastave, za posjetitelje budućeg hrvatskog vojnog air-showa bilo bi zaista zanimljivo vidjeti jedan tako raritetni avion kao što je Alpha Jet. Radi se o avionu kojeg su kasnih ’60-ih godina zajednički razvili francuska kompanija Dassault Aviation i njemački Dornier Flugzeugwerke, s idejom dvostruke uloge – obučnog i ujedno lakog napadačkog aviona. S druge strane, i akro-grupa Francuskog ratnog zrakoplovstva „Patrouille de France“ skupila je prilično godina u krilima – osnovana je davne 1953. godine i jedina je akrobatska grupa u svijetu koja je imala pilotkinju na poziciji vođe grupe (2009.-2010. godine, bojnicu Virginie Guyot). Matična zrakoplovne baza im je u mjestu Salon-de-Provence, u kojoj se nalazi i francuska vojna Zrakoplovna akademija. Koliko je za Salon-de-Provence važna prisutnost nacionalne akro-skupine, dokazuju i stranice tamošnjeg turističkog ureda koji kao posebnu atrakciju te razlog dolaska turista u mjesto navodi prisutnost „Patrouille de France“. Bilo bi zaista lijepo kada bi se ovim primjerom poveo i Turistički ured Zadarske županije, preporučujući turistima te putnicima namjernicima bazu u Zemuniku i tamo stacionirana „Krila Oluje“ kao vrhunsku međunarodnu atrakciju.

 

Photo: HRZ/M. Karačić

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.