Najavljen prvi hrvatski vojni air-show

 

U povodu Dana državnosti, 25. obljetnice VRO „Oluja“ i 15. obljetnice akro-skupine „Krila Oluje“, 30.svibnja iduće 2020. godine u Zadru će se održati prvi hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting „CROIMAS 2020“ (Croatian International Military Airshow, s nespretnom kraticom CROIMAS). To su danas pred predstavnicima medija najavili čelni ljudi MORH-a i GS OS RH, HRZ-a i 93. ZB u Zemuniku, kao i čelnici grada Zadra i Zadarske županije koji će biti domaćini ove zrakoplovne predstave.

Pukovnik Barišić prezentira planove za “CROIMAS 2020” (Photo: MORH/M.Čobanović)

Nakon radnog, koordinacijskog sastanka, prezentaciju ove inicijative i organizacije „CROIMAS-a“ održao je voditelj Operativnog odsjeka u Zapovjedništvu 93. ZB, pukovnik Damir Barišić. Prema dosadašnjem planu, na „CROIMAS 2020“ sudjelovat će akro-grupe i demo-piloti, te letjelice ratnih zrakoplovstava RH, država-članica NATO-a i partnerskih zemalja. U bogatom letačkom i popratnom programu u trajanju od oko 9 sati planirano je sudjelovanje do najviše 450 sudionika i 100-tinjak letjelica. Planirano je da se većina polijetanja odvija iz 93. ZB u Zemuniku, a vjerojatno ni blizina ZB u talijanskom Avianu neće biti naodmet za neke zahtjevnije letjelice.

Glavnina programa odvijat će se nad zadarskim kanalom, gdje je publika do sada već mogla gledati uvježbavanja „Krila Oluje“ sa svojim talijanskim i britanskim gostima – „Frecce Tricolori“ i „Red Arrows“. Upravo ti dobri odnosi pilota domaće akro-skupine s brojnim inozemnim letačkim atrakcijama mogli bi biti recept zahvaljujući kojima će neki od svjetski slavnih akrobatskih skupina doletjeti do Zadra i naredne godine. Glavna pozornica bit će na zadarskoj Rivi, a program će se moći pratiti s lokacija od Kolovara do Puntamike, s otoka Ugljana i brodica u zadarskom kanalu. Ulaz će biti besplatan, a dok organizatori očekuju čak oko 100.000 posjetitelja, prema riječima pukovnika Barišića – „neće biti zaboravljen ni humanitarni karakter“ ovoga događanja.

„CROIMAS“ bi se trebao održavati svakih pet godina. Inicijativa za organizacijom jednog ovakvog zrakoplovnog spektakla potekla je iz HRZ-a, što su  potom objeručke prihvatili i u vrhu Ministarstva obrane i Vlade RH. Ministar obrane Damir Krstičević uspostavu prvog hrvatskog vojnog air-showa vidi kroz nekoliko dimenzija – kao direktnu promociju HRZ-a i poziva vojnog pilota, kao priliku produbljivanja obrambene suradnje s ratnim zrakoplovstvima savezničkih i partnerskih zemalja, kao daljnje jačanje veze između OS RH i građana, kao direktnu promidžbu grada Zadra i Zadarske županije, te kao ekonomsku vrijednost za lokalnu zajednicu. Uz sve nabrojene povode, ne treba zanemariti i činjenicu kako će upravo u vrijeme održavanja zadarskog air-showa Hrvatska biti predsjedateljica Europskom unijom, štoviše, približavat će se kraju svog 6-mjesečnog mandata. Ministarstvo turizma, kao i druge srodne institucije, poduzet će sve potrebne korake za promociju „CROIMAS-a“ kao buduće tradicionalne nacionalne manifestacije.

100 godina zrakoplovstva proslavljeno je tek “priručnim” aero-mitingom na Lučkom 2010.

Iako je već i ranije bilo pokušaja da se u Zadru napravi neki ozbiljniji air-show, što su čak najavljivali i organizatori varaždinskog CIAV-a 2016. godine, to se do danas ipak nije dogodilo. Riječ je o manifestacijama koje zahtijevaju ne samo puno vremena, nego prije svega puno organizacije i logističkih priprema. Najbolje to znaju upravo Varaždinci iz tamošnjeg Aero kluba, koji već godinama organiziraju CIAV (Croatian International Airshow), a za kojeg se tek prošle godine – zahvaljujući ozbiljnim vojnim letjelicama Mađarskog i Španjolskog ratnog zrakoplovstva, te RAF-a – moglo reći da je postao pravi zrakoplovni miting. Posljednji put se nešto slično pokušalo organizirati 2010. godine, povodom 100. obljetnice zrakoplovstva u Hrvatskoj, koju se na kraju proslavilo dobrom zrakoplovnom priredbom na aerodromu u Lučkom. Iako je u startu to bio vrlo ambiciozno zamišljen projekt,  spektakl planiran za Pleso naglo je postao nedostižan iskakanjem MORH-a i HRZ-a iz organizacije, tako da su preostali organizatori – Aeroklub Zagreb i Zagrebački zrakoplovni savez – u zadnjem trenutku bili prisiljeni smanjiti i svoje organizacijske ambicije. Puno nade u HRZ, točnije u njegovu modernizaciju nabavom borbenih aviona F-16 Barak, polagali su i organizatori velikogoričkog AIRVG-a. Iako orijentirani prije svega na civilno zrakoplovstvo, Velikogoričani su prije 3 godine utemeljili zrakoplovnu priredbu koja je uz potporu HRZ-a i ZTC-a trebala promovirati Veliku Goricu kao grad zrakoplovstva. No ni prošlogodišnji dodatni sadržaj nije pomogao da se AIRVG održi duže od dvije godine zaredom. Iako su organizatori najavljivali da će se ove jeseni održati „mini“ AIRVG na letjelištu Buševec, s naglaskom na sportskoj avijaciji, teško se oteti dojmu kako je AIRVG ipak već postao prošlost.

Austrijski vojni helikopteri u Zeltwegu 2011.

Poželi li pogledati ikakav ozbiljniji vojni air-show, hrvatska publika uglavnom hrli put Austrije, prema dobro nam znanom Zeltwegu, put Slovačke na SIAF ili u Češku na „NATO Days Ostrava“ (zakazan za vikend krajem rujna). Od značajnijih zrakoplovnih priredbi u regiji treba još spomenuti i one na Batajnici kod Beograda, gdje je npr. 2012. velikim međunarodnim air-showom obilježena 100. obljetnica srpskog vojnog zrakoplovstva, ali koje su ipak pretežito tek prigoda za prikaz  stanja i opremanja srpskog RZ i PZO – za razliku od usporedive međunarodne priredbe koju su 2013. po posljednji put organizirali Mađari na prostorima zrakoplovne baze u Kecskemetu (koja je sada u velikoj građevinskoj modernizaciji).

Batajnica 2012. – program i na nebi i na zemlji, civilni i vojni

Pariški Le Bourget – prvo posao, pa tek onda i ponešto letenja

Veliki međunarodni zrakoplovni spektakli – poput letačkog RIAT-a ili više industrijskih okupljanja u Farnboroughu (Farnborough International Airshow) ili pariškom Le Bourgetu (Paris Air Show) – pravi su pokazatelji kako to izgleda kada se na jednom mjestu spoje gospodarstvo, atrakcije i turizam. Velike premijere i kupoprodajne objave rezervirane su samo za najveće takve priredbe.

A kako to izgleda preko Velike bare, upravo je jučer (četvrtak, 22. kolovoza) demonstrirano u New Yorku. Kao uvod u New York Air Show, koji će se održati ovog vikenda, 24. i 25. kolovoza, jučer je iznad rijeke Hudson i oko Kipa slobode održan spektakularan prelet ukupno 20 zrakoplova. U društvu britanske akro-skupine Red Arrows, koja se trenutno nalazi na turneji po Kanadi i SAD-u, iznad Manhattana našli su se i US Air Force Thunderbirds, F-22 Raptor Demo team, te po prvi puta i F-35 Lightening II Demo team. Iako najavljeni, na ovom preletu nažalost ipak nisu sudjelovali američki Blue Angels. No i bez njih, oduševljenje nije izostalo, pa se o jučerašnjem preletu već govori kao o povijesnom. Nadajmo se da će i za sljedeću godinu najavljeni „CROIMAS“ postati povijesni, te tradicionalni hrvatski vojni aero-miting.

Povijesni dan u New Yorku: Red Arrows s F-35 Demo Team (Photo: Red Arrows/SAC Rose Buchanan)

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.