Pad OH-58D: “Ne treba miješati civilne i vojne norme”

 

Kada smo 2016. radili intervju sa sadašnjim zapovjednikom HRZ-a, brigadnim generalom Michaelom Križancem, tada jednim od čelnih ljudi zaduženih za nabavu helikoptera OH-58D, pitali smo upravo za problem jednomotornog helikoptera pri mogućim rizičnim letovima, kao što je let nad morem. Proteklih godina mogli su se vidjeti helikopteri OH-58D kako lete nad morem, primjerice prošle godine u Splitu pri odlasku s TT zbora na Rivi, pri čemu su se pojedini stručnjaci hvatali za glavu. No u intervjuu iz 2016. godine general Križanec nam je odgovorio kako su civilni propisi i vojni zadaci dvije sasvim različite stvari.

Prenosimo dio iz tog intervjua…

Prije nego prijeđemo detaljnije na ovo pitanje, postavilo mi se, i ne samo meni, par nedoumica. To je jednomotorni helikopter – nije li to određeni problem pri npr. letovima nad morem…? Da ne spominjemo da EU zadnjih godina insistira na 2 motora za let iznad urbanog prostora…

Po meni je apsolutno pogrešno razmatrati vojne sposobnosti u kontekstu civilnih propisa. Inicijalno je taj helikopter svoje vatreno krštenje doživio u Perzijskom zaljevu. To je bila prva intergranska uporaba sredstva „Army-a“ s brodova US Navy, gdje su oni po noći tražili i onesposobljavali brze iranske patrolne čamce koji su postavljali mine u zaljevu. Što se tiče vojske – ne treba miješati nekakve civilne i vojne propise, standarde, norme.

Mi govorimo o riziku – to znači da razmatramo i da li to može dovesti do gubitka neke sposobnosti, može li to dovesti do gubitka ljudskog života, ali uvijek odvagnemo da li je ta zadaća provediva ili nije i koliki je taj rizik. Znači, „risk assessment“ se provodi i provodit će se i nema nikakve zapreke da netko ne odluči poslati jednomotorni helikopter na otvoreno more, naravno, ako ono što ćemo time dobiti nadilazi rizik. Naravno, neće ići sam i imat će nekakvu potporu ili će imati pratitelja. Posao vojnih pilota se ne može i ne smije izjednačavati s poslovima civilnih pilota. Razumijem da netko tko komercijalno vozi putnike mora imati 2 motora, mora imati nekakvu opremu u slučaju pada na vodenu površinu – to mi je jasno, ali mi radimo drukčiji posao, koji uključuje i zahtjevnije zadaće.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.