Pad Zlina: prizemljeni avioni, obustavljena obuka

 

Danas poslijepodne ostaci aviona Zlin 242L evidencijske oznake 403 dopremljeni su u vojarnu „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, priopćio je MORH, dodajući da „istražna povjerenstva rade na utvrđivanju svih okolnosti tragične nesreće u kojoj su smrtno stradali pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva pilot natporučnik Marko Novković i učenik-letač poručnik Luka Jagatić“.

Gostujući u emisiji „Dnevniku Nove TV“, zapovjednik 93. krila HRZ-a brigadir Željko Ninić podsjetio je da je istraga tek započela i da je teško govoriti o tome kada bi ona mogla uroditi nekim konkretnim saznanjima:

„Jučer je formirano povjerenstvo, danas su intenzivno radili na lokaciji. Ostaci zrakoplova prevezeni su u našu vojarnu i smješteni u hangar, a sama istraga je vrlo, vrlo složen proces – uključuje jako puno elemenata i aspekata mogućih uzroka nastavka događaja. Stoga prejudiciranje i predviđanje datuma je jako nezahvalno. Svima nama i u sustavu obrane, Zrakoplovstva, postrojbe i obiteljima iznimno je, iznimno stalo da se dođe do prave istine. Mislim da je puno važnije da dođemo do prave istine, manje važno u tom kontekstu da li će to biti jedan dan ranije ili dan kasnije“.

Nakon jučerašnje nesreće, svi avioni tipa Zlin 242L – odnosno preostala 4 iz sastava Eskadrile aviona – su prizemljeni, a obuka i letenje na njima obustavljeno je do daljnjeg. Ovisno o preliminarnom izvješću, odnosno nalazu istražnog povjerenstva, i zelenom svjetlu nadležnog zapovjedništva, Zlinovi će opet u zrak, rekao je brigadir Ninić.

Križanec: nije bilo indikacije da nešto nije u redu

Obustavili smo obuku i školovanje kadeta“, potvrdio je u HRT-ovoj emisiji „Tema dana“ i zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec, no dodao je da „sve snage koje su u pripravnosti za provedbu svih zadaća su na svojim mjestima i spremne u određenim vremenskim intervalima reagirati“.

Avion na kojem su svoj zadnji let imali natporučnik Novaković i poručnik Jagatić bio je ispravan, potvrdio je zapovjednik Križanec informacije s jučer održane prve press-konferencije u Zemuniku.

„U skladu s našim propisima proveden je povremeni preventivni pregled na zrakoplovu, 100-satni pregled, znači na potpuno ispravnom zrakoplovu preventiva se radi, provedemo pregled. Napravljen je probni let, pilot je s tim zrakoplovom, odnosno avionom, bio u zoni preko 30 minuta, al’ na žalost i ostali koji su bili u širim područjima sa još dva helikoptera nisu dobili nikakav poziv u pomoć ili bilo kakvu indikaciju da nešto nije u redu putem radio veze“.

rekao je general Križanec. No ni drugi podaci ne ukazuju na neku abnormalnost:

„Preliminarno ono što sam ja uspio dobiti od naših službi u Bojni zračnog motrenja i navođenja i putem Hrvatske kontrole zračnog prometa je da je avion bio na propisanoj visini, na propisanom mjestu u zoni, a sve ostale detalje – prepustimo to istražiteljima. Oni će analizirati sve te zapise“.

O navodima svjedoka da je avion prije pada radio akrobacije uslijed kojih mu je prestao raditi motor Križanec je rekao:

„Ta vježba 9 u kojoj kadet, odnosno polaznik obuke, ima zadaću letjeti avionom do zone, a u samoj zoni mu nastavnik letenja pokazno pokazuje određene evolucije iz tog područja, te teme akrobatskog letenja, i ono podrazumijeva svojevrsne evolucije u kojima dolazi do promjene zvuka motora što nužno ne mora značiti da je motor stao“.

Krstičević: odgovornost i vojnička čast

Jučerašnji tragični događaj za sada je rezultirao ostavkom ministra obrane Damira Krstičevića, koju je nakon jutrošnjeg maratonskog sastanka u Vladi prihvatio i premijer Plenković. U posljednja 24 sata, sada već bivši ministar obrane nije želio govoriti o tome, no večeras se oglasio na svom Facebook profilu. U kratkoj poruci objavljenoj oko 21 sat objasnio je zašto je dao ostavku i zahvalio se na suradnji:

„Dragi prijatelji,
podnio sam ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane zbog odgovornosti i vojničke časti. Ja sam prije svega general koji je prošao Domovinski rat i uvijek sam, kao i u ratu tako i u miru, preuzimao odgovornost i brigu za svoje ljude.

Hvala svim pripadnicima Hrvatske vojske i djelatnicima Ministarstva obrane na predanom radu tijekom ove četiri godine. Nastavite raditi na jačanju Hrvatske vojske i gradite i dalje pobjednički duh iz Domovinskog rata. Jačanje Hrvatske vojske je vaša stalna misija i ta misija nema alternative!“.

Trenutno je na potezu premijer Plenković, koji između dvojice državnih tajnika u MORH-u, Tomislava Ivića i Zdravka Jakopa, treba izabrati onoga kojem će privremeno dati ovlasti za obnašanje dužnosti ministra obrane do izbora i neke nove Vlade.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.