Pad Zlina: mali nalet, nikad problema

 

Svega 4 sata nakon što je u Biljanima Donjim pao avion Zlin 242L, oznake 403, a njegova dvočlana posada poginula, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku održana je press-konferencija na kojoj je sudjelovao vrh Ministarstva obrane i GS OS RH (ministar Damir Krstičević i admiral Robert Hranj), te zamjenik zapovjednika 93. krila HRZ-a pukovnik Boris Panić i zapovjednik Središta za obuku „Rudolf Perešin“ brigadir Goran Huljev. Oni su i javno izrazili sućut obiteljima, prijateljima te kolegama poginulog natporučnika Marka Novkovića i poručnika Luke Jagatića, a svatko od njih je u svojoj domeni pokušao dati neke nužne informacije o tragediji koja je u kratkom roku ponovo zadesila HRZ.

Načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj potvrdio je do tada već poznate neslužbene informacije o identitetu poginulih članova posade, napominjući kako trenutno razlozi pada aviona nisu poznati:

„Danas negdje oko 16 sati tijekom redovnog i planiranog leta u sklopu trenažnih aktivnosti došlo je do pada školskog aviona Zlin, negdje u području Biljana Donjih. Odmah po dobivenim informacijama o nesreći poduzete su sve mjere traganja i spašavanja, međutim dolaskom na mjesto nesreće mogli smo samo konstatirati da su u padu aviona tragično stradala 2 pripadnika HRZ-a. Stradali su instruktor natporučnik Marko Novković i polaznik letačke obuke poručnik Luka Jagatić“.

Načelnik Hranj je formirao istražno povjerenstvo koje bi trebalo odgovoriti na trenutne nepoznanice o svim bitnim elementima leta – počevši od poštivanja procedura, propisa, obuke, programa održavanja aviona, itd. „Svoje“ povjerenstvo formirao je i ministar obrane, a na čelu mu je glavni zrakoplovni istražitelj Mario Počinok, koji već ima pune ruke posla s istragom o padu OH-58D u siječnju ove godine.

Poginuli natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su na obučnom letu prvog razdjela letačke obuke za polaznika letačke obuke, pojasnio je pukovnik Boris Panić, i srušili su se otprilike pola sata nakon polijetanja.

„Kolega Novković je vrlo iskusan pilot, natporučnik, član akro-grupe ‘Krila Oluje’ s 800 sati naleta. Dakle, samim tim što je član, ajmo reći elitnog društva u ‘Krilima Oluje’ dovoljno govori o njegovom iskustvu i njegovim sposobnostima. Dakle, u to ne moramo sumnjati. Kolega Luka Jagatić se nalazio na 1. razdjelu letačke obuke, i ovo je dakle bio let na kojem je on nakon prvog samostalnog leta se nalazio na razdjelu temeljnog i akrobatskog letenja. Dakle, on je samostalni let već jedan obavio, prema tome letačka obuka je bila nastavljena dalje prema planu“,

rekao je pukovnik Panić. Poručnik Luka Jagatić, rođen 1995. godine, prošle je godine završio studij Vojno inženjerstvo, da bi se potom prijavio na obuku za vojnog pilota.

„U Središtu za obuku HRZ-a ‘Rudolf Perešin’ nalazio se od srpnja prošle godine i u tom periodu prošao je selekcijsko letenje u trajanju od 10 letačkih sati. Prošao je 1.000 sati nastave teorijskog osposobljavanja po zrakoplovnim predmetima i u ožujku ove godine je počeo s letačkom obukom. Kao što ste mogli čuti, počeo je… znači, letačku obuku i trenutno se nalazio na početnoj, odnosno zajedničkim temeljima. Sve navedene obuke – selekcijsko letenje te teorijsko osposobljavanje, pa čak i svoj prvi samostalni let, odradio je sa najvišim ocjenama. To vam govori da se radilo o izuzetnom kadetu i jako dobrom polazniku“,

naglasio je brigadir Goran Huljev, zapovjednik Središta za obuku „Rudolf Perešin“.

HRZ raspolaže s avionima ZLIN 242L od 2007. godine, kada su nabavljeni u Češkoj Republici, izravno od proizvođača Zlin Aircraft a.s., odnosno Moravan Otrokovice. Riječ je o školskom avionu, vrlo sigurnom i pouzdanom, s kojim HRZ nikada nije imao problema. Avion koji se srušio, službene oznake 403, nije bio u kvaru, opovrgnuo je jučerašnje glasine pukovnik Boris Panić. Štoviše,

Zlin br. 403 na otvorenom danu 91. ZB Pleso 2016. godine

„Avion je bio jučer (u srijedu, 6. svibnja, op.a.) na redovitom 100-satnom pregledu nakon kojeg je bio izvršen probni let, dakle avion je bio ispravan. Na svim našim avionima i helikopterima se provode probe koje su redovite, odnosno održavanje koje je redovito, i u sklopu takvog redovitog održavanja jučer je proveden i probni let i avion je bio tada ispravan“.

No istraga će imati prilično problema ustanoviti okolnosti pada, jer Zlin nema crnu kutiju, već kako je rekao Panić:

„On ima jedan uređaj koji bilježi određene parametre leta, ali ti su parametri vrlo šturi i vidjet ćemo što se istraga dalje pokazati, da li se to može ikako interpretirati. Avion u letu nije imao pratnju, dakle nalazio se u samostalnoj zoni, u zoni Donje Biljane u kojoj je trebao biti i bio je sam“.

To je velika razlika u odnosu na helikopter OH-58D, koji je pao u moru kod otoka Zablaća u Šibenskom kanalu. Osim što ti helikopteri imaju „Flight Data Recorder“, oni su u trenutku nesreće krajem siječnja ove godine letjeli u paru, pa je dio informacija o okolnostima tragedije dala i posada pratećeg helikoptera. U jučerašnjem slučaju pada Zlina – tog pratećeg aviona nema – pa će istražitelji morati posegnuti i za svjedocima kojih je ipak bilo. Neki od svjedoka iz Biljana Donjih tvrdili su da je avion prije pada „izvodio akrobacije“, nakon čega je otkazao motor. Pukovnik Boris Panić ta je svjedočenja djelomično potvrdio:

„Što se tiče akrobacija, ne sumnjam da su vidjeli akrobacije zato što, kao što sam i rekao, obuka se provodila po razdjelu letačke obuke koja se zove ‘Temeljno i akrobatsko letenje’. Dakle, samo u nazivu toga dijela obuke je već… akrobacije se podrazumijevaju. Mogućnost prestanka rada motora ne mogu komentirati jer jednostavno takvu informaciju nemamo“.

Letjelica Zlin 242L službene oznake 403 tijekom proteklih 13 godina u HRZ-u skupila je ukupno 1.361 sat naleta, što se u zrakoplovstvu smatra prilično malim naletom.

Krstičević: nisam obavijestio premijera

No, jučerašnju press-konferenciju ipak je zasjenio sam ministar obrane Damir Krstičević na samom kraju svog obraćanja novinarima. On je rekao kako je informaciju o nesreći dobio oko 16:01 sati, te je odmah s admiralom Hranjom otišao za Zemunik. Tijekom puta o padu Zlina obavijestio je i predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića. No ono o čemu nije obavijestio niti jednoga od njih, Krstičević je objavio pred novinarima:

„Ja sa današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH. Hvala!“.

Iako su novinari u nekoliko navrata pokušali pitati o ostavci, Krstičević je odbijao reći išta detaljnije, odgovarajući kako je već „sve rekao“. Samo je u jednom trenutku potvrdio da o svojoj ostavci nije obavijestio premijera Plenkovića, što bi moglo značiti da je reagirao impulzivno i na licu mjesta.

Iz Vlade RH potvrdili su da je tijekom večeri (nakon press-konferencije) Krstičević ipak telefonski razgovarao s premijerom Plenkovićem, te da će se danas s njime sastati u četiri oka, nakon čega bi se trebalo znati da li je Plenković prihvatio ostavku i tako ostao bez 15. ministra u svom mandatu.

Zanimljivo je i da Ministarstvo obrane u svom priopćenju s press-konferencije uopće ne spominje da je baš njihov resorni ministar podnio ostavku, no to je već uhodana praksa MORH-ovih Odnosa s javnošću koji nerijetko prešute događaj, a ponekad i izmisle nešto što se uopće nije dogodilo (kao formalno usvajanje odluke o odgodi nabave VBA na sjednici Vlade RH, 2. travnja ove godine).

Tko su poginuli pripadnici HRZ-a?

Posljednji javni nastup natporučnika Novkovića

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro-grupe „Krila Oluje“, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji. Diplomirao je 2013. godine kao pripadnik 17. naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Bio je i službeni komentator, te od 2019. godine i pilot akrobatske grupe „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Jedan od posljednjih javnih nastupa, ali na „static displayu“ natporučnik Novković imao je 14. travnja, kada je na YouTube-u uživo razgovarao s Alexom MacPhailom, umirovljenim pilotom Silver Falconsa. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je OS RH od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu kod Vrbovca, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij Vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.