Zašto je 8. HRVCON zaglavio u Afganistanu?

 

Prije gotovo 2 tjedna, točnije 12. rujna, u kampu „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu održana je primopredaja dužnosti između zapovjednika 8. i 9. hrvatskog kontingenta u misiji „Resolute Support“ u Afganistanu. Od tada, 9. HRVCON obavlja svoje redovne zadaće u ovoj NATO misiji, a 8. HRVCON čeka povratak kući. Time su u ovom razdoblju u zemlji podno Hindukuša nalazi ukupno 220 pripadnika OS RH. Nestrpljenju da nakon 6 mjeseci konačno vide svoje bližnje dodatno je kumovalo navodno višekratno najavljivanje pa otkazivanje prijevoza prema Hrvatskoj.

Jučer nam ni Ministarstvo obrane nije znalo odgovoriti kada će se hrvatski vojnici vratiti u RH. „Povratak pripadnika 8. HRVCON-a očekuje se do kraja mjeseca rujna,“ priopćeno nam je iz Ministarstva obrane. Problem je, naime, u organizaciji prijevoza, kojeg nam već godinama pružaju američki partneri.

Dolazak i odlazak u misiju “Resolute Support” u organizaciji je OS SAD-a

Vezano uz organizaciju povratka pripadnika hrvatskog kontingenta iz Afganistana, možemo Vas izvijestiti kako točan termin povratka ovisi o strateškom prijevozu, odnosno o raspoloživosti američkih resursa za provedbu strateškog prijevoza, budući da su za organizaciju prijevoza odgovorni američki partneri. Naime, transport naših pripadnika u/iz Afganistana realizira se temeljem sporazuma (Acquisition And Cross-Servicing Agreement – ACSA), u sklopu programa „Lift and Sustainment“, a troškove transporta osiguravaju OS SAD-a. OS RH predlaže načelne vremenske rokove i upućuje zahtjeve, a američki partneri određuju točne datume i resurse za provedbu,“

pojašnjavaju iz  Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Osim pripadnika Oružanih snaga RH, na povratak kući čekaju i pripadnici oružanih snaga partnerskih zemalja. Radi se o pripadnicima zemalja A5 inicijative (Crna Gora, Makedonija, BiH, te Albanija), koji su također dio paketa strateškog prijevoza.

7. HRVCON vratio se u Hrvatsku u roku od 3 dana

Da se u ovom slučaju ipak radi o ne baš uobičajenom kašnjenju povratka hrvatskih vojnika iz Afganistana, pokazuje i primjer odlaska i primopredaje dužnosti između 7. i 8. HRVCON-a u misiji „Resolute Support“. Primopredaja dužnosti zapovjednika 7. i 8. hrvatskog kontingenta održana je također u kampu „Marmal“ u Mazar-e-Sharifu 14. ožujka ove godine, da bi već 17. ožujka u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu bio održan doček pripadnika 7. HRVCON-a. Spomenuti 7. HRVCON u Afganistan je ispraćen 04. rujna 2017., a primopredaja dužnosti između zapovjednik 6. i 7. HRVCON-a održana je 12. rujna 2017.. Četiri dana kasnije, 16. rujna 2017., pripadnici 6. HRVCON-a već su bili na Plesu. Iako se aktualno kašnjenje u povratku od gotovo 2 tjedna na prvi pogled ne čini predugo, ipak je riječ o igri živaca nakon 6 mjeseci ne baš lake misije u Afganistanu – pri čemu su jednako nestrpljivi hrvatski vojnici, ali i njihove obitelji koje jedva čekaju da ih napokon vide.

8. HRVCON 2018. kao i 11. SLOCON 2009.? (Photo: MORH/T.Brandt)

Da kašnjenje u povratku od 15-ak dana nije baš normalna pojava pokazuje i slučaj iz sada već daleke 2009. godine, kada je 60 pripadnika 11. kontingenta Slovenske vojske od 16. listopada pa do 03. studenog čekalo povratak u domovinu. Oni su svoju zadaću u Afganistanu okončali 15. listopada te 2009. godine, a od 16. listopada čekali su u vojnoj bazi Herat povratak kući. Prvi odlazak bio je najavljen za 29. listopada, a drugi za 01. studenog. Oba ova odlaska otkazana su iz „sigurnosnih razloga“, odnosno zbog „nedostatka raspoloživih kapaciteta“. Slovenskoj vojsci su tada u pomoć pritekle Sjedinjene Američke Države, koju su ponudile besplatan prijevoz svojim transportnim zrakoplovom C130, što je u konačnici i dovelo slovenske vojnike kućama 03. studenog 2009. godine. Takva suradnja SAD-a i Slovenske vojske do tada je bila iznimka, a ne pravilo.

Američki besplatan prijevoz u i iz Afganistana koriste i Oružane snage RH, a dosadašnji vojni vrh često je iskazivao zadovoljstvo ovakvim aranžmanom.Do sada se znalo desiti da bi se par dana duže čekalo na odlazak u Afganistan, ali je povratak u domovinu bio relativno brz. Gdje je ovoga puta “zaštekalo” – nije poznato.

Prema nepotvrđenim informacijama, pripadnici 8. HRVCON-a ipak su na putu kući, a njihov dolazak u Zagreb očekuje se noćas iza ponoći.

Nadopuna

Pripadnici 8. HRVCON-a u ranim jutarnjim satima srijede, 26. rujna, napokon su se vratili u Hrvatsku. Zajedno s njima došli su i pripadnici Vojske Crne Gore, Armije Makedonije, Oružanih snaga Albanije te Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Kao i do sada, prijevoz iz Afganistana do Hrvatske organizirale su SAD, avionom C-17 Globemaster iz sastava U.S. Air Force-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.