Osposobljen treći naraštaj mornaričko-desantnog pješaštva

 

Pripadnici Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice (HRM) od 17. veljače do 24. srpnja 2020. proveli su obuku osposobljavanja 25 pripadnika Satnije mornaričko-desantnog pješaštva (MDP) koja se nalazi u sastavu Flote Hrvatske ratne mornarice. Obuka je, uz prekide, provedena kroz dva modula sukladno odobrenom Programu obuke i uz poštivanje svim sigurnosnih te preventivnih epidemioloških mjera u borbi protiv širenja pandemije bolesti COVID-19. Osim posebnih okolnosti pod kojima se provodila ovogodišnja obuka, treba zamijetiti kako je ove godine i broj polaznika bio otprilike duplo manji nego lani, kada se slična obuka provodila između 4. veljače i 12. srpnja 2019. godine.

Cilj obuke trećeg naraštaja mornaričko-desantnog pješaštva bio je stjecanje znanja, vještina i osposobljavanje pojedinaca i timova za obnašanje zadaća u svim uvjetima djelovanja. Prvi modul obuke obuhvaćao je opće vojne sadržaje, temeljne i specijalističke vojne vještine, uključujući i obuku iz urbanog ratovanja te instinktivno gađanje iz osobnog naoružanja na vojnom vježbalištu „Lisičići“. Drugi modul obuke provodio se isključivo na moru, a sastojao se od savladavanja vodenih prepreka, plivanja, veslanja te uvježbavanja tehnika, taktika i procedura ukrcaja, iskrcaja i prevoženja desantnim jurišnim brodom i helikopterom Mi8 MTV1.

U provedbi obuke, osim instruktora Središta za obuku Hrvatske ratne mornarice, sudjelovala su i tri ovlaštena instruktora Obavještajne pukovnije, posada helikoptera Mi8 MTV1 iz sastava 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz Divulja i pripadnici Flote HRM.

Polaznici obuke su sva stečena znanja i vještine prezentirali tijekom završne situacijske vježbe „SITEX 2“ koja je uspješno provedena u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva i u vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“. Na završnoj svečanosti koja je održana 24. srpnja 2020. u Središtu za obuku Hrvatske ratne mornarice polaznicima su dodijeljena uvjerenja o završetku obuke, a najboljem polazniku trećeg naraštaja vojniku Petru Šušcu i pohvala za ostvarene rezultate i zalaganje.

Foto: HRM / Hidajet Čobo

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.