Pao natječaj za kupovinu ophodnih brodova!

 

Nije tajna kako su posljednjih mjeseci bile u tijeku posljednje faze postupka javne nabave Obalnih ophodnih brodova (OOB) za potrebe Obalne straže RH. Ta je plovila i Vlada RH proglasila strateškim interesom države, raspisan je javni natječaj za njihovu gradnju, a onda je proveden i postupak odabira njihovoga graditelja. I onda, umjesto da stvar krene svome kraju – priča je dobila daljnji zaplet – budući je igra opet preskočila u duboke pravne vode. Naime, nakon poprilično dvojbenog odabira konačnoga izvođača – gdje se navodno opet radilo o već notornom Brodosplitu – na postupak javne nabave uložena je žalba.

Nakon žalbe u prvome stupnju postupka – kada se Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave žalilo poduzeće Adria-Mar, o čemu smo pisali na portalu Obris.og – u drugom stupnju postupka odabira graditelja hrvatskih OOB-a žalbu je uložila Zajednica ponuđača Uljanik Brodogradilište d.d., Pula i Tehnomont Brodogradilište Pula d.o.o. iz Pule. Njihov je prigovor uložen 22. travnja ove godine, a vjerojatno je zbog kompleksnosti samog ovog postupka nabave trebalo pričekati nešto dulje do objavljivanja odluke o ishodu te žalbe. No, tom je čekanju sada došao kraj!

Od naznaka do odluke

Prve naznake ishoda ove žalbe pale su prije dva dana u Hrvatskome saboru – tijekom održavanja 15. sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Dok je tada najveću pažnju ipak privukao “slučaj MiG-ovi”, bitno je manje pažnje privukla izjava ministra obrane Ante Kotromanovića o “kapitalnim projektima javne nabave”:

Mi smo u 2013. godini realizirali oko 900 predmeta nabave. Svega je nekoliko palo postupaka… Četiri postupka od 900. Znate koja je to količina posla, i kako je to vrlo teško kontrolirati, sve skupa! Nabrojit ću nekoliko postupaka, velikih tih vrijednosti nabave, koje smo proveli. Znači – kapitalni remont i produženje životnog vijeka helikoptera Mi-8; kapitalni remont, produženje resursa i nabava aviona MiG-21, projekt gradnje Obalnog ophodnog broda… Evo, recimo, tu nam je pao postupak, zbog žalbe Uljanika… Mi sad imamo ponovni postupak… I nitko nikad nije imao primjedbu na nas, na naše vođenje postupka…

———————-

———————-

I dok u trenutku davanja ove izjave za njen sadržaj još nije bilo i službene potvrde od tijela koje je razmatralo žalbu jedne od zajednica ponuditelja – Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave – to se stanje do danas promijenilo. Naime, iako posao nazvan “Nabava obalnih ophodnih brodova, Broj: 2013/S 017-0038253” još nije uvršten u dnevne objave odluka po žalbenim postupcima, na internetskim stranicama ovoga tijela, u generalnom upisniku odluka ipak je ondje osvanulo – za predmet klase UP/II-034-02/14-01/450, “Poništava se Odluka o odabiru“!

 

Time je za početak potvrđen sadržaj izjave ministra obrane Kotromanovića s Markova trga u četvrtak 10. srpnja ove godine. No, kako spomenuta odluka u svojoj cjelini još nije objavljena – tako ni njen puni sadržaj (kako žalbe, tako ni pratećih dokumenata), još nije dostupan na internetu, a ni u papiru. Za sada, dakle, samo znamo da će se oko nabave obalnih ophodnih brodova – gdje se već dugo zna da je riječ o izuzetno teškoj te kompleksnoj javnoj nabavi – ići u ponavljanje postupka. Sve je to na sreću ozbiljnih brodograditelja, koji su iz dosadašnjeg postupka ispadali i na gluposti, ali jednako tako i na dodatno otezanje za sve one koji u međuvremenu prastarim brodovima svakodnevno čuvaju hrvatski Jadran.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.