Posada OOB-31 “Omiš” na obuci za oružane sustave

 

Za članove posade OOB-31 „Omiš“ od 10. do 14. prosinca 2018. provedena je obuka za daljinski upravljanu oružnu stanicu (DUOS) 30mm „SMASH“ te Motrilački elektro-optički sustav (Surveillance EOS). U obuci, koju su u vojarni „Admiral flote Sveto Letica Barba“ Split te u plovidbi, proveli certificirani instruktori turske tvrtke „ASELSAN“ (koja je proizvođač sustava), pored članova posade sudjelovao je i instruktor za brodsko topničko naoružanje iz Središta za obuku HRM-a. Predmetna obuka dio je „Plana i programa tehničke obuke posade broda“, te je sastavni dio „Ugovora o gradnji i opremanju OOB“.

Završetak je to prve faze obučnog procesa za navedene sustave, nakon koje je posada broda obučena za potpuno samostalno pripremanje te korisničko održavanje sustava, kao i za njegovu taktičku uporabu. Slijedi obuka i uvježbavanje u luci te na moru – uz provedbu dvije pripremne taktičke vježbe (PTV), te konačno verifikacija obučenosti kroz ispitnu taktičku vježbu (ITV), u kojoj će se pored bojnog gađanja ciljeva na moru u dnevnim te noćnim uvjetima, provjeriti obučenost posade na čelu sa zapovjednikom broda po svim mogućim scenarijima iz dodijeljene misije i zadaće. Na prigodnoj ceremoniji dodjele uvjerenja o uspješno završenoj obuci, upriličenoj u Zapovjedništvu Obalne straže RH, moglo se čuti o općem zadovolljstvu dostignutom razinom obučenosti, kako voditelja obučnog tima turskog Aselsana, tako i osoblja Obalne straže RH te Središta za obuku HRM.

DUOS 30mm „SMASH“ je oružna stanica čiju okosnicu predstavlja top 30mm MK44 „Bushmaster“ američke proizvodnje, dok su svi ostali dijelovi sustava (TV kamera za motrenje i praćenje cilljeva po danu, termovizijska kamera za motrenje i praćenje ciljeva po noći i u uvjetima loše vidljivosti, laserski daljinomjer, laserski označivač upozorenja, upravljački dio sustava sa računalno-programskom podrškom, sustavi napajanja i ostali prateći sustavi, zajedno sa cjelokupnom integracijom sustava) proizvod spomenute turske tvrtke. Kako objavljuju OS RH, svoje kvalitete DUOS 30mm „SMASH“ prikazao je tijekom prijemnih ispitivanja u luci, te na moru, a posebno u smislu mogućnosti praćenja brzih ciljeva (na obali, na površini mora te u zraku) i kvalitetne stabilizacije te tijekom bojevih gađanja na površinski cilj – metu, gdje su postignuti rezultati navodno značajno premašili zadane kriterije iz Programa ispitivanja.

Gotovo identičan elektro-optički sustav za motrenje i praćenje ciljeva, kao što je na DUOS-u „SMASH“ (ciljnički EOS), nalazi se na jarbolu broda (motrilački EOS). Isti služi za praćenje površinske situacije u svim uvjetima. Mogućnost snimanja te dokumentiranja aktivnosti na moru s oba EOS-a za Obalnu stražu RH značajna je s aspekta prikupljanja i dokumentiranja dokaza kod prekršaja na moru, te za provođenje naknadnih raščlambi u sklopu sustava naučenih lekcija. Tijekom prijemnih ispitivanja utvrđena je i sposobnost oba elektro-optička sustava za detekciju osobe u moru i u noćnim uvjetima. Riječ je tu o novoj sposobnosti, posebno značajnoj za provedbu zadaća traganja i spašavanja u Republici Hrvatskoj.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.