Otvorene inicijalne ponude za Obalna ophodna plovila

 

Nakon što je 11. rujna bila riješena žalba jednog od ponuditelja, Hrvatska je mogla krenuti u drugi krug natječajnog postupka za izbor graditelja Obalnih ophodnih brodova (OOB) – plovila kojima se tijekom nešto nadolazećih godina želi barem malo odgoditi kriza sposobnosti u Hrvatskoj ratnoj mornarici. I zaista, postupak je bio nastavljen, probivši usput i sve prvotne rokove – što je, doduše, omogućilo da se proračunska sredstva namijenjena za ovogodišnju gradnju prvog OOB-a prenamijene u druge svrhe.

Kako se moglo zaključiti iz višekratnih najava niza dužnosnika s vrha hrvatskog obrambenoga sustava RH, jučer – 19. prosinca 2013. godine – istekao je rok za dostavu inicijalnih ponuda u drugome krugu javnog natječaja za izbor graditelja OOB-a. Temeljem pristiglih dokumenata Ministarstvo obrane RH otvorilo je pristigle inicijalne ponude, u kojima – budući da nisu konačne – navodno još nema naznačene i ukupne financijske vrijednosti pojedinih ponuda. Samim ovim korakom postupka javne nabave – prikupljanjem inicijalnih ponuda još nije odabrana konačna ponuda, već su tek naznačeni detalji konkretnih načina na koje pojedini brodograditelji planiraju ispuniti tehničke zahtjeve koje pred njih načelno postavlja projekt izrađen u Brodarskome institutu za MORH.

Sada slijedi ocjenjivanje pristiglih inicijalnih ponuda – koje će, zajedno s dodatnim pregovaranjem, navodno trajati “idućih 20-tak dana“. Tada bi se vjerojatno trebalo doći do “konačnih ponuda”, temeljem kojih bi mogao biti odabran i graditelj Obalnih ophodnih brodova za HRM. Na takvu konačnu odluku, donesenu u drugom krugu natječajnoga postupka (kad god to jednom bilo), opet postoji mogućnost podnošenja žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, u propisanome zakonskome roku. Spomenimo još samo i činjenicu kako su nakon odvajanja 34 milijuna kuna za projekt OOB u 2013. godini, a onda i prenamjene tih sredstava u drugome rebalansu državnog proračuna – za tu svrhu u 2014. godini trenutno predviđen iznos od 60,5 milijuna kuna.

Iako se u više navrata spominjalo transparentnost aktualnih postupaka javne nabave, jučerašnje otvaranje inicijalnih ponuda za Obalna ophodna plovila opet je izvedeno u potpunoj tišini. Dok se oko jučerašnje proslave 22. godišnjice HVU i prisege kadeta moglo čuti te vidjeti svašta, zajedno s govorima Predsjednika RH te dijela vojnoga vrha – o spomenutom otvaranju inicijalnih ponuda za OOB nije izdano čak ni šturo službeno priopćenje. Iako je tu riječ o prome navratu uopće da Republika Hrvatska gradi klasu od više barem donekle istovrsnih plovila – kako saznajemo iz Ministarstva obrane RH, na tišinu su se odlučili “… jer se radi o inicijalnim ponudama temeljem kojih  slijede pregovaranja s ponuditeljima za formiranje troškovnika za konačnu  ponudu“. O svemu tome u ovoj fazi postupka MORH nije predvidio ni tematsku konferenciju za medije – što, naravno, pogoduje glasinama o tome da je postupak zapravo već gotov, s navođenjem čak i jednog od starih “sumnjivaca” kao pobjednika MORH-ovog natječaja. Ne ulazeći dalje u nagađanja, recimo tek da je za nadati se kako će tu stvari biti drugačije i javnije za “20-tak dana”, kada bi trebao završiti i ovaj segment složenog postupka javne nabave ionako uporabno upitnih Obalnih ophodnih plovila za HRM i njegovu Obalnu stražu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.