Upitan nastavak gradnje OOB-ova

 

Ako je do sada još i bilo nekih dilema oko toga sumnja li Ministarstvo obrane RH u nastavak izgradnje Obalnih ophodnih brodova (OOB), temeljem ugovora potpisanog u prosincu 2014. godine, sada je jasno – u MORH-u su više nego skeptični prema tom projektu. Iako je prvi od 5 obalnih brodova ipak u nekakvoj testnoj fazi pri HRM-u, na prošlotjednoj prezentaciji javne nabave među ključnim projektima HRM-a u ovoj godini nije bilo nastavka izgradnje OOB-ova. Štoviše, Mornarici se ne piše dobro, jer za razliku od HRZ-a i HKoV-a, koji imaju po 4 značajna projekta nabave u 2019., HRM ima samo 2, i to oba rubno vezana uz srž ove grane OS RH. O nastavku izgradnje OOB-ova nije bilo ni riječi, a čak ni ministar obrane, odgovarajući kasnije na novinarska pitanja, nije bio voljan odgovoriti na naše konkretno pitanje o sudbini tog projekta.

Danas je, prilikom potpisivanja redovnih godišnjih ugovora s predstavnicima domaće obrambene industrije, na pitanje ide li projekt OOB dalje ili ne, ministar Damir Krstičević ipak odgovorio:

„Pa svi projekti koji su strateški bitni za Hrvatsku vojsku idu. Vi znate… obalni ophodni brod – da je to jedan projekat koji je prilično kasnio… 4 godine… Mi smo na kraju primili taj brod i sada su trenutno ispitivanja. Mornarica ispituje taj brod, nekoliko mjeseci će trajati to ispitivanje… konkretno ispitivanje na moru od ljudi koji su korisnici tog broda. Nakon toga ćemo imati jedan sastanak i vidit ćemo to ispitivanje koje će dati rezultate. A nakon…“

Na ponovljeno pitanje o nastavku projekta, Krstičević je rekao:

„Pa sve što je dobro… Kad… Teško mi je sad odgovoriti na hipotetsko pitanje. Idemo pogledati realan brod u hrvatskom moru, nakon toga ćemo saslušati ljude koji to ispituju, i kad dobijemo to izvješće onda ćemo opet sjest i donositi odluke“.

Prema ugovoru koji je krajem 2014. potpisao tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović s predsjednikom Uprave brodogradilišta „Brodosplit“, prvi brod trebao je biti izgrađen za 15 mjeseci, a posljednji – 2018. godine. No zbog niza okolnosti, o kojima smo pisali na portalu Obris.org, prototip OOB-a za HRM iz „Brodosplita“ je izašao tek krajem 2018. godine. Još u rujnu 2018. godine, dok prihvat prototipa još nije bio pretjerano izgledna opcija, iz MORH-a su nam, između ostalog, odgovorili:

„Na temelju rezultata prijemnih i prototipnih ispitivanja broda donijet će se odluka o daljnjim koracima. Ukoliko se donese takva odluka, za uspješan nastavak gradnje brodova iz serije od Graditelja se očekuje poboljšanje organizacijskih i tehnoloških procesa. Cilj nam je modernizacija i razvoj novih sposobnosti HRM“.

Kada je prvi brod iz serije OOB-a konačno predan HRM-u, početkom lanjskog prosinca, ponovno nije bilo euforije oko uspješnog ili barem uspješnijeg nastavka gradnje preostala 4 broda. Štoviše, zapovjednik HRM komodor Raffanelli tada je izbjegao odgovoriti na novinarsko pitanje o tome kada bi se mogao početi graditi ostatak brodova. Jedini optimističan u tom pogledu bio je predsjednik Uprave „Brodosplita“ Tomislav Debeljak:

„Uvijek je stvar da nekakav prototip, kojeg hoćete napraviti idealnog, da kasni. Sad… može se tu nabrajati ovaj-onaj je kriv, itd… ali najvažnija je stvar da smo napravili jedan dobar, kvalitetan brod. Znači, kad imamo sve skupa onda je sada to masovna proizvodnja, da tako kažem, tako da apsolutno sljedeći brodovi će izlaziti… Čak ćemo vjerojatno ići možda paralelno dva broda raditi zato što su i dosta velike nekakve potrebe za izvozom, tako da vjerujem da ćemo u sljedećih 10-ak godina napraviti jako puno takvih brodova“.

No na pitanje kada će početi gradnja sljedećeg broda, Debeljak je ipak priznao: „Ne znam, ja bih isto htio znati šta je sa time“.

Nedavno je, komentirajući fijasko s nabavom F-16 Barak, ministar obrane Krstičević rekao da „nema teže stvari nego nabaviti borbeni avion“. Kako sada stvari stoje, izgleda da bi barem jednako teško moglo biti i osiguravanje novih brodova za HRM.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.