OS RH ponovo u Iraku

 

Na danas dovršenom dvodnevnom sastanku ministara obrane NATO država bila je riječi i o stanju NATO obučne misije u Iraku. Nakon američke likvidacije Qassema Soleimanija 2. siječnja ove godine, NATO je 4. siječnja suspendirao njen rad – da bi se 7. siječnja i iz Ministarstva obrane RH čulo kako su njeni pripadnici iz sastava OS RH premješteni na sigurno, iz Bagdada u Kuvajt. Nakon iranskog raketnog odgovora po američkim ciljevima u Iraku, povratak NATO ljudstva u tu zemlju bio je uvjetovan poboljšanjem tamošnje sigurnosne situacije, te odgovarajućim iračkim sigurnosnim garancijama.

Kako izgleda, ta se situacija smirila i došlo je vrijeme da se NATO misija Irak (NM-I) vrati na posao. O tome je ministar obrane Damir Krstičević danas u Bruxellesu izjavio:

Što se tiče Hrvatske, vi znate da smo mi prisutni sa sedam vojnika. Mi smo se isto povukli. U međuvremenu, dva vojnika, hrvatska, su se vratila. Ostalih pet će se postupno vraćati. To je sada odluka zapovjednika misije i operacije. Jasno, u svemu tome moramo uvijek voditi računa o sigurnosti hrvatskih vojnika“.

Formalni uvjeti za povratak u Irak više stotina obučavatelja, savjetnika i pomoćnog osoblja iz 29 zemalja-članica Saveza, kao i partnerskih zemalja, sklopili su se jučer, kako je to ministar Krstičević objasnio novinarima:

Dogovoreno je da se sve vrati na početno stanje od 4. siječnja, što znači da se nastavlja NATO-ova misija u Iraku. Sinoć je došao dokument iračke vlade u kojem podržava i jamči sigurnost osoblju NATO-a i stoga je donesena odluka da se vojnici postupno vraćaju“.

Napomenimo da RH trenutno sudjeluje u sedam operacija potpore miru te u dvije operacije ojačane Prednje prisutnosti (NATO eFP) – kako navode mediji, pri tome je ukupno angažirano 438 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.