Pripadnici OS RH evakuirani iz Iraka

 

Ministarstvo obrane RH priopćilo je jutros da su „sukladno odluci NATO saveza o izmještanju misije iz Iraka u Kuvajt, pripadnici Hrvatske vojske izmješteni iz Bagdada u Kuvajt i nalaze se na sigurnom“. Trenutno se u Kuvajtu nalazi ukupno 14 pripadnika OS RH, od čega je 7 pripadnika 2. HRVCON-a u misiji NATO Mission Iraq (NM-I) kojima je završilo vrijeme trajanja misije i čekaju povratak u Hrvatsku. Ostalih 7 hrvatskih vojnika čini 3. HRVCON u istoj misiji, koji su u Irak stigli proteklih dana, nakon što su 27. prosinca upućeni u tu misiju.

Pratimo sigurnosnu situaciju sa saveznicima i donosit će se odgovarajuće odluke u koordinaciji sa saveznicima. Ističemo kako je sigurnost hrvatskih vojnika najvažnija“, poručuju iz Ministarstva obrane.

Podsjetimo – jučer je premijer Andrej Plenković, koji boravi u službenom posjetu Francuskoj, najavio moguće povlačenje hrvatskih vojnika iz Iraka: „I ta opcija, ukoliko oni nisu nužni, u ovakvim okolnostima, dolje, nije isključena“. Hrvatska sudjeluje u misiji NM-I od prosinca 2018. godine, kada je u Irak upućen prvi HRVCON, a za tu su misiju ove godine predviđena financijska sredstva od 4.456.300,00 kuna.

NATO je privremeno suspendirao provođenje ove iračke misije, a među zemljama koje već jesu ili planiraju izmjestiti svoje vojnika iz Iraka nalaze su i Slovačka i Njemačka. Štoviše, Slovačka je objavila da je evakuirala svojih 7 vojnika na „nepoznatu lokaciju“, te da će se konzultirati s NATO saveznicima o daljnjim koracima. Izmještanje vojnika najavila je i Njemačka, koja u misiji NM-I sudjeluje sa 120 pripadnika. Njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer i ministar vanjskih poslova Heiko Maas najavili su da će 30 njemačkih vojnika, najvećim dijelom baziranih u gradovima Bagdad i Taji, biti privremeno evakuirani u Jordan i Kuvajt. Ostalih 90 stacionirano je u Erbilu, u okviru američke misije „Operation Inherent Resolve“ (OIR), te neće biti u ovom prvom valu izmještanja. U sastavu njemačkog kontingenta u Erbilu je i 6 slovenskih vojnika koji će, prema riječima predsjednika Boruta Pahora, tamo i ostati sve dok se ne odluči drugačije, ovisno o sigurnosnoj situaciji. Slovenija u misiji OIR sudjeluje od 5. rujna 2016. godine.

U Tajiju su smješteni i novozelandski vojnici – njih 45, te još 5 u Bagdadu – no još jučer je ministar obrane Novog Zelanda Ron Mark izjavljivao kako se oni za sada neće povlačiti. Rumunjska je također najavila kako će iz sigurnosnih razloga izmjestiti svojih 14 vojnika iz Iraka u neku drugu sigurnu koalicijsku bazu. Ovisno o razvoju situacije, rumunjska vojska spremna je nastaviti sa svojim zadaćama u NATO misiji u Iraku, poručuju iz službenog Bukurešta. Mađarski ministar obrane Tibor Benkő danas je izjavio da čelni ljudi mađarskih Oružanih snaga prate situaciju u Iraku, te da su spremni poduzeti sve potrebne radnje, uključujući i evakuaciju snaga. Za sada, tvrdi Benkő, nije još proglašen najviši stupanj prirpavnosti za nekolicinu mađarskih vojnika koji se trenutno nalaze u Iraku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.