Lovrić o ISAF-u i drugim misijama

 

Od 21. do 24. prosinca načelnik GS OS RH general Drago Lovrić i savjetnik Predsjednika RH za vojna pitanje Zlatko Gareljić posjetili su pripadnike 22. HRVCON-a u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Lovrić i izaslanstvo posjetili su hrvatske vojnike razmještene na području odgovornosti Regionalnog zapovjedništva Capital (Kabul) i Regionalnog zapovjedništva Sjever (Mazar-e-Sharif). O toj posjeti general Lovrić govorio je i u emisiji HRT-a „Veterani mira“, emitiranoj u subotu, 28. prosinca.

Posebno je spomenuo brojne pohvale na račun profesionalnosti hrvatskih vojnika i suradnje s lokalnim stanovništvom, pri čemu je naročito ponosan na pohvale koje je od brigadnog generala Johna Michela, zapovjednika NATO Zapovjedništva za obuku zračnih snaga, čuo za Andreasa Duvnjaka (bivšeg zapovjednika 2. i 11. HRVCON-a u operaciji KFOR) i njegov rad u zračnom timu, te obuci afganistanskih pilota.

„Mitchel je rekao da ni američka vojska nema tako dobre pilote. (…) Mi upravo obučavamo na helikopterima Mi-17 koje ima i afganistanska vojska. Naši piloti s tim helikopterima, koji i u Hrvatskoj izvršavaju zadaće izvrsno…Vi znate da gase požare, prevoze unesrećene i oboljele, zatim tragaju i spašavaju nestale u planinama, i oni upravo zbog tih sati naleta i zbog te svoje osposobljenosti pokazuju tu sposobnost i u području operacija,“

kazao je general Lovrić

Lovrić se u Afganistanu uvjerio i u profesionalnost mladih hrvatskih časnika, koji se nisu kalili u Domovinskome ratu, poput poručnika Begića, rođenog ’87. godine, koji je danas zapovjednik voda i koji odlično izvršava zadaće u Afganistanu, ili satnika Krešimira Kršinića, zapovjednika 1. mehanizirane satnije 1. Mb “Tigrovi”, koja brine o zaštiti kampa Marmal.

Trenutno je u operaciji ISAF prisutno 170 pripadnika 22. hrvatskog kontingenta. Iako je Hrvatski Sabor za sljedeću godinu odobrio angažman do 200 vojnika, Lovrić je najavio kako će taj broj ipak malo porasti početkom 2014. godine, da bi u drugoj polovici godine došao na oko 150 pripadnika OS RH. Planirano je da se u ISAF-u održavaju postojeće sposobnosti, uz još neke nove, koje će do izražaja doći prilikom zatvaranja misije ISAF.

„Nakon okončanja misije ISAF nastavit će se misija ‘Resolute support’ ili ‘Odlučujuća potpora’ u kojoj ćemo i mi također vjerojatno sudjelovati. Mi smo spremni prihvatiti taj izazov, i posebno bismo željeli da nastavimo sudjelovanje, jer to za nas, profesionalne vojnike, znači puno,“

najavio je načelnik GS OS RH, dodavši kako se, osim znanja vojnika, sudjelovanjem u takvim misijama poboljšava i unaprjeđuje i sama vojna oprema, doktrina i organizacija.

Uz sudjelovanje u ISAF-u, Hrvatska sudjeluje s 215 pripadnika OS u još 7 operacija potpore miru – od čega 5 pod kapom UN-a, te po jedna NATO-misija (KFOR) i EU-operacija (ATALANTA). Ukupan broj vojnika u 2011. i 2012. godini, spomenuo je Lovrić, kretao se oko 500 u svakoj rotaciji, a povlačenjem iz misije UNDOF i postepenim smanjivanjem broja vojnika u ISAF-u ukupan broj sudionika u operacijama potpore miru gotovo se prepolovio, odnosno pao na već spomenutih 215 vojnika.

Nama je želja i intencija da stalno imamo taj broj“,

zaključio je Lovrić svoje gostovanje u „Veteranima mira“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.