Oformljen Organizacijski odbor za obilježavanje Oluje

 

Vlada je na jutrošnjoj 229. sjednici konačno i formalno otpočela s pripremama za obilježavanje 20. obljetnice Oluje, jednoglasno donijevši odluku o osnivanju Organizacijskog odbora. Na čelu mu je ministar obrane Ante Kotromanović, koji je ujedno bio i obrazlagatelj ove dodatne točke današnjeg dnevnog reda.

 

„Ovo je Odluka kojom se osniva Organizacijski odbor za organizaciju i provedbu središnjeg obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koji čine ministar obrane kao predsjednik tog Odbora, načelnik Glavnog stožera kao član, predstavnik Hrvatskog sabora, predstavnik Ureda predsjednice, predstavnik Ureda predsjednika Vlade, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova, branitelja, predstavnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Članovi Organizacijskog odbora bit će i predstavnici grada Zagreba i Knina također. Predsjednik Organizacijskog odbora može u Organizacijski odbor prema potrebi uključiti i druge osobe – to ćemo vidjeti imamo li potrebu. Planirali smo osnovati i provedbeni odbor, bude li potrebe za to. Financijska sredstva za provedbu ove odluke osiguravaju se u državnom proračunu za 2015. godinu u razdjelima nadležnih državnih tijela.“

Na ovo Kotromanovićevo obrazloženje Milanović je tek pitao: „Jesmo to konačno riješili?“, i dobio kratak odgovor ministra obrane: „Ja se nadam“. Iako je premijer želio nastaviti s podbadanjem, retorički primijetivši da „Neće biti izvanrednih pressica?“, ministar obrane je samo slegnuo ramenima, okončavši tako tu točku dnevnoga reda.

Na mimohodu koji će se održati u Zagrebu, u predvečerje 04. kolovoza sudjelovat će pripadnici OS RH, te policija, operativne snage zaštite i spašavanja, hrvatske povijesne postrojbe i udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Sva danas spomenuta tijela uključena u Organizacijski odbor trebaju imenovati svoje predstavnike i o tome izvijestiti Ministarstvo obrane u roku od 5 dana od dana stupanja na snagu današnje Odluke.

Pripadnici OS RH na tradicionalnom mimohodu u Francuskoj

Iako je na jučerašnjem sastanku Državnog odbora odlučeno da se središnja proslava 20. obljetnice Oluje održi u Zagrebu i Kninu, jučer je Kotromanović najavio da će obilježavanja biti i u drugim gradovima:

„Trebamo pokazati zajedništvo i spremnost na suradnju. Osim u Kninu i Zagrebu, stupit ćemo u kontakt i s drugim gradovima, poput Petrinje, Gospića i Karlovca. Naša vojska je branila svaki centimetar RH i ona zaslužuje najbolju proslavu.“

Nakon što je državni vrh riješio pitanje proslave Oluje, sada će goruće pitanje postati – troškovi održavanja vojnog mimohoda. Dok je za 15. obljetnicu Oluje potrošeno oko 15 milijuna kuna, sada procjene variraju – od „štedljivih“ 10 do raskošnih čak 17 milijuna kuna. Iako će se taj utrošak raspodijeliti po ministarstvima koja sudjeluju u organizaciji i izvedbi mimohoda, nema sumnje da se radi o velikoj cifri za čije će se podmirenje proračuni ministarstava itekako morati dodatno iscijediti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.