Odlikovane i žrtve iz Afganistana

 

Dok hrvatski ranjenici iz Afganistana polagano pristižu u domovinu, Nova TV saznaje i kako je put Hindukuša odaslan hrvatski tim kriminalističke vojne policije, zajedno s brigadnim generalom Krešom Tuškanom. Njihova je zadaća istražiti okolnosti napada u kojem je poginuo Josip Briški, a dvojica hrvatskih vojnika su ranjena.

Na pitanje kada bi mogli biti poznati rezultati službene istrage, brigadni general Perica Turalija, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, kaže: ”Što se tiče naših pripadnika, oni su poštivali sve procedure koje dolje vrijede. A što se istrage tiče, kad vidimo naše Povjerenstvo koje se trenutno nalazi dolje, oni će dati šire informacije”. General Turalija dodatno je pojasnio i kako to Povjerenstvo ima pet članova, te da je jedan od njih pripadnik zapovjedništva u Afganistanu.

 

No, hrvatskih pripadnika specijalnih snaga u čije se blindirano vozilo 24. srpnja zaletio bombaš samoubojica jučer su se spomenuli i okupljeni tijekom svečane akademije povodom 24. obljetnice VRO Oluja. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske tada je navelo: “Također, dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. HRVCON-a u misiji Resolute Support u Afganistanu odlikovani su Redom hrvatskog trolista“, no bez spomena odlikovanja i za pokojnog skupnika Josipa Briškog, čije je tijelo 26. srpnja dopremljeno u Hrvatsku, da bi dan kasnije bio održan i sprovod na groblju Markovo polje.

Za detalje po pitanju posthumnog odlikovanja za skupnika Briškog, kao i njegova dva suborca, i službeno smo upitali Ured predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, čiji današnji kratki odgovor prenosimo:

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović 25.07.2019. posmrtno je odlikovala skupnika Josipa Briškog Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Isti dan odlikovani su i ranjeni pripadnici, desetnik I.D. i skupnik I.N. Redom hrvatskog trolista“.

Pri tome, spomenuti “Red kneza Domagoja s ogrlicom” je sedmo u redoslijedu odlikovanja Republike Hrvatske, ustanovljeno 10. ožujka 1995. godine. Dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima te postrojbama i drugim ustrojstvenim jedinicama OS RH i MUP RH za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. Za razliku od toga, “Red hrvatskog trolista” je petnaesto u redoslijedu odlikovanja Republike Hrvatske, a dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili u iznimnim okolnostima u miru. Oba ova odlikovanja uručuje Predsjednik Republike Hrvatske osobno ili može imenovati izaslanika za uruče­nje Reda. Izaslanik predsjednika Republike za uručenje Reda može biti predsjednik Hrvatskoga sabora, predsjednik Vlade RH, ministar, ili iznimno osoba po odluci predsjednika Republike. Oba ova odlikovanja sadržavaju i pripadajuću malu oznaku te umanjenicu – mala se oznaka ističe isključivo na službenoj odori, a uma­nje­nica isključivo na civilnoj odjeći.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.