Ocjenjivanje satnije za KFOR na Gašincima

 

Na vojnom poligonu „Gašinci“ kod Đakova, u utorak 27. travnja 2021. godine, održana je prezentacija drugog dijela vojne vježbe „Stabilnost 21/1“ kojoj su nazočili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, savjetnik Predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, te drugi uzvanici. Današnje aktivnosti na Gašincima dio su vježbe koja je započela prošlog tjedna, a koja se provodi u okviru ciklusa pod zajedničkim nazivom „Hrvatski bedem 1991. – 2021.“. Kako je službeno objavljeno, čitav taj vježbovni niz službeno se odvija povodom 30. obljetnice osnutka Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Unutar vježbe „Stabilnost 21/1“ ocjenjuje se operativna sposobnost sastavnica OS RH za provedbu dodijeljenih misija i zadaća u području razmještaja, a zbog epidemioloških mjera vježba se provodi na dvije lokacije. Prvi dio ove vježbe proveden je na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju od 19. do 23. travnja ove godine – kada se certificiralo snage OS RH za NATO misiju u Poljskoj. Drugi dio, koji traje na „Gašincima“ od 26. do 30. travnja, fokusiran je na ocjenjivanje sastavnice Hrvatske kopnene vojske 36. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji KFOR u Republici Kosovo. Sastavnicu, kao i cijeli kontingent, uglavnom čine pripadnici 1. oklopno-mehanizirane bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a preostale sastavnice kontingenta – iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu i drugih postrojbi – ocjenjuju se na drugim lokacijama. Što se čitavog većeg angažiranja OS RH na Kosovu tiče, riječ je o djelovanju koje je Vlada RH usvojila na svojoj 21. sjednici održanoj 19. studenog 2020. godine.

Nakon što su uzvanici danas dobili osnovne informacije i uvodni brifing o vježbi, vojnici su im na terenu prikazali reakcije na zasjedu i intervenciju snaga brzog odgovora. Nakon održane vojne vježbe Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Milanovića novinari su pitali za dojmove o viđenoj vježbi. Rekao je da je vojna vježba odlična, a vojnički posao ocijenio je najtežim: „Ljudi za prosječnu plaću u blatu simuliraju, a u stvarnosti i stvarno pucaju i izloženi su pogibelji. Svaka čast za onoga tko se za nešto ovako odluči. Sve je profesionalno, a drugo da ne govorim da je to naša vojska bez koje ne bi bilo države“. Bez da se iole ozbiljnije osvrnuo na nedostatak ikakve ozbiljnije proslave velike ovogodišnje obljetnice OS RH, te ovakvo kombiniranje redovitih domaćih i međunarodnih vježbi, ministar Mario Banožić tek je zaključio:

U okviru Hrvatskog bedema obilježavamo 30. obljetnicu Hrvatske vojske, ali isto tako, ocjenjujemo spremnost Hrvatske vojske za pojedine misije i zadaće. Danas smo vidjeli, kao što se i očekivalo da je spremnost pripadnika hrvatskog kontingenta za misiju KFOR na nivou i siguran sam da će naši pripadnici biti jako dobro pozicionirani među našim partnerima i saveznicima“.

U tom smislu, ministar je posebno naglasio i opremljenost pripadnika Hrvatske vojske opremom hrvatskih proizvođača vojne opreme, čime Ministarstvo obrane izravno daje podršku i promovira hrvatsku vojnu industriju.

Načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj rekao je, kako je danas provedeno ocjenjivanje 100 pripadnika hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u NATO misiji KFOR. „Po prvi put od našeg sudjelovanja u operaciji KFOR, Hrvatska šalje i jednu satniju koja će u misiji imati važnu ulogu i širok spektar zadaća. Sveukupni kontingent sa sadašnjih 40-ak pripadnika brojit će ukupno, u skladu s Odlukom Hrvatskog Sabora, do 150 pripadnika“, rekao je admiral.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general-pukovnik Boris Šerić rekao je da je vježba „Stabilnost 21/1“ jedna u nizu vježbi Hrvatske kopnene vojske, ujedno najavivši vježbu „Immediate response“, jednu od najsloženijih vježbi u okviru Hrvatskog bedema 1991.- 2021., koja će biti kulminacija obučnih aktivnosti Hrvatske kopnene vojske u prvom polugodištu. „Danas smo imali prigodu vidjeti samo jedan dio, jedan segment današnje obuke, odnosno formalnog ocjenjivanja kontingenta za sudjelovanje u misiji na Kosovu“, rekao je general Šerić te pojasnio da će pripadnici hrvatskog kontingenta u misiju KFOR biti upućeni u svibnju. „Upućivanje prethodnice planirano je oko 16. svibnja. Glavnina snaga uputila bi se u dva dijela. Bit će organiziran kontinuirani prijevoz, jedan dio će se prevesti brodovima, dok će se ljudstvo prevoziti najvjerojatnije kopnenim putem“, rekao je. Zapovjednik ocjenjivane satnije, natporučnik Marko Adžijević, istaknuo je ovom prigodom: „Iznimno sam zadovoljan, čast mi je kao zapovjedniku ove satnije vidjeti da su sve vrhunski odradili. Pripadnici su imali priliku pokazati sve što su naučili u proteklom periodu obuke i iznimno sam zadovoljan. Sve je prošlo besprijekorno“.

Pa ipak, iako se obuku za ovo predstojeće djelovanje iz OS RH najavljivalo još i lanjskog listopada, dakle preko mjesec dana prije nego li je Vlada o tome konačno odlučila, zanimljivo je vidjeti da se izgleda itekako ostvaruju tadašnje naznake o opsegu samog povećanog kontingenta OS RH na Kosovu, u vježbama posljednjih dana se vide samo MRAP vozila M-ATV, a ne i oklopnjaci Patria CRO, za koja se nagađalo da bi možda također mogla biti slana put radikalno ojačane hrvatske NATO misije na Kosovu.

Photo: Ured Predsjednika RH, MORH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.