Obuka Ukrajinaca može i bez EU misije

 

Iako je u petak, 16. prosinca, Sabor glasao protiv sudjelovanja hrvatskih vojnika u EU misiji  EUMAM Ukraine, obuka ukrajinskih branitelja u Hrvatskoj time ipak nije dobila „crveno svjetlo“ u svim svojim oblicima. Da je tome tako, najbolje svjedoči „tweet“ kojeg je istog tog petka, samo navečer, objavio ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasyl Kyrylich. On je objavio dvije fotografije uz opis:

„Hrvatsko iskustvo poslijeratnog razminiranja korisno je za ukrajinske sapere. Već treća skupina ukrajinskih sapera završila je obuku u Zagrebu za upravljanje hrvatskim strojevima za razminiranje“.

Ovdje se radi o obuci ukrajinskih kadrova, prvenstveno pirotehničara, iz sastava ukrajinske Državne službe za hitna stanja (Державна служба України з надзвичайних ситуацій – DSNS Ukraine) koju provodi hrvatska tvrtka DOK-ING, čiji se strojevi za razminiranje odnedavno koriste i u Ukrajini. Ukrajina kao trenutno minama najzagađenija europska država paralelno s ratnim sukobom pokušava što je više moguće raditi i na razminiranju, prvenstveno u oslobođenim područjima, kako bi ih što prije učinila sigurnima za rad svih hitnih službi, ali i građana kojima je dosta izbjegličkog života. Kako je 12. prosinca javnosti rekao ukrajinski predsjednik Zelenski, oko 174.000 četvornih kilometara ili oko 30 posto ukrajinskog teritorija zagađeno je minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, a od 24. veljače su djelatnici Državne službe za hitna stanja uklonili više od 300.000 eksplozivnih predmeta, dok su pirotehničari Nacionalne policije neutralizirali još preko 180.000 takvih predmeta. U ovom trenutku najzagađenije raznim minskim sredstvima su Hersonska i Harkivska regija, a širom države nerijetko se bilježe i slučajevi ljudskih stradavanja. Uz to, od početka rata su Turska, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina uništile još oko 40 pomorskih mina, pronađenih kako plutaju zapadnim vodama Crnoga mora.

Dok Hrvatska uporno ponavlja da je spremna pomoći Ukrajini svojim iskustvom u razminiranju, suradnja raznih ukrajinskih službi s tvrtkom DOK-ING traje već par godina. Još u studenom 2020. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kijevu je u suradnji s Ukrajinskom udrugom za razminiranje organiziralo konferenciju pod nazivom „Vojno-tehnička suradnja između Ukrajine i Hrvatske u području mehaničkom čišćenja – iskustvo, status i izgledi“. Svrha konferencije bila je razmjena hrvatskog iskustva u korištenju višenamjenskih robotskih sustava za humanitarno razminiranje i razvoj vojno-tehničke suradnje između Hrvatske i Ukrajine. Osim predstavnika Ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih područja Ukrajine, te ukrajinskog Ministarstva obrane i Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga, konferenciji su prisustvovali i predstavnici tamošnje DSNS, Državne granične službe, Nacionalne garde, Državne službe za specijalni transport, OSCE PCU, UNDP, osiguravateljske kuće INGO i ukrajinske kompanije „Demining Solutions“ – službenog predstavnika tvrtke DOK-ING u Ukrajini. Na konferenciji su bile prezentirane mogućnosti DOK-ING-ovog stroja za razminiranje lake klase MV-4, te stroja srednje klase MV-10, koji su ocijenjeni kao iznimno korisni i potrebni za zaštitu života pirotehničara i povećanje učinkovitosti humanitarnog razminiranja na istoku Ukrajine. Na skupu je bio prisutan i regionalni direktor „Švicarske zaklade za protuminsko djelovanje“ (Swiss Foundation for Mine Action – FSD), koja je potom, s početkom ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače ove godine, kupila DOK-ING-ov stroj MV-4 i predala ga Ukrajini. Za ukrajinske korisnike – operatere i mehaničare – prva sveobuhvatna obuka organizirana je od 29. kolovoza do 16. rujna 2022. godine, kako bi u potpunosti usvojili vještine potrebne za sigurno i učinkovito upravljanje strojem MV-4.

Kada je krajem listopada ove godine u Zagrebu održan Prvi parlamentarni summit Krimske platforme, za predsjednika ukrajinskog parlamenta Ruslana Stefančuka organiziran je posjet tvrki DOK-ING na zagrebačkom Žitnjaku i prezentacija njihovih robotskih sustava za razminiranje. Gordan Pešić, član Uprave kompanije, tom je prilikom s ponosom istaknuo da je DOK-ING već isporučio u Ukrajinu prve strojeve, ali da tu nije kraj suradnje: „Očekujem da ćemo kroz 2023. u Ukrajinu isporučivati strojeve za protuminsko djelovanje, kako za protupješačke, tako i za protuoklopne mine“. Posao razminiranja olakšava i prilično ravan ukrajinski teren, što je posebno pogodno za ovakve strojeve. „Hrvatska je lider u poslovima razminiranja. Trenutno tražimo nekoga tko bi nam pomogao očistiti teritorij Ukrajine od mina. Posebno cijenimo razinu stručnosti Hrvatske s obzirom na njezino tridesetogodišnje iskustvo u razminiranju. Iz tog razloga želim pohvaliti prezentaciju i demonstraciju, a vjerujem da Hrvatska može puno doprinijeti razminiranju ukrajinskog teritorija. Najinovativnije tehnike razminiranja su ono što Ukrajina treba, ali iza sve njihove tehnologije uvijek stoje ljudi“, naglasio je tom prilikom Stefančuk.

Prva grupa ukrajinskih operatera na MV-4

Nakon svega, može se zaključiti da će suradnja DOK-ING-a i Ukrajine samo rasti. To je prepoznao i ukrajinski veleposlanik Vasyl Kyrilich, koji je početkom ovog mjeseca posjetio kompaniju i usput se susreo s ukrajinskim pirotehničarima  koji su upravo završavali obuku za upravljanje DOK-ING-ovim  robotskim sustavima za razminiranje. Ovakva vrsta suradnje opovrgava osnovne teze koje su se provlačile u zadnja dva mjeseca u burnoj polemici oko sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Prvo – prisutnost ukrajinskih branitelja ne dovodi rat u Hrvatsku, štoviše, većina građana nije uopće svjesna njihove prisutnosti, i drugo – Hrvatska ih ima čemu naučiti Ukrajinu, i u ovo ratno i u post-ratno vrijeme.

 

*Photo; Twitter/Vasyl Kyrylich, DOK-ING

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.