Hrvatski protuminski ronitelji kao dio NATO Snaga za odgovor

 

U subotu, 2. travnja, ukupno treći po redu tim protuminskih ronitelja Flote HRM započeo je svoje zadaće u sklopu aktivnosti NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 – SNMCMG-2). Hrvatski ronitelji tu će zadaću naredna dva mjeseca izvršavati na talijanskom lovcu mina na koji su se ukrcali u luci La Spezia. Tim broji 4 pripadnika HRM, na čelu sa stožernim narednikom Željkom Stankovićem.

Prije odlaska u Italiju, tim protuminskih ronitelja primio je zapovjednik HRM kontraadmiral Ivo Raffanelli koji im je poručio:

„Dobro upućen u vaše sposobnosti i obučenost, uvjeren sam da ćete u najboljem svjetlu prezentirati HRM, a tako i Oružane snage u cijelosti. Iako je riječ o trećem angažmanu ovakve vrste, budite pažljivi, usmjereni na zadaću, ali prije svega na svoju sigurnost“.

Vrlo sličnu poruku od zapovjednika Raffanellija čuli su i pripadnici prvog hrvatskog tima protuminskih ronitelja u veljači prošle godine, kao i članovi drugog tima krajem kolovoza 2021. godine.

Rumunjski ronitelj priprema minu za deaktiviranje (Photo: MapN)

Međutim, za razliku od dosadašnjih angažmana koji su se temeljili na bilateralnoj vojnoj suradnji s Ratnom mornaricom Italije, tim je od ove godine u sastavu deklariranih nacionalnih snaga za nedavno aktivirane NATO Snage za odgovor (NATO Response Force). U tom kontekstu talijanski mediji nagađaju da bi ova rotacija u SNMCMG-2 mogla potegnuti do Crnoga mora, kako bi tamošnjim NATO saveznicima pomogla u otkrivanju i deaktiviranju mina koje navodno plutaju tim morskim prostorom zbog ukrajinsko-ruskog rata.

Do sada je već u dva navrata bila otkrivena takva minska pomorska opasnost – jednom su turski ribari kod Bospora uočili plutajuću minu, a drugi put je jedna doplutala do rumunjskih teritorijalnih voda, točnije do akvatorija regije Cape Midia. Tu je minu uspješno uništio tim rumunjskih vojnih ronitelja, no stručnjaci upozoravaju na rastuću pomorsku opasnost dok se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za sijanje mina po Crnome moru.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.