Obilježena deseta obljetnica DUZS

 

S početkom danas od 11 sati, u MORH-ovoj galeriji “Zvonimir” svečano je obilježena jubilarna 10. godišnjica postojanja i djelovanja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). Tom je prigodom otvorena i izložba fotografija, te opreme sustava civilne zaštite pod nazivom “Spremnost i sposobnost, nekad i danas”. Oko 50-ak gostiju ove prirede dočekalo je kratko izlaganje o povijesti djelatnosti civilne zaštite u Hrvatskoj koje je održao Petar Vitas, zamjenik zapovjednika civilne zaštite RH, da bi se onda čulo kratko slovo Evelina Tonkovića, zamjenika ministra unutarnjih poslova i Jadrana Perinića, aktualnog ravnatelja DUZS. Dok je za razumjeti da su sam ministar unutarnjih poslova Ostojić, kao i zapovjednik civilne zaštite Mikac, na istoku Slavonije zauzeti migrantskom krizom, ponešto je teže objasniti činjenicu da se na današnjem događanju nije čulo ništa od službenih predstavnika Ministarstva obrane (u čijim je prostorima čitavo događanje održano), dok nikoga od viših predstavnika obrambenoga resora nije ni bilo na licu mjesta.

Kako bilo da bilo, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić proglasio je otvorenom spomenutu specijaliziranu izložbu, koju se u Bauerovoj 33 može razgledati do zaključno petka, 16. listopada. Ujedno, on je javnosti predstavio i monografiju “Državna uprava za zaštitu i spašavanje 2005. – 2015.” – knjigu kojom je DUZS odlučio dokumentirati svojih prvih 10 godina postojanja. Ovo djelo velikog formata na gotovo 300 stranica dokumentira te prikazuje aktivnosti zaštite i spašavanja u Hrvatskoj.

——————–

——————–

Uvodni dio spomenute monografije nažalost počinje tek s 1991. godinom, gdje je prvih desetak stranica teksta posvećeno periodu od osamostaljivanja RH pa do 2005. godine i osnivanja DUSZ, i onda još desetak tzv. periodu “izgradnje jedinstvenog sustava zaštite i spašavanja” – ne bi li se onda skočilo na današnje stanje, čiji prikaz otprilike ispunjava prve dvije trećine monografije. Ovdje treba spomenuti da razmatranje pojedinih današnjih sastavnica DUZS ipak sadrži i ponešto sustavnih podataka za period od 2005. do danas, te time daje određen pregled razvoja DUZS – pa pogled, usprkos naslovu, nije isključivo koncentriran na današnjicu. Posljednja trećina knjige bavi se djelovanjem DUZS u većim katastrofama koje su posljednje vrijeme pogodile Hrvatsku, posebnim događanjima koje ta državna uprava periodički javno organizira, te stručnim aktivnostima i konferencijama na kojima se posljednjih godina sudjelovalo. Na kraju, iznimno kratko predstavljeno je i djelovanje DUZS na internetu, kao i periodika koju ovo tijelo izdaje.

Sve navedeno izvedeno je s golemim brojem fotografija u boji, ponešto grafova i podatkovnih prikaza, te iznimno malo ustrojbenih shema. Nažalost, kako je na fotografijama i velik broj ljudi koji su posljednjih godina predano radili na mnoštvu zadataka i vježbovnih aktivnosti – priličnim nedostatkom smatramo izostanak podrobnijeg imenovanja tako prikazanih osoba, budući je teško očekivati da će se sve njih igdje vidjeti u ovakvom kontekstu, i mnogo šire obrađeno nego što je to u namjenskoj monografiji objavljenoj za 10 godina službe u kojoj djeluju.

Za kraj spomenimo još i činjenicu da su čitavo ovo otvaranje izložbe i predstavljanje monografije o prvih deset godina DUZS-a muzički popratili članovi vojnog puhačkog kvarteta “In BES”. Oni su tom prigodom za goste izveli skladbu “The Pink Panther Theme”, koju je 1963. za film “The Pink Panther” napisao američki kompozitor Henry Mancini.

———————

———————

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.