Počela protupožarna sezona

 

Danas je službeno započela ovogodišnja protupožarna sezona, i trajat će (barem službeno) do 31. listopada. Kako su protekle pripreme za borbu protiv požara državni se vrh uvjerio prije dva dana, na vježbi „Ljeto 2013“ održanoj u zračnoj luci Zemunik.

Premijer Milanović i ministri Kotromanović i Ostojić u obilasku protupožarnih snaga

Oružane snage RH ove godine doprinose PP NOS-u (Protupožarnim namjenskim organiziranim snagama) na vrlo sličan način kao i prošle godine: s 231 pripadnikom (prošle godine bilo ih je 5 manje, odnosno 226), 6 Canadaira CL-415, 5 Airtractora AT-802A/F i s najmanje 2 (ili po potrebi i više) helikoptera Mi-8 MTV-1. Eskadrila transportnih helikoptera stacionirana je u vojarni „Knez Trpimir“ u Divuljama kod Splita, dok protupožarna Canadair-eskadrila djeluje iz matične vojarne Zemunik. I prije početka službene protupožarne sezone, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a bile su angažirane na 10 požarišta, što je bitno smanjenje u odnosu na prošlogodišnju 81 intervenciju, uključujući i one u inozemstvu. Ove godine hrvatski Canadair-i nisu prelazili državnu granicu.

Za protupožarnu sezonu 2013. godine u Divuljama je ustrojen Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara (bivše Operativno vatrogasno zapovjedništvo Divulje), u čijem je sastavu, uz djelatnike DUZS-a, i časnik koordinator HRZ i PZO-a.

Osim OS RH, za borbu protiv požara priprema se i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Njoj je na svojoj prošlotjednoj 89. sjednici (održanoj 09. svibnja) Vlada odobrila nabavu 4 vatrogasna terenska vozila (pick.up), te 1 furgon vozila s pojačanim podvozjem, ukupne vrijednosti od 1.140.000,00 kuna s PDV-om. Uz ova vozila namijenjena provedbi posebnih mjera zaštite od požara, DUZS-u je za potrebe opremanja sustava zaštite i spašavanja odobreno da nabavi i 3 motocikla za sve vrste terena (ATV/Quad vozila), u ukupnoj vrijednosti od 120.000,00 kuna.

Helikopter HRZ-a za sve prigode

Na istoj toj Vladinoj sjednici domaću su zadaću dobili i nositelji lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno župani, gradonačelnici i općinski načelnici. Tko, kada i što – sve to piše u usvojenom Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH u 2013. godinu. U tom se dokumentu, među ostalim, zadužuje i Hrvatski centar za razminiranje da u Plan razminiranja uvrsti prioritetna područja za razminiranje u svrhu lakšeg pristupa, odnosno gašenja požara. Isto tako, HCR je dužan u Plan razminiranja u svrhu lakšeg pristupa i izgradnje protupožarnih prosjeka radi gašenja požara uvrstiti prostore neposredno izvan lokacija Ministarstva obrane – vojno skladišnih kompleksa „Hrvatski Ždral“ Doljani, „Čerkezovac“ Dvor, „Lučani“ Sveti Rok, „POtkop“ Trbounje, „Brdo“ Petrinja i „Velebit-3“ Delnice. Uz to, Vlada je zadužila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da u suradnji s MORH-om i DUZS-om definira i dovede u uporabno stanje aerodrome na kojima će biti potrebno osigurati punjenje vodom i pjenilom/retardantom aviona Air Tractor AT-802A/F i ostalih letjelica po potrebi. Rok za izvršenje oba ova zadatka bio je 15. svibanj. Danas je također istekao rok do kada je MORH, zajedno s DUZS-ovim Sektorom za vatrogastvo, trebao utvrditi plan izviđanja požarno ugroženih područja sa zrakoplovima (Air Tractor), a koji će se obavljati sukladno dnevnoj prosudbi vatrogasnog operativnog zapovjedništva. Osim toga, Vlada je zadužila MORH da izvan ljetne protupožarne sezone (od 01. siječnja do 15. svibnja i od 01. studenog do 31. prosinca 2013., te od 01. siječnja do 15. svibnja 2014.) u vidnom dijelu dana mora imati u stanju pripravnosti i spremnosti najmanje 1 zrakoplov Canadair CL-415 i/ili 1 zrakoplov Air Tractor AT-802A/F i 1 helikopter Mi-8 MTV-1. Povrh toga, MORH treba u suradnji s DUZS-ovim glavnim vatrogasnim zapovjednikom, u skladu s operativnom prosudbom, provoditi i dnevna prebaziranja zrakoplovnih snaga u alternativne zračne luke. Prebaziranja će se provoditi po zapovjedi načelnika GS OS RH. Od MORH-a se očekuje i kontinuirano praćenje stanja i korištenje resursa zrakoplova Canadair CL-415 i Air Tractor AT-802A/F, kao i helikoptera, kako bi žurno poduzelo odgovarajuće aktivnosti u svrhu pravodobnog servisiranja, nabave potrebnih rezervnih dijelova, alata, opreme, goriva, maziva i zaštitnih sredstava.

MORH se mora brinuti da su Canadair-i uvijek ispravni

MORH se mora brinuti da su Canadair-i uvijek ispravni

Za provedbu ovog Programa aktivnosti osigurana su sredstva u Državnom proračunu za 2013. godinu u okviru Ministarstva obrane u Programu 2606 – Korištenje oružanih snaga za pomoć civilnim institucijama i stanovništvu na aktivnosti A545035 –  Protupožarna zaštita, a u okviru Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Programu 2603 – Organiziranje i provođenje zaštite i spašavanja, na projektu K260089 – Program u provedbi posebnih mjera za zaštitu od požara. Državna uprava za zaštitu i spašavanje svojim će sredstvima za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske osigurati punjenje vodom aviona Air Tractor u zrakoplovnim lukama Udbina i Zadar, kao i prijevoz i ograničeno opremanje pripadnika Namjenskih organiziranih snaga.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.