Novi članovi “Krila Oluje” u dolasku

 

Jučerašnjom objavom Oružanih snaga RH, na njihovoj službenoj internetskoj stranici, trebala bi biti uklonjena većina sumnji u budućnost akrobatske skupine “Krila Oluje”. Naime, nakon najavljenog odlaska u inozemstvo svih šest pilota ove skupine, moglo se je iz službenih izvora čuti o planiranoj obuci novih članova ove proslavljene skupine – pa ipak, jedno je čuti načelnu najavu, a nešto sasvim drugo dobiti i ponešto više detalja na ovu temu koja je uznemirila i zainteresirala hrvatsku javnost. O svemu tome su Oružane snage RH jučer priopćile:

U Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH u vojarni Zemunik 03. travnja 2015. dvojica pilota satnik Ivan Anđić i natporučnik Darko Belančić uspješno su položili ispitni let i time postali novi članovi akrobatske grupe ‘Krila Oluje’. Obojica pilota prethodno su prošli obuku za DEMO pilote te kompletni ciklus letenja u akro-grupi po Programu obuke vojnih pilota akrobatske grupe ‘Krila Oluje’.

Uz dvojicu novoosposobljenih članova grupe obuku su započela i druga dvojica pilota, natporučnik Goran Grgić i poručnik Denis Živaljić koji su već izveli svoje prve letove i čija će obuka po planu trajati do početka svibnja ove godine.

“Krila Oluje” nekad i sad – bojnik Damir Barišić

Predvođena bojnikom Damirom Barišićem koji je bio član grupe 2004.-2012. sa 84 nastupa, a od toga 49 u ulozi vođe akro-grupe, grupa će u novu sezonu krenuti sa pet članova dok će se u postupnom osposobljavanju tijekom ove godine priključiti i šesti član satnik Zvonimir Mravunac čime će se grupa kompletirati u punom sastavu od šest pilota.

Vođa grupe bojnik Barišić čestitajući novim članovima grupe naglasio je kako se osposobljavanje pilota za letenje u akrobatskoj grupi provodi kroz tri faze. U početnoj fazi piloti se osposobljavaju za ulogu DEMO pilota, nakon čega slijedi obuka u akrobatskoj grupi kroz 30-ak letova tijekom kojih se uvježbavaju osnovni elementi koje izvode isključivo akrobatske grupe na visinama od 100 do 1000 metara i pri iznimno malim udaljenostima između aviona u formaciji. Završna faza je uvježbavanje službenog programa nastupa za nadolazeću sezonu s naglaskom na ciljanom uvježbavanju svakog od pilota za poziciju na kojoj će letjeti.

Natporučnik Darko Belančić, uskoro novi član "Krila Oluje"

Natporučnik Darko Belančić, novi član “Krila Oluje”

U sezonu 2015. grupa ulazi u postavi od pet članova u rasporedu: vođa bojnik Damir Barišić, satnik Ivan Anđić kao prvi lijevi pratitelj, natporučnik Goran Grgić kao prvi desni pratitelj, natporučnik Darko Belančić u ulozi repnog pratitelja, dok će poručnik Denis Živaljić zauzeti poziciju vanjskog lijevog pratitelja. Službeno predstavljanje nove postave ‘Krila Oluje’ i programa nastupa za sezonu 2015. očekuje se sredinom svibnja.

Kompletnoj postavi od šest pilota tijekom godine priključit će se i satnik Zvonimir Mravunac kao vanjski desni pratitelj“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.