“Krila Oluje” – nova postava i novi letački program u 2015.

 

Iako je novi sastav Krila Oluje premijerni nastup imao povodom obilježavanja VRO „Bljesak“ prije gotovo mjesec dana, jutros je u vojarni „Zemunik“ predstavljen njihov letački program nastupa za ovu godinu. Tijekom nešto više od 20 minuta predstavljanja programa, „Krila Oluje“ predstavila su na nebu iznad Zemunika niz atraktivnih manevara, kao što su „bačvasti valjak“, „križanje kroz bačvasti valjak“, „miro brake“, „stall turn“, „ogledalo u zaokretu“, „vertikalna osmica“ ili „dvostruko ogledalo“, ali i manevar „zvono u formaciji“ – jedinstven manevar kojeg izvode samo „Krila Oluje“ i po kojem su poznati u svijetu zrakoplovstva. Takav program nastupa s 5 zrakoplova i u trajanju od 23 minute definiran je još početkom ovog mjeseca, a razdoblje do današnje službene prezentacije iskorišteno je za završno podizanje kvalitete izvedbe elemenata programa.

 

—————————-

——————————–

 

Kako smo već pisali, „Krila Oluje“ će u sezoni 2015. nastupati u formaciji od pet aviona Pilatus PC-9M, a u sastavu akrobatske grupe su: bojnik Damir Barišić, vođa akrobatske grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona; satnik Ivan Anđić, prvi lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, prvi desni pratitelj; natporučnik Darko Belančić, repni pratitelj; poručnik Denis Živaljić, vanjski lijevi pratitelj, dok je satnik Zvonimir Mravunac trenutno u fazi osposobljavanja za poziciju vanjskog desnog pratitelja. Svima njima je nakon današnje prezentacije zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karlo Lučan uručio značke i svjedodžbe o završnom osposobljavanju.

Jedina nacionalna akro-grupa „Krila Oluje“ ove će godine obilježiti i 10 godina postojanja, budući je prvi puta javnosti predstavljena 05. kolovoza 2005. godine u Kninu, povodom obilježavanja 10. obljetnice VRO „Oluja“. Svoju 10. obljetnicu postojanja „Krila“ će obilježiti i na proslavi 20. obljetnice Oluje, a prije toga će nastupiti, kako se neslužbeno saznaje, na Red Bull Air Race-u u Rovinju, 31. svibnja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.