Lovrić, Repinc i Selak i službeno u mirovini

 

Posljednja tura umirovljenja generala i brigadira OS RH danas je svečano obilježeno u Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Zahvalnice i časničke bodeže dobili su novo umirovljeni bivši načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić, donedavni zamjenik načelnika GS OS RH general Dragutin Repinc, general Frane Tomičić, brigadirka Đurđica Herc Barić, te brigadiri Mate Hucaluk, Davor Lončar, Zlatomir Žarko, Zlatko Lehpamer, Ivan Selak, Marko Miličević i Vilko Klasan.

„Sposobnost naših Oružanih snaga i njihov ugled u prvom je redu odraz predanosti vojnom pozivu njihovih pripadnika, visoke stručnosti i povrh svega domoljublja kojim su primarno motivirani u izvršavanju svojih zahtjevnih zadaća. U prvome redu tu mislim na Vas, najviše časnike, koji ste nosili i nosite najveće zasluge ali i najveću odgovornost za razvoj Oružanih snaga Republike Hrvatske“,

rekla je Vrhovna zapovjednica, ističući kako su ljudi ipak najveća vrijednost. Novim, mladim naraštajima hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika potrebni su znanje i vještina, te, iznad svega, iskustvo i uzoran primjer starijih kolega, istaknula je Grabar Kitarović, pozvavši novo umirovljene visoke časnike OS RH na daljnji doprinos u razvoju i nadogradnji suvremenog sustava obrane RH.

„Stoga se nadam da ćete, kao i do sada, biti voljni sudjelovati u stručnim aktivnostima daljnjeg razvoja sustava obrane RH. Pozivam vas ovom prigodom da i dalje pratite razvoj sustava kojem ste posvetili cijeli svoj radni i životni vijek. Radi se o našoj vojsci i o našoj zemlji. Imamo jednu Domovinu, i svi smo pozvani činiti je što boljom i uspješnijom“,

istaknula je Grabar Kitarović.

Među 11 imena posebno se ističu tri – ona generala Lovrića i Repinca, te brigadira Selaka.

Bivšem načelniku GS Dragi Lovriću mandat je istekao 29. veljače ove godine, nakon čega je još neko vrijeme bio neraspoređen, očekujući neku novu dužnost ili posao van obrambenog sustava. Navodno je žarko želio postati veleposlanikom u Kataru, no državni vrh za te želje nije baš imao razumijevanja, pa je Lovrić ipak postao (barem za sada) tek umirovljenik.

Dragutin Repinc je do 15. travnja ove godine bio zamjenik načelnika GS OS RH, a onda je iznenada umirovljen, te je na njegovo mjesto postavljen general Drago Matanović. Narednih 6 mjeseci general Repinc uživao je u umirovljeničkim danima, da bi dolaskom novog ministra obrane Damira Krstičevića u MORH bio „rehabilitiran“ i postavljen za posebnog savjetnika ministra obrane. Umirovljeni general Repinc trenutno je na čelu povjerenstava za izradu nacrta nove Strategije nacionalne sigurnosti i nacrta Zakona o sustavu domovinske sigurnosti.

S Ivanom Selakom završava jedna faza razvoja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Danas umirovljeni brigadir posljednji je od četvero pilota JNA koji su zajedno sa zrakoplovima MiG-21 preletjeli u Hrvatsku i pristupili Hrvatskoj vojsci. Jedan od „preletača“, Rudolf Perešin, poginuo je na zadatku 1995. godine, dok su ostala dvojica – Danijel Borović i Ivica Ivandić – umirovljeni. Selakov MiG-21, ev. br. 102, poznatiji kao „Osvetnik Dubrovnika“ još uvijek stoji u 91. ZB Pleso kao zubom vremena itekako načeti muzejski eksponat, a legendarni brigadir Selak je sve do ovih dana odolijevao pokušajima svog umirovljenja. Tu upada u oči činjenica kako piloti koji su doslovno u praksi oformili nadzvučni dio HRZ-a nisu, svojom ili tuđom voljom, nikakvi čimbenici u raznim kreiranjima obrambenih politika, nisu članovi nijednog tijela u obrani (za razliku od svojih brojnih umirovljenih kolega), niti su u javnosti promovirani kao “opinion makeri”. Da ne spominjemo kako im se ni generalski činovi tijekom karijere u OS RH nisu nasmiješili, čak niti kao poputbina pri umirovljenju.

Četiri "preletača": Ivan Selak, Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić

Četiri “preletača”: Ivan Selak, Rudolf Perešin, Danijel Borović i Ivica Ivandić

Probni pilot brigadir Ivan Selak i zapovjednik EBA-e pukovnik Željko Ninić (Photo: Goran Zorja)

Probni pilot brigadir Ivan Selak i zapovjednik EBA-e pukovnik Željko Ninić (Photo: Goran Zorja)

Posljednjih je godina Selak došao pod lupu javnosti kao probni pilot na netom remontiranim MiG-vima. Dok se javnost zgražala nad MiG-21 „cabrio“ verzijom ili gašenjem motora zrakoplova pod punim opterećenjem, Selak ju je stoički smirivao tvrdeći da „nema nikakve drame“. Vidno je bio iživciran tek pokušajima da se taj posao remonta u Ukrajini iz političko-pragmatičnih razloga proglasi kriminalnim dijelom, a najuži tim tehničara na tim zrakoplovima – neodgovornim osobama koje svjesno riskiraju živote svojih kolega-pilota. U kuloarima se spominjalo da je pokušaj da se brigadir Selak imenuje zapovjednikom HRZ-a navodno propao na najvišoj političkoj razini, pa je on, odolijevajući uredskom poslu, i svoj posljednji radni dan proveo u letačkom odijelu kao probni pilot HRZ-a. Na tom će ga mjestu naslijediti dva također vrsna pilota – Zvonimir Milatović i Christian Jagodić.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.