Vlada prihvatila Godišnje izvješće o obrani

 

Vlada je na jutrošnjoj 18. sjednici prihvatila i u Sabor otposlala dokument nazvan “Godišnje izvješće o obrani za 2015. godinu“. Radi se o pregledu zbivanja i stanja u obrambenom sektoru u posljednjoj godini mandata tadašnjeg ministra obrane Ante Kotromanovića. O tome što su Kotromanović i njegov tim radili tijekom prošle godine, na Vladi je poduže izlagao aktualni ministar obrane Josip Buljević:

„Sukladno Zakonu o obrani, Vlada RH podnosi Hrvatskom saboru Godišnje izvješće o obrani koje zastupnicima Hrvatskog sabora i javnosti daje uvid u stanje na području obrane u 2015. godini. U okviru trenutnih procjena sigurnosnog okružja ne uočavaju se pokazatelji izravne prijetnje oružanom agresijom državama-članicama NATO-a. Međutim, s obzirom na vojne postave i rastuće vojne sposobnosti pojedinih država, vjerojatnost potencijalnih vojnih prijetnji je u porastu, te se RH zajedno sa saveznicima okreće daljnjem razvoju savezničkih obrambenih sposobnosti, te jačanju kohezije i solidarnosti među državama.

Tijekom 2015. godine obrambena politika je bila usmjerena na nastavak izgradnje obrambenih sposobnosti definiranih Dugoročnim planom razvoja OS i NATO ciljevima i sposobnostima, kao i nastavak obrambenih reformi. Međunarodna obrambena suradnja i sigurnost provođene su kao sastavni dio vanjske i sigurnosno-obrambene politike RH, težišno usmjerene na razvijanje odnosa s glavnim strateškim partnerima i jačanje suradnje s državama Srednje Europe, te razvoj dobrosusjedskih odnosa i stabilizaciju jugoistočne Europe. Tijekom 2015. godine provođene su aktivnosti usmjerene na dostizanje i projiciranje personalne strukture OS, te unapređivanje kvalitete osoblja kroz uravnoteženje i usklađivanje prijema, razvoja, potpore i izdvajanja osoblja. Opremanje i modernizacija – u skladu s raspoloživim sredstvima provođene su s ciljem dostizanja sposobnosti za provedbu misija i zadaća OS, i NATO ciljeva i sposobnosti. Provedba programa opremanja i modernizacije za sve grane OS bila je usmjerena prema redefiniranim prioritetima. Zadržana je intencija uključivanja proizvođača vojne opreme iz RH i poticanja rasta hrvatskog gospodarstva uz uvažavanje tržišnog natjecanja.

Oružane snage su 2015. godine provodile aktivnosti u potpori provedbi misija i zadaća u mirnodopskim uvjetima. Aktivnosti u 2015. godini bile su usmjerene na nadzor zračnog i pomorskog prostora, te doprinos savezničkoj kolektivnoj obrani. Sudjelovanjem u operacijama nastavljen je naš doprinos izgradnji međunarodne sigurnosti. Provedbom zadaća potpore civilnim institucijama dokazana je spremnost naših Oružanih snaga kao neodvojivog dijela identiteta države i društva u zaštiti interesa i vrijednosti RH. Posebno je to bilo vidljivo tijekom pomoći poplavljenim područjima, gašenju požara, potporama u akciji spašavanja unesrećenih i hitnog medicinskog prijevoza, te tijekom izbjegličke krize – pružanjem potpore institucijama u zbrinjavanju izbjeglica i migranata“.

Na ovo izlaganje tipa „pomalo o svemu, ništa konkretno“ svi su ministri bezraspravno dignuli ruke, i time Godišnje izvješće o obrani za 2015. otposlali na drugu stranu Markovog trga, u Hrvatski sabor.

Pred kraj ovogodišnjeg Izvješća nalazi se i dio o „realizaciji Dugoročnog plana razvoja od 2015. do 2024. godine“, u kojem se tek sumiraju neki raniji dijelovi i ranije spomenuti dosezi, uglavnom u upravljanju osobljem i nastavku opremanja i modernizacije. U ovom dijelu ipak nedostaje zaključak, budući je već krajem prošle godine bilo primjetno da se u nekim stvarima lagano odstupa od ciljeva zadanih DPR-om.

Među kuriozitetima treba spomenuti još i da je poglavlje o dušobrižništvu duplo duže od poglavlja o naoružanju i vojnoj opremi HRM-a. U poglavlju o naoružanju i vojnoj opremi HRZ-a posebno je izdvojen dio pod nazivom „Studija razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora RH višenamjenskim borbenim avionom“, u kojem izričito stoji:

„U skladu s Dugoročnim planom razvoja potrebno je utvrditi mogućnost zadržavanja sposobnosti borbenog zrakoplovstva, uključujući i multinacionalni pristup njezinu održavanju. Ministar obrane donio je 8. kolovoza 2015. odluku o izradi „Studije razvoja sposobnosti zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske višenamjenskim borbenim avionom“, na temelju koje je ustrojeno stručno Povjerenstvo te je Studija izrađena.“

To je ujedno i poruka svimaa koji bi ponovno radili studije i analize, i unedogled razglabali o budućnosti ratnog zrakoplovstva – sve je na stolu, ili u nečijoj ladici, i nema razloga da se odmah ne krene rješavati to goruće pitanje!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.