„Nisu avioni gumeni bomboni“

 

Prošlo je 24 sata od otvaranja ponuda za višenamjenske borbene avione, dojmovi se još nisu slegli, a otvaraju se nova pitanja. Na primjer ona o praktički pa nepostojanju izbora u usporednoj opciji između 2 nova i 2 rabljena aviona, pogotovo kada se gleda financijska strana cijeloga posla. A ona bi lako mogla biti jedan od ključnih argumenata.

To je jučer, prilikom dolaska na sastanak užeg kabineta Vlade, komentirao i sam ministar financija Zdravko Marić, čovjek od kojeg ovisi zeleno svjetlo za ovu vrlo skupu kupovinu.

„Pa mislim da smo već nedavno imali jedno iskustvo sa tim procesom. Kako je danas obaviješteno od strane Ministarstva obrane i kratki komentari mojih kolega da su zaprimljene određene ponude. Sada predstoji razdoblje evaluacija i analize tih istih ponuda, a nakon toga ćemo onda normalno vidjeti i sve jasno komunicirati, ovisno o mogućnostima što od toga se i može komunicirati. Sukladno o tome ćemo onda govoriti i o proračunu. Ja mislim da možemo ponoviti ono što smo imali prije nekog vremena – dakle, da ćemo sigurno voditi računa i o fiskalnom efektu i aspektu jer je on sastavni dio i nekakve evaluacije ukupnih ponuda. A isto tako i o nekakvom vremenskom horizontu u smislu nekakvog otplatnog plana, odnosno samih nabava tih aviona, odnosno njihovog dolaska u Hrvatsku. Međutim, o tome ćemo sve kada budemo otvorili te ponude i vidjeli… odnosno nadležno povjerenstvo koje će se baviti sa time“,

izjavio je ministar financija. Na novinarsku opasku da su supredsjedatelji Povjerenstva najavili kako će se odlučivati krajem godine, odnosno u prosincu, zbog čega bi ministar financija onda ponovno trebao planirati proračun za sljedeću godinu, Marić je smireno odgovorio: „To ćemo sve na vrijeme raditi. Ne brinite!“.

Na jutrošnjoj 9. sjednici Vlade, tema o nabavi aviona bila je na drugom mjestu u uvodnom izlaganju premijera Andreja Plenkovića (odmah nakon sigurnosnih rizika zbog jutrošnjeg istovara lubenica pred vrata Vlade). No premijer se nije ništa dodatno izjašnjavao, već je samo sumirao jučerašnje otvaranje ponuda:

Plenković neutralno o nabavi borbenih aviona (Photo: Vlada RH)

„Vidjeli ste jučer da je u Ministarstvu obrane ‘Međuresorno povjerenstvo’ zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Na kraju je od zemalja koje su iskazivale interes ponuda podnesena od strane Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske i Izraela. Švedska je ponudila novi avion Gripen C/D model, SAD novi F-16 Blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafale, a Izrael polovni model F-16 Blok 30. Riječ je o avionima 4. generacije zapadne tehnologije koji su, naravno, kompatibilni s NATO-om i trebali bi zamijeniti postojeće avione MiG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja. Cilj Hrvatske je da zadržimo vojnu sposobnost zaštite hrvatskog neba radi sigurnosti naše zemlje. Jučer je završena faza dostave ponuda i sljedeća tri mjeseca – praktički do Nove godine – trajat će proces evaluacije. Mi smo novo povjerenstvo imenovali, oni koji su u njemu htjeli sudjelovati – sudjeluju, oni koji nisu htjeli sudjelovati imat će prigode dati svoj stav na tijelima poput saborskog Odbora za obranu, ili pak mišljenja – samo mišljenja, naglašavam – Vijeća za obranu. Konačnu odluku o kupnji aviona donosi i ovako i onako Vlada. Toliko što se tiče aviona“.

No zato je umjesto Plenkovića aktualni proces nabave borbenih aviona obilato komentirao predsjednik države Zoran Milanović. On je na današnjoj promociji autobiografije poduzetnika Branka Roglića, odgovarajući na novinarska pitanja, ponovio da nam vojni avioni trebaju. „Hrvatska je država i ne smije biti slučajna država i nama to treba. Kad je već donesena odluka, treba ići u to. Da, ekonomska situacija je lošija nego što se očekivalo, ali Hrvatska nije i neće propasti. Tako da idemo dalje“, rekao je Milanović, ponovno usporedivši vojnu tehniku s hranom. Podsjetimo, nedavno je izjavio da „helikopter nije pršut“, a danas je otkrio da „avioni nisu gumeni bomboni“. Naime, na pitanje koji bi avioni bili najbolji za Hrvatsku, predsjednik Milanović je rekao:

Pošto vrećica aviona?

„Načelno… Dakle načelno… Rekao sam načelno! S obzirom da se ipak ne radi o gumenim bombonima nego o jako skupim sustavima, prvi bi izbor trebali biti američki avioni. To potpuno otvoreno govorim. Ima niz razloga – darovali su nam puno opreme, daruju to i dalje, dakle… Naprosto, oni nisu – sada će ispasti da nekom pogodujem, ali ja to mogu javno reći zato jer ne sudjelujem u nabavi. To je to. Međutim, ako nešto košta milijardu i pol, a netko drugi ponudi nešto za 900 ili 800 milijuna, to je velika razlika u cijeni i pitanje je što se za tu cijenu dobija. Zato bih to ostavio sad zaista struci“.

Predsjednik smatra i da bi to trebali biti što noviji bomboni, pardon, avioni:

„Ako smo odlučili nabaviti 12 borbenih zrakoplova onda ih idemo nabaviti. Onda trebamo nabaviti 12 novih zrakoplova ili minimalno rabljenih, a ne korištenih, na primjer, u Siriji“.

Isti takav stav u prošlom postupku nabave zauzeo je i legendarni pilot Ivan Selak, smatrajući da Hrvatska treba bježati što dalje od izraubanih aviona, i da samo novi mogu u potpunosti ispuniti naše potrebe.

Predsjednik Milanović je tu po prvi puta pojasnio i odluku da njegov predstavnik ne sudjeluje u Međuresornom povjerenstvu, napominjući kako smatra da bi bio u sukobu interesa, jer:

Predsjednik Milanović ostaje pri svojim stavovima o kupovini lovaca (Photo: UPRH/Krešimir Naglić)

„Ja ne moram donijeti odluku. Ja za to nisam nadležan. Vi znate da ja nikada ne bježim od odgovornosti. Predsjednika se pita za mišljenje, a tako i mojeg savjetnika koji je aktivan u Vijeću za nacionalnu sigurnost gdje će ta tema doći na dnevni red. Mislim da nema nikakvog smisla dva puta davati mišljenje o svojoj odluci. To je sukob interesa“.

No Milanović smatra da to vrijedi i za neke druge ljude koji su odlukom Vlade imenovani u Međuresorno povjerenstvo – prije svega za ravnatelja SOA-e i načelnika Glavnog stožera:

„Način bi trebao biti malo drukčiji, to su ljudi koji su zajednički imenovani, koji imaju vrlo detaljno zakonski opisan i ograničen opseg posla. Ovo je na neki način ne izvan njihovih dužnosti nego nije opisano i nije predviđeno, a kako daju mišljenje na to isto što su odlučili. Ja na to neću reagirati. Ja ovo podržavam i upravo zato sam se izuzeo. Sebe i svoje suradnike, jer ću u jednom trenutku dati mišljenje“.

Zbog sukoba interesa u Međuresornom povjerenstvu ne sudjeluje ni predsjednik saborskog Odbora za obranu, SDP-ovac Franko Vidović, koji je jednako tako i član Vijeća za obranu. U oba ova svojstva Vidović je dužan dati mišljenje o nabavi, ali ne i sudjelovati u provođenju same nabave te postupku odlučivanja o toj skupoj i osjetljivoj kupovini.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.