Vlada RH: “povijesni dan za HRZ”

 

Današnja 87. po redu sjednica hrvatske Vlade ostat će zapamćena po tome da je donijela službenu odluku o nabavi borbenog aviona za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga RH općenito. Dakle, kao prva točka dnevnoga reda jutrošnje sjednice bio je najavljen akt „Prijedlog odluke o nabavi višenamjenskog borbenog aviona“. Već u uvodnom dijelu sjednice, premijer Andrej Plenković ovu je točku izdvojio kao jednu od ukupno dvije najvažnije odluke s današnje sjednice Vlade. Uvodnu izjavu prenosimo u cijelosti:

„Ovdje želim kazati cijeloj hrvatskoj javnosti da je ovo odluka koja je odgađana niz godina, odluka koju do sada iz niza razloga nisu preuzele – u smislu političke odgovornosti – brojne ranije Vlade. Mi smo prošle godine na Vijeću za obranu temeljito raspravili ovu temu, ocijenili kakve su stvarne potrebe hrvatskih Oružanih snaga – Hrvatskog zrakoplovstva, kakvo je sigurnosno ozračje i u Europi i u svijetu, i u našoj regiji, donijeli smo konsenzualnu odluku da je Hrvatskoj potrebno zrakoplovstvo, da postojeće stanje HRZ-a ne udovoljava kriterijima i da nije dugoročno rješenje, stoga smo u jednom transparentnom procesu u proteklih godinu dana proveli proceduru koju je vodilo Ministarstvo obrane po tzv. konceptu ‘između Vlada’ – ‘government-to-government’.

Proces je trajao skoro godinu dana, ponude su stigle iz 4 zemlje: Grčke, Izraela, Švedske i SAD-a, stručni tim temeljito je analizirao ove ponude – pregledao je sve sa svih mogućih aspekata (i tehničkih, i financijskih, i strateških, i gospodarskih) i odabir koji je na temelju sugestije i preporuke Stručnoga tima te, nakon sastanka Vijeća za obranu prije dva dana, pao na Državu Izrael je kvalitetan s nekoliko aspekata. Prvo: radi se o borbenim zrakoplovima F-16, koji su proizvodnje Lockheed Martina i SAD-a, riječ je o zrakoplovima koji će u Hrvatsku doći u potpunosti upgrade-irani (dakle u potpunosti prilagođeni NATO standardima), doći će na način da će u cijenu troškova u cijelosti – u cijelosti – biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskim Oružanim snagama. hrvatskom Zrakoplovstvu, najmanje sljedećih 25 godina, a ja sam siguran da će – s obzirom na razvoj tehnologije i mogućnosti ovog zrakoplova 4. generacije F-16 – ti avioni osigurati sposobnost hrvatskih Oružanih snaga praktički do polovice ovoga stoljeća. Dakle, to je strateška odluka, generacijska odluka u smislu nabave za hrvatske Oružane snage, donosimo ju s punom odgovornošću i željom da na taj način osnažimo sposobnosti Hrvatske vojske, da pridonesemo sigurnosti u našem širem području i da s ovim sposobnostima budemo još respektabilnija i članica NATO-a i članica EU.

U financijskom pogledu, troškovi nabave ovih aviona su predviđeni da u sljedećih 10 godina praktički godišnje koštaju Hrvatsku 50 milijuna dolara. Najviše! Vrlo vjerojatno i manje. To je ono što je bitno, odluka je donesena i u suradnji s, naravno, Ministarstvom financija i svim drugim resorima, ona predstavlja i našu političku volju i našu želju da na ovaj način usvojimo i jačamo dodatno strateško partnerstvo i sa SAD-om i sa Državom Izrael. Ovakva vrsta odluke sa sobom nosi, naravno, i mogućnosti suradnje na brojnim drugim područjima. Prema tome, zahvaljujem ovdje i potpredsjedniku Vlade i ministru obrane i cijelom Stručnom timu koji su radili u proteklih godinu dana na ovoj odluci“.

Samu odluku obrazlagao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, uglavnom ponovivši ono što je rekao i na jučerašnjoj prezentaciji procesa nabave VBA. I to obrazloženje prenosimo u cijelosti:

„Ova odluka koja je danas pred nama jedna je od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata – odluka o zadržavanju sposobnosti samostalnog nadzora i zaštite zračnog prostora RH i tradicije borbenog zrakoplovstva. Svi znamo da je borbeno zrakoplovstvo u Domovinskom ratu stvaralo prevagu i donosilo pobjede. Danas još jednom čestitam našim pilotima i tehničarima na miru i slobodi u Hrvatskoj. Ova današnja odluka je investiranje u sigurnost RH, sigurnost je preduvjet stabilnosti države i budućeg gospodarskog razvoja. Država s borbenim avionima ima sposobnost prevenirati rat, spriječiti sukob i razaranje, zaštititi granice, ljude i čuvati mir. To je stvar nacionalnog ponosa, i naša odgovornost prema budućim generacijama, prema našoj Hrvatskoj. Ova odluka, kao što ste rekli predsjedniče, odgađana je 15 godina, a naš san je 2020. godine, kada prvi put predsjedamo EU i slavimo 25 godina VRO Oluja, na hrvatskom nebu vidjeti moderne zrakoplove 4. generacije u rukama hrvatskih pilota.

Prije nego što smo započeli ovaj proces, analizirali smo iskustva država koje su ranije ovo rješavale – Stručni tim MORH-a posjetio je države koje su na različiti način riješile sposobnosti zaštite zračnog prostora. Analizirali smo njihov proces, tražili naučene lekcije. Prvi korak u procesu bila je izrada taktičko-tehničke studije koja je definirala naše potrebe, broj zrakoplova i sposobnosti koje su nam potrebne. Nakon toga, 20. srpnja 2017., Ministarstvo obrane uputilo je zahtjev za ponudom u 5 država – Grčka, Izrael, Južna Koreja, Švedska, SAD. Ključni parametri u zahtjevu za ponudu, osim karakteristika i sposobnosti aviona, bili su međudržavni ugovor ‘government-to-government’ koji će jamčiti strateško partnerstvo, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. Rok na odgovor na zahtjev bio je 75 dana, i 03. listopada 2017. u Ministarstvu obrane su predstavljene pristigle konačne ponude od 4 ponuditelja: Grčke, Izraela, Švedske i SAD, uz ispriku Južne Koreje koja nije dostavila svoju ponudu. Nakon toga, 30. studenog 2017. završili smo proces validacije i evaluacije pristiglih ponuda. Stručni tim je izradio studiju izvodljivosti i izradio je preporuku za najpovoljniju ponudu.

U procesu donošenja odluke, na državnoj razini, prvi korak bila je prezentacija studije izvodljivosti uz preporuke Stručnog tima Odboru za obranu Hrvatskog sabora 14. prosinca 2017., gdje smo dobili jednoglasno pozitivno mišljenje. O nabavi višenamjenskog borbenog aviona raspravljalo je i Vijeće za obranu 27. ožujka 2018., koje je jednoglasno prihvatilo mišljenje i preporuku kako je najpovoljnija ponuda za VBA ponuda Države Izrael, te je dalo preporuku Vladi za donošenje odluke.

Ovom odlukom Vlada prihvaća završni prijedlog Stručnog tima Ministarstva obrane i preporuku Vijeća za obranu, i određuje da je najpovoljnija ponuda – ponuda Države Izrael. Vlada zadužuje Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sa sklapanjem ugovora između RH i Države Izrael o nabavci VBA. Ovom odlukom osniva se i radna skupina radi pripreme ugovora o poslovno-gospodarskoj suradnji između RH i Države Izrael u vezi s nabavkom VBA, te povjerenstvo za praćenje poslovno-gospodarske suradnje i njezine realizacije.

Ovo je povijesni dan za HRZ – zadržali smo sposobnost nadzora zračnog prostora i tradiciju borbenog zrakoplovstva. Ova odluka je priuštiva i u ovom trenutku najbolja za nas. HRZ od danas ima svijetlu budućnost, a Hrvatska vojska radi veliki tehnološki iskorak, u korak sa Zapadom. Donijeli smo najbolju odluku za cijelo hrvatsko društvo jer smo imali razumijevanja za sve segmente društva – za školstvo, zdravstvo, poljoprivredu. Naši mladi piloti dobit će priliku letjeti na borbenim avionima F-16 i moći će svoja borbena iskustva spojiti s jednim od najboljih, najiskusnijih pilota na svijetu – onim izraelskim. Mi smo u ovaj projekat investirali puno, cijelo vrijeme trajanja procesa vodili smo ga transparentno. Tijekom trajanja procesa svi ponuditelji su imali iste uvjete, bili smo dostupni za odgovore na sva pitanja iz zahtjeva za ponudom, i dostupni za sastanke s ponuditeljima.

I na kraju, želim se posebno zahvaliti Vama, Predsjedniče, svim članovima ove Vlade, Predsjednici Republike, predsjedniku saborskog Odbora za obranu Hrvatskog sabora, članicama i članovima saborskog Odbora za obranu, i svim hrvatskim braniteljima na potpori oko donošenja ove odluke koja će biti na dobrobit našeg HRZ-a i domovine Hrvatske“.

Riječ je potom uzeo ministar financija Zdravko Marić:

„Nastavno na riječi potpredsjednika Krstičevića, ja mogu reći – od samog početka procesa, dakle, od zaprimanja i otvaranja ponuda Ministarstvo obrane na čelu s potpredsjednikom Krstičevićem i cijelo Stručno povjerenstvo je kontaktiralo i pristupilo Ministarstvu financija. Dakle, mi smo od početka informirani o svim tim detaljima i zajedno smo, naravno, analizirali financijski aspekt svih pristiglih ponuda i sukladno tome, između ostaloga, pronašli i najbolji i naj… na neki način – i optimalan model financiranja u idućih 10 godina. Ono što je važno za spomenuti, dakle, da se od početka na ovoj međuresornoj suradnji vodila briga o ukupnoj slici javnih financija RH i fiskalnoj politici koju kao Vlada ne samo proklamiramo nego i vodimo, tako da smo već ove godine u prijedlogu Državnog proračuna za 2018. s projekcijama za ’19. predvidjeli iznose od po 350 milijuna kuna u svakoj od ove 2 godine kao svojevrsna pretpostavka plaćanja određenih rata već u ovom trenutku, a dinamika isporuke kako je već i definirana će biti naravno reflektirana u ukupnim podacima i brojkama javnih financija. Tako da mogu i sa svoje strane još jedanput, naravno, zahvaliti Stručnom povjerenstvu i svima onima koji su sudjelovali i potvrditi i ovo što je potpredsjednik rekao, da je proces vođen na jedan zaista transparentan način, i svi resori koji su trebali biti uključeni – tako i Ministarstvo financija je u tome sudjelovalo“.

I na kraju, umjesto ministrice gospodarstva Martine Dalić, čije je Ministarstvo sudjelovalo u ocjenjivanju gospodarskog dijela suradnje, riječ je dobio nekoncentrirani ministar branitelja Tomo Medved:

„Koristim ovu prigodu kao član Vlade iskazati danas svoj ponos i dati punu potporu odluci o nabavci ovih zrakoplova. Vama, g. Predsjedniče, i svim kolegicama i kolegama u Vladi, nakon Domovinskog rata i stradanja u Domovinskom ratu  ovo je jedna od odluka koja zasigurno stvara perspektivu i kao strateška odluka zasigurno daje garanciju očuvanja sposobnosti i svih onih vrijednosti koje smo ponijeli iz Domovinskog rata. Ona zasigurno ima široku implikaciju na sigurnosnu i obrambenu politiku. Ono što sam svo vrijeme od početka procesa pratio i zahvaljujem se i čestitam kolegi, potpredsjedniku Vlade i ministru obrane, na transparentnom vođenju procesa izbora i svih potrebnih procedura, gdje smo uspjeli kroz prihvaćanje ove najjeftinije ponude u konačnici dobivanja tih zahtijevanih sposobnosti osigurati zaštitu dijela suvereniteta RH u zračnom prostoru. Stoga u potpunosti podržavam i zahvaljujem se i čestitam potpredsjedniku Vlade – ministru obrane, načelniku GS, svim djelatnicima Ministarstva obrane na transparentno vođenom postupku i na prijedlogu koji su iznjedrili i dostavili ovdje Vladi. A naglašavam, Vama, g. Predsjedniče, svim kolegicama i kolegama u Vladi, zasigurno ovo je jedna od odluka koja će biti zabilježena i ovo je zaista povijesni dan za RH. Još jednom čestitke i u potpunosti podržavam ovaj proces“.

Prije nego što je prijedlog odluke dan na glasanje, premijer Plenković kratko je još dodao:

„Želim samo napomenuti da je Vlada jučer imala tijekom užeg kabineta u punom sastavu jednu posebnu sjednicu posvećenu ovoj temi, tako da ste svi upoznati sa sadržajem ove odluke i njenim implikacijama, te predlažem da glasamo o ovoj odluci“.

I bi tako – na pitanje „Tko je za?“ svi članovi Vlade podigli su ruku, nakon čega je premijer Plenković konstatirao da su „svi koji imaju pravo glasa glasali ZA, i da smo usvojili ovu odluku“. Tako je Vlada RH u četvrtak, 29. ožujka, jednoglasno donijela Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona.

Izjava Veleposlanstva Izraela

Nakon odluke Vlade RH, veleposlanica Izraela u RH, Zina Kalay Kleitman pisanom izjavom kratko se osvrnula na ovaj posao:

Vlada Republike Hrvatske donijela je stratešku odluku o zamjeni vojnih zrakoplova. Izrael je bio jedan od četiri ponuđača a sad je zadovoljan što je hrvatska vlada nakon detaljnog profesionalnog razmatranja odlučila odabrati izraelsku ponudu. Izraelsko zrakoplovstvo jedno je od najboljih na svijetu i biti će spremno podijeliti svoje profesionalno iskustvo s hrvatskim ratnim zrakoplovstvom. Vjerujemo da će ova strateška suradnja dovesti do jačanja povezanosti na različitim područjima gospodarstva, znanosti, modernih tehnologija i obrazovanja“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.