Ured predsjednika: zašto nismo u Međuresornom povjerenstvu

 

U novom dopunjenom Vladinom Međuresornom povjerenstvu za nabavu višenamjenskog borbenog aviona najveća je novost izostanak dvojice članova – predsjednika Odbora za obranu Hrvatskog sabora i predstavnika Ureda predsjednika RH.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu, Franko Vidović, već je jutros objasnio kako smatra da bi članstvom u Vladinom Međuresornom povjerenstvu bio u sukobu interesa. No zašto u Vladinom Povjerenstvu nema ni predstavnika Ureda predsjednika, odnosno predsjedničkog savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića? To smo ih i pitali, te sa Pantovčaka dobili sljedeći odgovor:

„Ured Predsjednika Republike Hrvatske nema predstavnika u Međuresornom povjerenstvu budući da je riječ o povjerenstvu koje bi trebalo sa stručnog i tehničkog gledišta analizirati prispjele ponude za nabavu vojnih aviona i pripremiti prijedlog odluke za Vladu RH i druga nadležna tijela.

Predsjednik Republike će sudjelovati u donošenju političke odluke o nabavci vojnih aviona isključivo sukladno svojim ustavnim ovlastima“.

stoji u odgovoru Ureda predsjednika koji potpisuje glasnogovornik Nikola Jelić.

To je ujedno i bitan zaokret u odnosu na ranije odnose Ureda predsjednika/predsjednice i Vlade RH kada je u pitanju rad Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Naime, bivša je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović putem svog savjetnika sudjelovala u radu Međuresornog povjerenstva, kao i u raznim promotivnim aktivnostima vezanim uz izbor izraelskog aviona te Izraela kao novog i najboljeg strateškog partnera. Njen nasljednik Zoran Milanović jasno je dao do znanja da se ne misli na taj način uključivati u rad izvršne vlasti, što je i jasno izrazio 26. srpnja, u okviru velikog intervjua za televiziju N1 iz Zagreba riječima: „Ja ne odlučujem o tome koji će se avioni kupiti, i to je u redu. Pitat će me se, ali odlučit će Vlada“. Takvo shvaćanje predsjedničkih ovlasti dobro se ogleda i u današnjoj odluci o kojoj smo detaljnije čuli iz njegova Ureda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.