Neželjeni problemi u Litvi i Kabulu

 

Pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske iz sastava 2. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti u Litvi, u nedjelju, 16. veljače 2020. prilikom testiranja na opijate utvrdili su prisutnost nedopuštenih sredstava kod dvojice vojnika, pripadnika 2. HRVCON-a, koji će odmah biti vraćeni u Hrvatsku, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Prema izjavama te dvojice pripadnika, nedopuštena sredstva su nabavili i konzumirali prilikom odobrenog izlaska iz vojarne. Protiv njih će biti proveden stegovni postupak i bit će udaljeni iz službe.

Ministarstvo obrane naglašava da je u MORH-u i OS RH nulta tolerancija na nevojničko ponašanje, zlouporabu svih nedopuštenih sredstava, alkohola i droga, a svako takvo nezakonito ponašanje i svako odstupanje od vojne stege izrazito se strogo sankcionira te oštro osuđuje.

Kao što smo već pisali, u Litvi se u sklopu 2. HRVCON-a trenutno nalazi 188 pripadnika 3. mehanizirane bojne “Pauci” iz Knina.

Loše sreće bili su prošloga tjedna i pripadnici 11. HRVCON-a u NATO misiji “Resolute Support” u Afganistanu, točnije 12 hrvatskih vojnika iz kampa u Kabulu. Nekoliko njih izgrebao je pas lutalica, za kojeg je na osnovu njegovog agresivnog ponašanja postojala sumnja na bjesnoću. Sukladno nalogu liječnika ROLE2 bolnice, svih 12 pripadnika 11. HRVCON-a iz Kabula cijepljeno je protiv bjesnoće, a pas je odvezen na pregled i nakon toga iz predostrožnosti eutanaziran. MORH napominje da su pravovremeno poduzete sve mjere zdravstvene zaštite i utvrđeno je da zdravlje pripadnika 11. HRVCON-a nije bilo ugroženo.

11. HRVCON broji ukupno 110 pripadnika, te trenutno odbrojava svoje zadnje tjedne u Afganistanu.

Pripadnici 12. HRVCON-a koji se pripremaju za upućivanje u područje misije, također će prije upućivanja u misiju biti preventivno cijepljeni.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.