Svečanost u Litvi, problemi u Poljskoj

 

Danas je u vojnoj bazi Rukla u središnjoj Litvi održana svečana primopredaja nadležnosti zapovijedanja („Transfer of Authority“) 1. HRVCON-om u NATO-misiji ojačane prednje prisutnosti zapovjedniku njemačke borbene skupine, pukovniku Thorstenu Gensleru. Svečanosti su ispred strane domaćina prisustvovali zapovjednik Kopnenih snaga Litvanske vojske, general Valdemaras Rupšys, i zapovjednik mehanizirane pješačke brigade „Geležinis Vilkas“ („Iron Wolf“), pukovnik Mindaugas Steponavičius, dok su hrvatsku delegaciju predvodili zapovjednik HKoV-a general Mate Ostović i zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan.

„Borbene skupine NATO snaga jednostavno su i brzo NATO-rješenje, koje odražava odlučnost Saveza da brani i štiti sve svoje zemlje-članice, pokazujući da NATO ima volju za odvraćanje svih oblika zastrašivanja diljem NATO-saveza i istočne granice Europske unije. Sudjelovanjem u borbenoj skupini NATO-snaga, Hrvatska potvrđuje svoju predanost zajedničkim ciljevima NATO-a: miru, stabilnosti i napretku. Hrvatski vojnici visoko su motivirani i aktivno uključeni u zajedničku vojnu obuku“,

rekao je na svečanosti zapovjednik HKoV-a general Mate Ostović. Dodao je i da će okruženje u kojem djeluje 1. HRVCON u Republici Litvi pružiti nove izazove za podizanje osposobljenosti pripadnika OS RH, kao i nove mogućnosti dijeljenja znanja te iskustva s drugim nacijama. Zanimljivo je da je kraj današnjeg priopćenja, Ministarstvo nacionalne obrane Republike Litve zaključilo rečenicom:

U miru, multinacionalna bojna NATO snaga sudjelovat će u vježbama i obuci zajedno s litvanskim snagama, a u slučaju krize ili sukoba – Litvu će braniti litvanske nacionalne i dopunske savezničke snage“.

Ukupno 181 pripadnik OS RH stigao je u Litvu u noći s petka na subotu (01.- 02. prosinca), te su danas službeno stupili na dužnost u borbenoj skupini pod njemačkim zapovjedništvom. MORH je isplanirao, a Hrvatski sabor odobrio, jednu 7-mjesečnu rotaciju hrvatskih vojnika u eFP BG LTU, nakon čega bi ta aktivnost, što se Hrvatske u Litvi tiče, trebala biti okončana. Time bi Hrvatska od sredine 2018. ostala aktivna samo u jednoj borbenoj skupini u NATO-misiji ojačane prednje prisutnosti, i to u onoj u Poljskoj, gdje djeluje pod američkim zapovjedništvom.

—————————————————

—————————————————

A za to vrijeme…

Dio HRVCON-a u eFP BG POL

Iz Poljske su stigle i neke neugodne vijesti. Kako javljaju hrvatski mediji, odmah po dolasku pripadnika prvog HRVCON-a u Poljsku, došlo je do incidenta. Prilikom dolaska u bazu Bemowo Piskie, jedan hrvatski vojni policajac pao je na alko-testu, te je protiv njega pokrenut stegovni postupak zbog kršenja vojne stege. Ministarstvo obrane naknadno je priznalo da je dotični vojni policajac povučen u Hrvatsku. U međuvremenu su zbog prisutnosti alkohola u krvi iz Poljske povučena još dva pripadnika OS RH, kao i vojni kapelan koji je s hrvatskim kontingentom otišao u NATO-misiju ojačane prednje prisutnosti. To je medijima kratko potvrdilo i Ministarstvo obrane:

„Možemo vas izvijestiti da su tri pripadnika OS RH i vojni kapelan, zbog povrede vojne stege, vraćeni u Republiku Hrvatsku iz Republike Poljske. Pripadnici OS RH vraćeni su 23. listopada 2017., a vojni kapelan 9. studenoga 2017., sukladno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OS RH i Odluci vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj. Zbog povrede vojne stege protiv navedenih pokrenut je stegovni postupak”.

Četvorica povučenih hrvatskih pripadnika zamijenjena su s 3 nova vojnika i novim vojnim kapelanom.

Zapovjednici nacionalnih sastavnica eFP BG POL

Ovo je nakon dugo vremena ozbiljan propust hrvatskih pripadnika u nekoj međunarodnoj misiji. Dosadašnje sudjelovanje OS RH u međunarodnim aktivnostima obilježilo je s nekoliko propucavanja i samoranjavanja, uništenje špiljskih crteža u Zapadnoj Sahari, te odbijanje izvršenja zapovijedi u misiji u Afganistanu. No već duže vrijeme nije bilo ovakvih i sličnih incidenata, pa su vijesti iz Poljske, osim što su neugodne, u određenoj mjeri i zabrinjavajuće.

 

Photo: Ministarstvo nacionalne obrane Republike Litve/satnik Pauliaus Babilo; Battle Group Poland/Facebook

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.