Nema odmora za protupožarne snage

 

Hrvatska ratna mornarica je snagama svoje Flotile HRM u utorak, 2. travnja 2019. godine uvježbavala tegljenje protupožarnog zrakoplova tipa Airtractor AT-802 Fire Boss. Ova aktivnost se ponovo provodila u području Kaštelanskog zaljeva, ispred zrakoplovne baze Divulje, a uz protupožarnu letjelicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tu su sudjelovala još dva plovila HRM – raketna topovnjača RTOP-41 „Vukovar“ i desantni brod minopolagač DBM-81 „Cetina“ (za razliku od lani, kada su bili angažirani RTOP-41, ali još i DBM-82 „Krka“ te spasilački brod Obalne straže BS-73 „Faust Vrančić“, kojem posljednjih mjeseci više nema ni traga u javno vidljivim aktivnostima HRM-a).

Jednako kao i prošle godine sredinom travnja, i sada je ta vježba navodno održavana s ciljem izrade Standardnog operativnog postupka (SOP) u slučaju kvara ili zastoja protupožarnog zrakoplova te njegova prinudnog slijetanja na more. Navodno su sve pripremne radnje i postupci bili provedeni sukladno planu uvježbavanja, a MORH navodi i da će spomenuti SOP-dokument biti primjenjiv brodovima svih državnih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru. Pri tome, nije ni na koji način pojašnjeno koliko ovakvih vježbi zapravo treba provesti da bi se ustanovilo i kodificiralo spomenute procedure, kao što nije javno dan ni ikakav rok do kojega Oružane snage Republike Hrvatske zapravo očekuju dovršenje ovog dokumenta.

Ova omanja združena vojna vježba može se gledati i kao lagani uvod za međunarodnu vatrogasnu vježbu „MODEX CRES 2019“, planiranu od 7. do 10. travnja ove godine na otoku Cresu. U toj aktivnosti, prvoj međunarodnoj vježbi gašenja šumskih požara u povijesti EU, sudjelovat će ukupno oko 300 vatrogasaca iz Hrvatske (sedam županija), te još sedam europskih država (Austrija, Bugarska, Francuska, Grčka, Italija, Rumunjska i Španjolska). Osim više od stotinu vozila, bit će tu još i vatrogasni zrakoplovi Canadair CL-415 iz RH i Italije, helikopteri, kao i desantni brodovi Hrvatske ratne mornarice.

Kako je jučer bilo objavljeno na tematskoj konferenciji za mediju u Rijeci, najavljenih 52 sata neprekidnih djelovanja na području cijelog Cresa, od sjevera do krajnjeg juga, poslužit će za provjeru sposobnost prihvata vatrogasnih snaga iz drugih zemalja, njihova transporta, komunikacije, mobilnosti te zajedničkog djelovanja i logističke potpore. Na 10 vježbovnih točaka, s gotovo 100 različitih događaja, biti će testirana i dva komunikacijska sustava – (1) američki NICS sustav, koji u realnom vremenu poslužuje korisnike svim relevantnim informacijama, te (2) aplikacija „Upravljanje vatrogasnim intervencijama“, koja je hrvatski proizvod. Vježba se sufinancira sredstvima Glavne uprave za civilnu zaštitu i humanitarnu pomoć (DG ECHO) Europske komisije u iznosu od 250.000,00 EUR, a sve to je dio EU projekta „Romex“, odnosno aktivnosti Mehanizma civilne zaštite EU, s temeljnom svrhom unapređenja suradnje država članica prilikom intervencija kod prirodnih katastrofa.

Požari opet počinju harati Hrvatskom

Napomenimo i da posljednjih desetak dana već vidljivo traje prva faza nove protupožarne sezone. Letačke protupožarne posade su od početka godine do sredine veljače sudjelovale u gašenju 10 požara (7 u Šibensko-kninskoj, 2 u Dubrovačko-neretvanskoj i 1 u Zadarskoj županiji) pri čemu je ostvareno više od 20 sati naleta dok je na požarišta izbačeno preko 800 tona vode. No, onda se njihovo djelovanje počelo intenzivirati – tako da su djelovali 24. veljače (jedan Canadair na području Vodice-Tribunj u Šibensko-kninskoj županiji), pa 26. veljače (dva CL-415 na području Pupnat-Žrnovo-Uvala Orlanduša na Korčuli, Dubrovačko-neretvanska županija, a onda i na području Uzdolja, općina Biskupija kod Knina u Šibensko-kninskoj županiji). U četvrtak 28. veljače 2019. jedan CL-415 bio je upućen na gašenje požara na potezu Dicmo-Sičane (Splitsko-dalmatinska županija).

Kraj ožujka je prošao u slično radnim uvjetima – samo 23. i 24. ožujka 2019. su zračne protupožarne snage HRZ-a bile angažirane u gašenju sedam požara, dok se u ponedjeljak 25. ožujka otposlalo jedan Canadair CL-415 i dva AT-802 sa Zemunika na gašenje požara kod Sutine (nedaleko Muća u Splitsko-dalmatinskoj županiji). U subotu i nedjelju, 30. i 31. ožujka 2019. godine, zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju još pet požara, da bi onda u ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine jedan Canadair CL-415 i jedan Airtractor AT-802 iz Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ bili upućeni na gašenje požara u području Srime (kod Vodica, Šibensko-kninska županija).

Ukupno gledano, od početka godine do danas, zračne protupožarne snage OS RH sudjelovale su u gašenju 34 požara (12 u Šibensko-kninskoj, 10 u Splitsko-dalmatinskoj, 5 u Zadarskoj, po dva u Dubrovačko-neretvanskoj, Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji te jedan u Primorsko-goranskoj županiji), pri čemu su bila izvedena 662 leta (ukupno oko 100 sati naleta), a na razna je požarišta izbačeno oko 3.200 tona vode.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.