Pripreme za novo ispaljivanje RBS-15B

 

Nakon dvogodišnje pauze u ispaljivanju RBS-ova, u tijeku su pripreme za novo lansiranje ove rakete. Naime, Ministarstvo obrane je danas, 17. travnja, objavilo u elektroničkom oglasniku Narodnih novina da nabavlja „rashodovani metalni brod ili jednakovrijedni plutajući objekt“, s procijenjenom vrijednosti od 240.000,00 kuna bez PDV-a. Kroz ograničeni postupak javne nabave traži se „nabava rashodovanog metalnog broda ili jednakovrijednog plutajućeg objekta koji će služit kao meta za potrebu provedbe obuke Flotile HRM“, pri čemu „brod/objekt mora biti sposoban i siguran za tegalj što se dokazuje potvrdom-odobrenjem HRB-a ili drugog klasifikacijskog društva“. Krajnji rok isporuke je 30. kolovoza 2018. godine.

Od tehničkih značajki traži se: (1) metalna konstrukcija trupa i nadgrađa broda/objekta (čelik, aluminij), (2) duljina broda/objekta „preko svega“ – ne manja od 35 metara, (3) visina boka broda/objekta od vodne linije do glavne neprekinute palube – ne manja od 3 metra, te (4) s broda/plutajućeg objekta moraju biti skinuti glavni motori i ostala krupna oprema. Također, traži se potvrda HRB-a ili drugog klasifikacijskog društva da brod/objekt može sigurno biti na „mrtvom vezu“ do kraja 2018. Ukoliko će krajnji korisnik – HRM – tegliti brod/plutajući objekt od njegove lokacije (u teritorijalnom moru RH) do lokacije baziranja (ili provedbe gađanja) – smanjit će se cijena nabave.

Rok za zaprimanje zahtjeva za sudjelovanje u ovoj nabavi ponovno je vrlo kratak – MORH ga je postavio na ukupno 13 dana, odnosno do 30. travnja ove godine, do 11 sati.

Na brzinu sklepana prva meta

Da je izbor mete vrlo ozbiljna stvar, pokazalo se već u pripremama za lansiranje samonavođenog projektila RBS-15B koje je izvedeno 14. svibnja 2015. Iako su rakete bile spremne i ranije, tada se pokazalo da su izbor i priprema mete uzrokovali lansiranje RBS-a nešto kasnije od prvotnih planova. Tada se, naime, ustanovilo da je za korištenje pravog broda kao mete potrebno raspisati javni natječaj kako bi se nabavio neki otpisani brod (kao u ovom slučaju), pa se tada pribjeglo namjenskom izrađivanju mete od otpisanih pontona i kontejnera. S obzirom na nestabilnost te konstrukcije, meta je do mjesta gađanja otegljena vrlo sporo i iznimno pažljivo, pri čemu se posebna pažnja polagala i na stanje mora, koje je moralo biti 1 ili 2. Meta je uspješno pogođena već prvim pogotkom, pa nije bilo potrebe za ponovnim gađanjem.

Nabavljena meta za drugo gađanje RBS-om (Photo: Paluba.info)

Za drugo gađanje RBS-om, provedeno u sklopu vježbe „Združena snaga 15“ započete 28. rujna 2015. na vojnom poligonu u Slunju, nabavljena je „prava“ meta – otpisani ribarsko-turistički brod. Prethodno je, polovicom srpnja te godine, MORH oglasio kupovinu 2 stara, rashodovana metalna broda, ukupne vrijednosti od 512.000,00 kuna bez PDV-a. Tada se kroz natječaj tražilo da se na brod-metu ugradi i oprema za snimanje, što se danas objavljenim javnim natječajem ne traži.

Iako je tijekom protekle 2 godine – 2016. i 2017. – MORH na raznim taktičko-tehničkim zborovima pokazivao raketu RBS-15B, do njenog korištenja, odnosno ispaljivanja, nije došlo. Kako je u prošlogodišnjem intervjuu za portal Obris.org rekao tadašnji zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Predrag Stipanović, ispaljivanje RBS-ova je skup sport, a stanka u ispaljivanju iskorištena je da se do kraja 2017. završi remont određenog broja tih raketa i produžavanje njihovog životnog vijeka.

„Ono što je za nas najbitnije, 2015. i 2016. godine smo provjerili sve platforme koje nose taj sustav, provjerili smo ispravnost brodske opreme, a onda i same rakete. (…) Provjerili smo sve, lansirali smo i s MOL-a i s „Dmitra Zvonimira“, lansirali smo i s raketne topovnjače Helsinki klase. Sada se pripremamo za iduću godinu, za veliku združenu vježbu ‘Velebit 2018’, u sklopu koje se planira i ispaljivanje rakete“,

rekao je sada već bivši zapovjednik HRM za portal Obris.org.

Provedbu ove vježbe najavio je i novi zapovjednik HRM, komodor Ivo Raffanelli, na svom prvom radnom sastanku sa zapovjednicima i prvim dočasnicima postrojbi, te čelnicima ustrojstvenih cjelina Zapovjedništva HRM-a, održanom 1. veljače ove godine u Splitu. Od glavnih ovogodišnjih obučnih aktivnosti zapovjednik Raffanelli istaknuo je tada vježbe „BARAKUDA 18“ Flotile HRM, „PRSTAC 18“ Obalne straže RH, „ZRCALO 18“ Bojne OSMiO, te združenu vojnu vježbu „VELEBIT 18“, kojoj je cilj integracija postojećih sposobnosti i provjera spremnosti postrojbi OS RH za izvršenje dodijeljenih misija i zadaća.

„Na razini HRM-a to podrazumijeva uvježbavanje zapovjedništva i postrojbi u planiranju i vođenju operacija na moru, te bojevo gađanje ciljeva na moru i u zraku. Provedbom vježbe provjeriti će se i unaprijediti ključne sposobnosti HRM-a,“

istaknuo je tom prigodom Raffanelli.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.