“Krila Oluje” – jubilej uz nevrijeme

 

Stota obljetnica Ratnog zrakoplovstva Poljske poklopila se s 50. međunarodnim nastupom „Krila Oluje“, pa je jedina hrvatska akro-grupa ovu okruglu brojku obilježila – radno. Poljska je, naime, ovoga vikenda (25. i 26. kolovoza) povodom 100. godina svog Ratnog zrakoplovstva, u Zrakoplovnoj bazi Radom organizirala air-show, na kojem je, osim vlastitih poljskih zračnih snaga, sudjelovao i niz europskih, pa čak i daleka Ratna zrakoplovstva Jordana i Pakistana. Skupila se tu i većina europskih akrobatskih skupina – od finskih „Midnight Hawksa“ i talijanskih „Frecce Tricolori“ do švicarske „Patruille Suisse“ i španjolske „Patrulla Águila“. Hrvatsku su, naravno, predstavljala „Krila Oluje“, koja su iz matične 93. ZB u Zemuniku put Poljske poletjela u četvrtak, 23. kolovoza. Po prvi puta ikad, u jednom od aviona Pilatus zajedno s pilotom „Krila Oluje“ poletio je i zapovjednik HRZ-a, brigadni general Mato Mikić.

Poljaci predstavljaju zvijezde ovogodišnjeg air-showa u Radomu

Pripreme uoči generalne probe (Photo: HRZ/L.Šapina)

Petak, 24. kolovoza, bio je rezerviran za generalnu probu ove velike međunarodne zrakoplovne priredbe. Vođa „Krila Oluje“, satnik Darko Belančić bio je zadovoljan izvedbom programa na generalnoj probi: „Jako smo motivirani za planirana dva nastupa u subotu i nedjelju. Nadamo se kako će nam i vrijeme biti saveznik i omogućiti jubilarni 50. međunarodni nastup“, istaknuo je satnik Belančić. Za razliku od četvrtka i petka, subota je osvanula mračna i kišna, što je utjecalo i na letački program u ZB Radom. Zbog izmijenjene satnice cijelog programa, „Krila Oluje“ nastupila su nešto ranije od planiranog, a izvela su skraćeni i prilagođeni program. „Ovo je bila naša čestitka Ratnom zrakoplovstvu Poljske za njihov uistinu značajan jubilej, 100 godina postojanja i djelovanja. Izražavamo naše duboko poštovanje i upućujemo iskrene čestitke. Nadamo se kako će sutra vrijeme biti bolje kada i mi obilježavamo naš jubilarni 50. međunarodni nastup. Sve pohvale ostalim članovima ‘Krila Oluje’ i cijelom hrvatskom timu u Poljskoj koji daju sve od sebe unatoč lošem vremenu“, istaknuo je satnik Belančić. No nedjelja je bila još i gora – kompletan letački program započeo je s velikim zakašnjenjem, uslijed izrazito loših vremenskih prilika je puno aviona odustalo od leta, pa su „Krila Oluje“ sa svojim skraćenim programom praktički zatvorila poljski air-show. Povratak u Zadar, planiran za ponedjeljak, 28. kolovoza, ponovno je prošao uz sunce i vedrinu.

“Krila” lete i po ovakvim nemogućim uvjetima (Photo: HRZ/M.Karačić)

Sunce na dočeku – pukovnik Ražov i satnik Belančić u 93. ZB (Photo: HRZ/M:Karačić)

„Krila Oluje“ je u matičnoj 93. ZB u Zemuniku dočekao zapovjednik baze, pukovnik Krešimir Ražov. „Ponosni smo na vas, na svaki vaš nastup jer ste jedan od najznačajnijih promotora Hrvatske vojske i Republike Hrvatske u svijetu. I ovoga puta, unatoč lošem vremenu, pokazali ste profesionalizam, hrabrost, odvažnost i umijeće zbog čega ste i svrstani u sam vrh svjetskog akrobatskog letenja“, rekao je na dočeku pukovnik Ražov. Vođa grupe, satnik Darko Belančić, podsjetio je kako su oba nastupa u Poljskoj morali prilagoditi iznimno nepovoljnim vremenskim uvjetima: „Naše sudjelovanje na ovoj manifestaciji ostat će zabilježeno po izvedbi 50. međunarodnog nastupa, koji je popratilo olujno nevrijeme s temperaturom oko 16 stupnjeva. No nismo odustajali, jer smo dali sve od sebe kako bi letačkim programom domaćinima čestitali 100. obljetnicu Ratnog zrakoplovstva. Korak po korak došli smo do našeg 50. međunarodnog nastupa, puno je truda i napora uloženo, ali smo zadovoljni. Sve pohvale zaslužuje i cijeli tim koji nas je pratio u Poljskoj, odradili su sjajan posao i bili nam važna potpora“, istaknuo je satnik Belančić. Uz Belančića kao vođu grupe, jubilarni 50. međunarodni nastup izveli su bojnici Ivan Anđić  i Zvonimir Mravunac te natporučnici Goran Grgić i Denis Živaljić. S grupom je u ulozi savjetnika bio i pukovnik Damir Barišić, dok je službeni komentator bio poručnik Marko Novković.

Ništa bez tima (Photo: HRZ/M.Karačić)

Osim 50 međunarodnih, „Krila Oluje“ do sada su izvela i 130 domaćih nastupa (odnosno, ukupno 180 nastupa), a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska). Grupa se povodom jubilarnog 50. međunarodnog nastupa na svojoj Facebook stranici zahvalila svim fanovima, „spotterima“, entuzijastima i predstavnicima medija na podršci i praćenju tijekom ovih 13 godina djelovanja, ali i „svim zrakoplovnim tehničarima Eskadrile Aviona bez čijeg rada i znanja bi i jedan let grupe bio nezamisliv, svim pilotima EA koji su ‘uskakali’ kada je to grupi bilo najpotrebnije i koji to čine gotovo svakodnevno, svim vojnim i civilnim djelatnicima koji se daleko od očiju kamera, u uredima, bore sa birokracijom radeći u interesu KO, obiteljima na strpljenju, odricanju, razumijevanju, podršci i ljubavi svih ovih godina“. Posebno su se zahvalili i svim bivšim članovima „Krila Oluje“, koji su svojim radom i osobnom žrtvom omogućili i aktualnom i sljedećim naraštajima proslave novih jubileja.

Dok je zaista entuzijazam i volja za ovakvom vrstom letenja kod pilota „Krila Oluje“ neupitna, što se može posvjedočiti i na nizu njihovih izuzetno atraktivnih i uspješnih nastupa, Ministarstvo obrane ponovno nastupa u maćehinskoj ulozi – sad već i po pitanju strukturno jeftinog te dosad viđenog informiranja i promocije. Nakon što je nakon niza godina prošle, 2017. godine, akro-skupina dobila svoju zasebnu poveznicu na glavnoj web-stranici MORH-a (vlastita stranica bi vjerojatno bilo previše za tražiti od inertnog sustava), ove je godine tu zamrla većina osvježavanja informacija o „Krilima Oluje“. Iako je skupina i tekuće godine imala niz nastupa u zemlji te poneki i u inozemstvu, javno dostupan kalendar njihovih nastupa za ovu 2018. ne postoji. Jednako je tako izostala i do ove godine redovita prezentacije letačkog programa za nadolazeću godinu, inače tako normalna i uobičajena za većinu europskih akro-grupa. MORH na svojim stranicama nije osvježio čak ni sastav akro-skupine, pa je tako kao vanjski desni pratitelj i dalje naveden natporučnik Ivan Rendulić (koji je u međuvremenu napustio i 93. ZB i „Krila Oluje“ i preselio u Zagreb na obuku za pilota MiG-a 21), a kao komentator – satnik Miroslav Penica.

Nažalost, „Krila Oluje“ ove godine lete u krnjem sastavu – najprije im je nedostajao natporučnik Denis Živaljić (zbog školovanja u inozemstvu), a od početka ljeta i natporučnik Ivan Rendulić. Dok se Živaljić vratio u grupu povratkom iz Njemačke, za Rendulića još uvijek nema zamjene. Velika je to šteta za pilote i grupu koja već 13 godina dokazuje da je nemoguće ipak moguće, i da se osobnim profesionalizmom te zalaganjem bez zadrške može stajati uz bok najboljih europskih akro-grupa.

I posljednja novost – unutar 12 sati od objave ovog teksta MORH je ispravio neke od spomenutih nedostataka – prvenstveno popis aktualnih članova i kalendar nastupa “Krila Oluje” u 2018. godini. Dakle, može se kad se hoće!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.