Vlada podržala air-show CROIMAS 2020 u Zadru

 

Na svojoj današnjoj 177. sjednici Vlada RH usvojila je i „Prijedlog odluke o održavanju prvoga hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga ‘CROIMAS 2020’“ – priredbe koju je MORH javnosti predstavio 23. kolovoza ove godine u Zadru. Tu, inače 13. po redu točku dnevnoga reda, obrazložio je ministar obrane Damir Krstičević riječima:

Dosad je bilo nekoliko pokušaja da se međunarodni vojni zrakoplovni miting održi u Republici Hrvatskoj, no nije bilo dovoljno odlučnosti da se organizira takav događaj. Važnost održavanja aero-mitinga je višedimenzionalna. Aero-mitinzi su alat za promociju zrakoplovstva, i privlačenje budućih zrakoplovnih kadrova. Od kada postoji Zrakoplovstvo, ovo je najznačajniji iskorak u promidžbi za poziv vojnog pilota, kao specifičnog i deficitarnog kadra u Hrvatskoj vojsci. Kroz organizaciju vojnih aero-mitinga demonstriraju se i vlastite sposobnosti, te razvijaju i međunarodna obrambena i civilno-vojna suradnja. Organizacija ovakve manifestacije na međunarodnoj razini, u Republici Hrvatskoj i gradu Zadru kao domaćinu, donijela bi prepoznatljivost na svjetskoj zrakoplovnoj i turističkoj karti, te bila jak adut u poboljšanju rezultata u turističkoj predsezoni. Ovo je svakako i prilika za jače povezivanje Hrvatske vojske s lokalnom zajednicom, što je od vitalnog značaja. Nema jake vojske bez naroda. Zadar ima dugogodišnju letačku tradiciju i izniman potencijal, te strateški značaj za Hrvatsku vojsku u perspektivi razvoja. Stoga se ovom odlukom predlaže da se prvi Hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting ‘CROIMAS 2020’, odnosno Croatian International Military Air Show, održi u Zadru 30. svibnja 2020. godine, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, dok je nositelj organizacije zrakoplovnog mitinga Ministarstvo obrane, u suradnji sa Zadarskom županijom i gradom Zadrom“.

Nakon toga, Krstičevič je nastavio s obrazlaganjem i prigodnog te političkog značaja planirane zrakoplovne priredbe:

„Ovom odlukom osniva se Počasni odbor za održavanje zrakoplovnog mitinga. Na čelu Počasnog odbora ste Vi, predsjedniče, dok će Provedbeni odbor osnovati Ministarstvo obrane. Želim istaknuti kako smo se na ovaj projekat odlučili upravo zahvaljujući inicijativi naše akrobatske grupe ‘Krila Oluje’, koja ima nemjerljiv značaj za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, promidžbu poziva vojnih pilota, i povezivanje s najboljim akrobatskim skupinama iz cijelog svijeta, pridonoseći promidžbi Republike Hrvatske. Ujedno, ovaj događaj želimo povezati sa 30. obljetnicom hrvatske samostalnosti, uz želju da od iduće godine 30. svibnja ponovno slavimo kao Dan državnosti. Vi ste već puno puta izašli sa tim prijedlogom. Godina 2020. je i godina u kojoj obilježavamo 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’, 29. godišnjicu formiranja Hrvatske vojske, 15. obljetnicu akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ‘Krila Oluje’, kao i godina u kojoj Republika Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, što ovoj manifestaciji daje dodatan značaj“.

Na to se nadovezao i premijer Andrej Plenković – „Hvala vam lijepa, podpredsjedniče, i slažem se sa tajmingom. Mislim da je 30. svibnja dogodine simbolički vrlo važan, a to ćemo, uvjeren sam, i zakonski popratiti našim prijedlogom uskoro“. Kako se vidi, predstojeći letački spektakl nad Zadrom tu se povezalo kako s konkretnim koristima za obrambeni sustav i HRZ kao granu, tako i sa svim zamislivim godišnjicama i događanjima, osim jednog – predstojećih parlametarnih izbora, na koje Vlada i ministar Krstičević izlaze tek nekoliko mjeseci nakon planirane priredbe „CROIMAS 2020“.

Dok je ministar Krstičević spomenuo budući air-show kao „jak adut u poboljšanju rezultata u turističkoj predsezoni“, njegov kolega Gari Cappelli, ministar turizma, išao je i dalje – „Događaji međunarodnih dimenzija kao što je ovaj aeromiting u velikoj mjeri pridonose jačanju brenda Hrvatske kao destinacije s kvalitetnim turizmom, a upravo su zadarski arhipelag i čitava Zadarska županija izvrsna kulisa za ovaj spektakularan događaj. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda Vijećem EU i siguran sam kako će ova manifestacija biti jedna od prilika da se svima predstavimo kao destinacija s bogatom i raznolikom turističkom ponudom“. No, sve je to još skromno u usporedbi s navodima u obrazloženju današnje odluke Vlade RH, gdje se izrijekom napominje: „Organizacija ovakve manifestacije Zadru bi donijela prepoznatljivost na svjetskoj zrakoplovnoj i turističkoj karti, značajan ekonomski prihod te predstavljala poboljšanje turističkih rezultata u predsezoni“. Nadajmo se da će taj „značajan ekonomski prihod“ ipak biti različit od onog s međunarodnog koncerta pjevačice Rite Ore, koji je bio organiziran 30. kolovoza pod sličnim opravdanjima, a gradski je proračun Zadra nakon podbačaja prodaje karata olakšao za oko 720 tisuća kuna. Naravno, u skladu s novijom praksom Ministarstva obrane, sredstva koja se planira utrošiti u organizaciju priredbe „CROIMAS 2020“ nije se navelo – ustvrdivši samo: „(…) osigurana su u državnom proračunu Republike Hrvatske na razdjelu Ministarstva obrane“. Budući da u prosincu 2018. godine, kada se donosio državni proračun za tekuću godinu, o ovoj priredbi nije bilo govora – tek ostaje za vidjeti s koje će stavke ovo događanje iduće godine biti finacirano, i o kojem će tu iznosu zapravo biti riječ.

Svojom današnjom odlukom Vlada RH ustanovila je načelnu organizacijsku strukturu za predstojeći air-show. Kao prvo, donekle je specificiran spomenuti „Počasni odbor“, kojeg sačinjava ukupno 10 osoba (predsjednik Vlade kao predsjednik; potpredsjednik Vlade i ujedno ministar obrane, kao zamjenik predsjednika; a kao članovi ministri unutarnjih poslova, te vanjskih i europskih poslova, ministri mora, prometa i infrastrukture, te turizma, načelnik GS OS RH, zapovjednik HRZ, župan Zadarske županije i gradonačelnik Grada Zadra). Kao drugo, predviđen je i tzv. „Provedbeni odbor“, zadužen za stvarni posao organizacije ovog zrakoplovnog događanja – no njega tek treba svojom posebnom odlukom osnovati Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane. Jedino je u obrazloženju odluke Vlade RH napomenuto da će „Operativni nositelj organizacije letačkog dijela aeromitinga“ biti 93. Zrakoplovna baza Zemunik.

Prijedlog je da letački program prvoga hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga traje oko devet sati, u subotu 30. svibnja 2020. godine, gdje bi glavna pozornica programa bila zadarska Riva, a letove bi se moglo pratiti od Kolovara do Puntamike, s otoka Ugljana i brodica u zadarskom kanalu. Organizacija „CROIMAS 2020“ predstavljala bi potvrdu sposobnosti HRZ-a za organiziranje te provedbu kompleksnih letačkih operacija u međunarodnom okruženju, koje 93. Zrakoplovna baza već ionako primjenjuje u provedbi svojih redovitih zadaća. Naime, Zračna luka Zadar jedina u Hrvatskoj ima dvije piste, što povećava sigurnost i brzinu operacija. Ujedno, 93. Zrakoplovna baza već nekoliko godina ugošćuje dvije vodeće svjetske akro-grupe, Frecce Tricolori i Red Arrows, kojom tom prigodom izvode i letački programi iznad kanala, na istom mjestu te na isti način kao što se želi organizirati program za „CROIMAS 2020“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.