Nabava UH-60M: potpisan ugovor i osiguran novac

 

Potpisom na Pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance-LOA) jutros je finalizirana nabava dodatnih 8 helikoptera UH-60M Black Hawk za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ugovor je u ime Vlade RH potpisao ministar obrane Ivan Anušić, a s američke strane nova veleposlanica SAD-a u RH Nathalie Rayes, dok su mini-svečanosti u vojarni u Lučkom prisustvovali i novi načelnik GS OS RH general Tihomir Kundid te zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec.

Ovo je velik i bitan trenutak i za Oružane snage i za cijelu Hrvatsku. Ovo je potvrda savezništva i odlične suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, što je apsolutni prioritet i Ministarstva obrane i Vlade Republike Hrvatske“,

rekao je Anušić te u tom kontekstu najavio nastavak kvalitetnih projekata između Vlade RH, Ministarstva obrane i Vlade SAD. Veleposlanica Rayes je jednako tako zadovoljna nastavkom američko-hrvatske obrambene suradnje:

Kupnja ovih helikoptera Black Hawk predstavlja zajedničko ulaganje SAD-a i Hrvatske u modernizaciju hrvatske obrane i naš zajednički cilj da osiguramo sigurnost našeg Saveza. Kao što je pokazano nedavnom isporukom prve tranše borbenih vozila pješaštva Bradley, predani smo samoobrani Hrvatske i sigurnosti NATO-a. Nastavljamo pokazivati, ne samo riječima nego i zajedničkim djelima, da Hrvatska – jaka i sposobna saveznica – postaje još jača i sposobnija“.

Hrvatska je jedna od 14 članica NATO saveza u kojima su helikopteri Black Hawk u upotrebi – osim RH, to su još i SAD, UK, Švedska, Turska, Portugal, Albanija, Češka, Grčka, Rumunjska, Poljska, Slovačka, Litva i Latvija, a također su raspoređeni i kao potpora brojnim operacijama i aktivnostima NATO-a, uključujući Irak i Kosovo.

Mogu potvrditi da odnos između Sjedinjenih Država i Hrvatske nikada nije bio jači i da je obrambena suradnja kamen temeljac tog odnosa. Zajedno, kao saveznici i prijatelji, dijelimo predanost zajedničkim vrijednostima NATO-a slobode, demokracije, ljudskih prava i vladavine prava. Sjedinjene Države su ponosne što su vaš partner u ovom značajnom ulaganju u jaču Hrvatsku“,

zaključila je Rayes.

Kako smo već pisali na portalu Obris.org, dodatnih 8 helikoptera nabavlja se po principu 4+4 (4 donirana i 4 kupljena), ukupne vrijednosti 273.807.829 američkih dolara. Vlada SAD-a osigurala je 51 posto potrebnih sredstava, a preostali iznos osigurat će Ministarstvo obrane u trogodišnjem proračunskom razdoblju, od 2025. do 2027., kako je definirano ugovorom. Isporuka svih helikoptera, pripadajuće opreme i usluga očekuje se tijekom 2028. godine.

Vlada RH je neposredno uoči prošlotjedne 290. sjednice (održane u petak, 8. ožujka) na dnevni red uvrstila dodatnu točku – financiranje dodatnih 8 helikoptera Black Hawk. Državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop podsjetio je tada da je projekt opremanja OS RH ovim američkim helikopterima započeo 2018. godine, te da je u travnju prošle godine SAD-u upućen zahtjev za dopunu eskadrile s dodatnih 8 UH-60M.

Vlada SAD-a je 12. veljače 2024. godine dostavila ugovor za nabavu dodatnih 8  helikoptera UH-60M Black Hawk i pripadajuće opreme i usluga u ukupnom iznosu nešto većem od 273 milijuna američkih dolara, pri čemu je Vlada SAD-a osigurala financijsku pomoć u iznosu nešto većem od 50 posto financijskih sredstava. Preostali financijski iznos Ministarstvo obrane će planirati u proračunskom razdoblju od 2025. do 2027. godine. Ministarstvo obrane će u proračunskom razdoblju od 2026. do 2028. godine planirati proračunska sredstva za podmirenje poreza na dodatnu vrijednost kod isporuke roba i  usluga“.

Vlada je tom prilikom usvojila 2 odluke – prva je „Odluka o pribavljanju nefinancijske imovine Ministarstva obrane za potrebe opremanja Hrvatske vojske s dodatnih 8 helikoptera UH-60M Black Hawk“, a druga – „Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju od 2025. do 2028. godine za opremanje Hrvatske vojske s dodatnih osam helikoptera UH-60M Black Hawk“. U popratnom Vladinom obrazloženju navodi se vrijednost posla za nabavu helikoptera, opreme i usluga u iznosu od 273.807.829,00 USD, dok na dio roba i usluga MORH mora platiti PDV u protuvrijednosti iznosa od 52.608.592,75 USD. Time ukupna vrijednost opremanja skače na 326.416.421,75 USD ili 303.135.607,12 eura. Od ovog ukupnog iznosa Vlada SAD će podmiriti iznos od 139.419.539,00 USD, a preostali iznos od 186.996.882,75 USD ili 173.659.809,39 eura bit će potrebno platiti iz sredstava Državnog proračuna RH. Potrebna sredstva za 2025., 2026., 2027. i 2028. godinu osigurat će se prilikom izrade Državnog proračuna Republike Hrvatske za navedene godine, na razdjelu i glavi Ministarstva obrane, u programu 2504 „Opremanje, modernizacija i izgradnja“, projektu K545078 „Opremanje višenamjenskim helikopterom“. Otplata počinje već sljedeće, 2025. godine, i to u iznosu od 16.716.196,14 eura, potom 2026. –  19.335.553,03 eura, 2027. – čak 92.059.707,93 eura, dok će se posljednje, 2028. godine platiti 45.548.352,29 eura.

Zanimljivo je da se ovaj 4-godišnji ciklus nabave 8 helikoptera Black Hawk poklapa s parlamentarnim izbornim ciklusom u RH. Tako se tik pred ovogodišnje parlamentarne izbore potpisuje ugovor za helikoptere koji će doći baš u izbornoj 2028. (ne bude li nekih prijevremenih izbora). Ministar Anušić danas je opovrgnuo kako izborna kampanja ima ikakve veze s ugovorima za UH-60M ili pak dolaskom Rafalea, niti se ona tempira prema ovim, za obranu značajnim događajima:

Rafali su 2019. godine, još u onoj vladi na čelu koje je također bio Andrej Plenković, dogovoreni i ugovoreni i počeo je proces nabavke. Otprilike je tako nekako i sa helikopterima. Pošto se sada raspušta Sabor, Vlada više nema vlasti koje imala i krajnje je bilo vrijeme da se ugovori potpišu. Već idući tjedan vlada ne bi mogla donositi odluke o helikopterima koje je donijela prije tjedan dana. Ovo su stvari koje su kontinuitet rada, funkcioniranja, djelovanja, strateškog planiranja, opremanja vojnih snaga i oni jednostavno dolaze. Ovo je proces koji traje punih osam godina i jednostavno projekti dolaze sami po sebi, a poklapa li se s izbornim procesom ili ne, to možemo tumačiti na svakakve načine. Netko tko je zlonamjeran će tumačiti da je to upravo to. A na kraju kraja imamo se čime i pohvaliti. Zašto ne bi to na kraju krajeva rekli i u predizbornoj kampanji?“.

Gotovo istodobno sa samom završnicom ugovaranja dodatnih 8 Black Hawkova, u bazi u Zemuniku završio je drugi ciklus obuke iz poznavanja ovih helikoptera. Naime, u Središtu za obuku HRZ „Rudolf Perešin“, u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, polaganjem završnog ispita u petak 8. ožujka 2024. završila je obuka iz poznavanja helikoptera Black Hawk UH-60M za specijalnost ZIM. Kako je priopćio MORH, stručno osposobljavanje započelo je krajem siječnja, a polaznici su bili ZT inženjeri i tehničari iz Zrakoplovno-tehničkog centra iz Velike Gorice, 194. eskadrile višenamjenskih helikoptera 91. krila HRZ-a, te Središta za obuku HRZ-a, dok su obuku provodili nastavnici Središta za obuku uz pomoć zrakoplovnih tehničara 194. eskadrile.

Cilj obuke bio je stjecanje teorijskih znanja o helikopteru i njegovim sustavima, nakon čega polaznici nastavljaju praktično osposobljavanje kroz obuku na radnom mjestu (On Job Training). Polaznici su, između ostalog, stekli znanja o mjerama sigurnosti, dokumentaciji helikoptera, programu održavanja, konstrukciji helikoptera, motoru, hidrauličkom sustavu, komandama leta, navigaciji, komunikaciji, instrumentima i pomoćnim sustavima. Ovo je bio drugi obučni ciklus koji je proveden u organizaciji i po programu stručnog osposobljavanja inženjera Središta za obuku HRZ, koji su pohađali obuku za održavanje helikoptera UH-60M u Sjedinjenim Državama.

 

*Photo: MORH/F.Klen i U.S.Embassy Zagreb

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.