MSAP TC – pripreme za početak letačke obuke

 

Iako iz Ministarstva obrane i OS RH sve češće stiži vijesti o kašnjenju ili čak otkazivanju pojedinih projekata, jedan od njih ipak drži zacrtani raspored. Radi se o Multinacionalnom središtu za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multination Special Aviation Program Training Center – MSAP TC) u Zemuniku, čiji je Multinacionalni izvršni odbor (MEB) danas, 5. svibnja 2021. godine, održao svoj peti sastanak. Osim što je tom prilikom obavljena primopredaja dužnosti između dosadašnjeg predsjedavajućeg MEB-a, brigadira Deana Kranjčeca i novog predsjedavajućeg, bugarskog brigadira Peye Doncheva, glavna tema ticala se pripreme i provedbe letačke obuke.

Naime, kako je već ranije bilo planirano, letačka obuka u okviru MSAP-a počet će u rujnu ove godine, i to s hrvatskim posadama helikoptera. Te će posade, također prema planu, biti tzv. SOATU (Special Operations Air Task Unit), što je jedan od ciljeva sposobnosti koje je Hrvatska preuzela. Na isti cilj sposobnosti obvezale su se i Bugarska, Mađarska i Slovenija, pa ne čudi njihov interes da zajedno s Hrvatskom oforme jedno ovakvo NATO tijelo. Obuku u rujnu ove godine provest će poljski instruktori, pa time Poljska postaje prva država članica NATO-a koja izravno podupire letačku obuku u MSAP-u. Očekuje se da zemlje članice dođu sa svojim helikopterima koje i inače koriste za potrebe specijalnih snaga. Svi polaznici prolaze kroz isto iskustvo: teorijska obuka, napredna borbena obuka, letačka obuka, a predviđene su i združene vježbe. Početna obuka namijenjena je budućim instruktorima, koji će potom svoja znanja i vještine prenositi na pripadnike postrojbi koje moraju dosegnuti traženi stupanj spremnosti. Jedan od preduvjeta za početak SOATU letačke obuke bilo je uvođenje i pokretanje programa akademske obuke za buduće zrakoplovne posade SOATU, što je uspješno napravljeno.

Na današnjem 5. po redu sastanku Međunarodnog izvršnog odbora sudjelovao je i predstavnik Ministarstva obrane RH, načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Goran Grošinić, koji je najavio da će MSAP TC i nadalje imati snažnu podršku MORH-a u razvoju i provedbi zacrtanih ciljeva, naglasivši pritom važnost središta koje NATO prepoznaje kao jedan od tzv. „High Visibility Projects“ (Projekata velike vidljivosti) s velikim potencijalom za daljnje unapređenje i razvoj sposobnosti saveznika i partnera.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.