MORH taji status načelnika GS!

 

Od sljedeće srijede, 12. srpnja, Hrvatska više neće imati ravnatelja Vojne  sigurnosno-obavještajne agencije. Postojećem, general-bojniku Ivici Kinderu, mandat definitivno ističe 11. srpnja, a zadnjih 10 mjeseci proveo je na čelu VSOA-e kao ravnatelj „u opozivu“. Njegov opoziv pokrenuo je predsjednik RH Zoran Milanović u rujnu prošle  godine, nakon nalaza Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je pokazao da postoje ozbiljne sumnje o pronevjeri višemilijunskih financijskih sredstava unutar Agencije. No od tada do danas stvari se nisu pomaknule naprijed, a kako se čini – ni neće.

Međutim, Kinder nije jedini kojemu je status potpuno nejasan. Osim njega, tu je i sam načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj. Nakon brojnih pokušaja da ga se riješi, ministar obrane Mario Banožić smislio je „genijalan“ izlaz – Hranj mora otići nakon što napuni 60 godina, jer tako nalaže Zakon o službi u OS RH. Osim što je u trenutku njegove nominacije za to mjesto tadašnji ministar obrane ishodovao potvrdu da Hranj ostaje do kraja mandata, a ne do navršene 60. godine života. I uz tu potvrdu, Vlada i premijer Andrej Plenković te predsjednik RH Zoran  Milanović imenovali su Roberta Hranja za načelnika GS  OS RH.

Nakon što je u jesen prošle godine Banožić inscenirao krizu na samom vrhu Glavnog stožera, u prosincu prošle godine ipak je admiralu Hranju produžio mandat – i to na 6 mjeseci. Tih 6 mjeseci isteklo je u lipnju pa je, dakle, Banožić trebao potpisati novu odluku o ostanku u službi, ili u slučaju njenog izostanka – vrh vojske ostao je obezglavljen. Na pitanje portala Obris.org o trenutnom statusu načelnika Hranja, Ministarstvo obrane RH odbilo je odgovoriti. Pri tome, postavljena pitanja bila su bazična, te primjerena onoj mjeri u kojoj javnost mora znati osnovne činjenice: (1) da li je admiralu Hranju istekao produžetak od 6 mjeseci ostanka na funkciji GS OS RH, (2) kakav je njegov trenutni status, (3) da li je ministar obrane načelniku produžio ostanak u službi i ako da – na koliko, te (4) da li je završen rad na prijedlogu izmjena Zakona o službi u OS RH prema kojem bi se, među ostalim, produžio i radni vijek pripadnika OS RH, a zbog čega je, kako je u prosincu 2022. objasnio sam Banožić, bilo potrebno da načelnik Hranj ostane još u službi narednih 6 mjeseci?! Umjesto bilo kakvog odgovora, MORH je poslao ovo:

„Možemo Vas izvijestiti da Ministarstvo obrane personalnu politiku ne provodi putem medija te da će se o svemu odlučitii na razini na kojoj se takve odluke donose. Ujedno podsjećamo da, iako generalima odnosno admiralima sukladno Zakonu o službi u Oružanim snagama RH i temeljem odluke ministra obrane prestaje djelatna vojna služba posljednjeg dana kalendarske godine u godini u kojoj osoba navršava 60 godina, Zakonom je predviđena i mogućnost da ministar obrane takvu osobu može zadržati u službi do dvije godine“.

Dakle, osim što ni na jedno pitanje nije odgovorio, MORH čak implicira da odluka o daljnjoj sudbini načelnika Hranja nije donesena jer „će se o svemu odlučiti na razini na kojoj se takve odluke donose“.

Ovo je elementarni bezobrazluk nekog javnog tijela prema ne samo medijima nego i prema hrvatskoj javnosti, te neviđena bahatost i neodgovornost tamo nekog lika koji je igrom slučaja postao ministar obrane. Istog onog koji ne preza od srozavanja ugleda Ratne škole upisivanjem na tu najvišu razinu vojnog obrazovanja temeljem argumenata političke moći i „velikana vojne misli“, svog stranačkog kolege Ante Bačića Baće, dok mu je utjerivanje novinarskih izvora važnije od svakodnevnih problema u resoru. Cijelo to vrijeme, čitav niz visokih vojnih dužnosti stoji upražnjen, uključujući i VSOA-u, a moguće sada i Glavni stožer. Istodobno, Banožićev šef i premijer Andrej Plenković poručuje da nacionalna sigurnost nije ugrožena. Za to vrijeme ravnatelja VSOA-e i načelnika Glavnog stožera imamo, valjda, tek za ukras, pa kad ih nema – nikome ni ne fale!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.