MORH smanjuje sudjelovanje u UN-ovim mirovnim misijama

 

Kraj hrvatske avanture u Zapadnoj Sahari?

Kraj hrvatske avanture u Zapadnoj Sahari?

Vlada je na svojoj prošlotjednoj 76. sjednici, održanoj 14, veljače 2013. godine, odobrila redovite rotacije pripadnika OS RH u 3 mirovne misije UN-a. Tako će se u UN-misiju u Zapadnoj Sahari (MINURSO) u veljači i u ožujku otputiti po jedan pripadnik OS RH, u svojstvu vojnog promatrača, s mandatom do 31. prosinca 2013. Također će u ožujku ove godine, opet u svojstvu vojnog promatrača, otići po jedan hrvatski vojnik u Indiju i Pakistan (UN-misija UNMOGIP), odnosno na Cipar (misija UNFICYP).

Puno zanimljivija bila je dodatna obavijest ministra obrane Ante Kotromanovića dana tom prilikom. Obrazlažući ove rotacije, Kotromanović je svojim ministarskim kolegama rekao i ovo:

„Mi smo donijeli odluku u MORH-u da s ovim misijama prekinemo. Ovo je zadnji put da se rade rotacije na ova 3 mjesta zato što nemamo ni politički interes, ni ekonomski, ni vojni. Mislimo da nema više potrebe da šaljemo po 1 vojnika, ili dočasnika, ili časnika na takve mirovne misije.“

No kako je misija UNMOGIP, na granici Indije i Pakistana, ipak jedna od većih UN-misija u kojima Hrvatska sudjeluje (a i u toj je misiji svojedobno bio najviše pozicionirani hrvatski časnik u nekoj međunarodnoj misiji) – za razliku od npr. misije UNMIL u Liberiji, u kojoj sudjeluju 2 hrvatska časnika (a čije ukidanje nije bilo spomenuto) – zatražili smo od MORH-a pojašnjenje ove ministrove izjave. Samostalna služba za odnose s javnošću tek je diplomatski odgovorila kako

Ministarstvo obrane radi na redefiniranju sudjelovanja pripadnika OS RH u mirovnim misijama UN-a, te je planirano uskoro predložiti Vladi RH, radi upućivanja u proceduru donošenja, novu odluku koja bi obuhvatila sudjelovanje pripadnika OS u mirovnim misijama UN-a u idućim godinama. Slijedom navedenog, a obzirom da je sudjelovanje pripadnika OS RH u mirovnim misijama UN-a tijekom 2012. i 2013. godine određeno Odlukom Hrvatskog Sabora iz 2011. godine, o promjenama nakon 2013. odluka još nije donesena.

Hrvatske oružane snage trenutno sudjeluju u 6 misija Ujedinjenih naroda. Prošle je godine aktivna bila i 7. – ona u Siriji (UNSMIS), koja je zbog tamošnjeg uznapredovalog građanskog rata i opstrukcija rada mirovnjaka okončana. Odluči li MORH, a onda potom i Hrvatski Sabor, barem za 50 posto „skresati“ sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, to će onda značiti i smanjivanje naknade koju UN daje i nama kao državi-članici za sudjelovanje u misijama. Tijekom 2012. godine, Hrvatska je od UN-a za upućivanje vojnog i policijskog osoblja u UN-ove mirovne misije primila naknadu od ukupno 1,4 milijuna američkih dolara. No, i Hrvatska je ponešto uplatila u UN-ov proračun za mirovne misije – MORH navodi da je u 2012. RH u tom segmentu sudjelovala s 0,0194 posto, ne navodeći ujedno i kojem se tu iznosu točno radi. Time bi polagano ostali djelatni tek u misijama pod okriljem NATO i EU. Napomenimo da kod njih, za razliku od UN-ovih misija, troškove svog sudjelovanja zemlje (pa i RH) snose same – i to ne u sitnih 0,0194 posto, već u cijelosti.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.