Sabor potvrdio povlačenje s Golana, reakcije MORH-a i Predsjednika RH

 

Sabor je jutros, jednoglasno, sa 121 glasom „ZA“, potvrdio Odluku o povlačenju pripadnika OS RH iz mirovne misije UN na Golanskoj visoravni (UNDOF). Na naš jučerašnji tekst, priopćenjem se oglasilo Ministarstvo obrane, koje prenosimo u cijelosti.

Tijekom 2013. godine, u misiji UNDOF na Golanu, u nekadašnjem području odgovornosti satnije HRVCON-a zabilježeno je ukupno tri incidenta bez posljedica za živote i zdravlje pripadnika Oružanih snaga RH, tijekom kojih je nastala materijalna šteta, a o čemu je na saborskoj raspravi govorila zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.Navedeni incidenti nisu bili ugroze takve vrste koje bi bitno iskakale iz uobičajenog sigurnosnog okruženja misije UNDOF, osobito ako se ima u vidu trend usložnjavanja situacije u Siriji. Imajući u vidu i druge čimbenike koji su utjecali na sigurnosnu situaciju u nekadašnjem području odgovornosti našeg kontingenta na Golanu, a posebno nakon učestalih spekulativnih napisa u stranim i domaćim medijima, mogla se, vrlo utemeljeno predvidjeti daljnja eskalacija incidenata i porast neprihvatljive razine rizika za pripadnike HRVCON-a u misiji UNDOF. Kako je sigurnost pripadnika hrvatskog kontingenta na prvom mjestu, donesena je, u dogovoru s partnerima, odluka o povlačenju iz ove misije.

Materijalna šteta, koja se spominje u priopćenju, vjerojatno se odnosi na oduzeto i nevraćeno oružje hrvatskim pripadnika UNDOF-a. Jučerašnje saborsko izlaganje zamjenice ministra obrane Višnje Tafre potvrdio je danas i predsjednik Ivo Josipović – točnije, potvrdio je da je raspolagao izvješćem o 3 napada na hrvatsku postrojbu koja je sudjelovala u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni (UNDOF), pri čemu je bila razoružana.

Neki od tih podataka nisu za široku javnost, jer utječu na sigurnost naših vojnika, a sad kad su ovdje, nema razloga da se i o tome ne govori. Takvi incidenti koji se događaju u mirovnim misijama, oni nisu razlog povlačenja naših snaga, nego objava informacije koja je na potpuno drugačiji način artikulirala našu prisutnost i ugroženost naših vojnika na terenu. (…) Uvijek moramo znati da te misije nisu izleti i da bez obzira koliko su neka područja naizgled, možda i mirna, uvijek treba biti oprezan inajvažnija je stvar o kojoj moramo brinuti sigurnost naših vojnika i da nitko ne strada“,

rekao je predsjednik Josipović.

Kronologija događaja

U svom tiskanom izdanju od 26. veljače američki New York Times objavio je tekst pod naslovom „In Shift Saudis are said to Arm Rebels in Syria“, u kojem problematizira masovniju pojavu hrvatskog oružja među sirijskim pobunjenicima. Dva dana kasnije, na 78. sjednici Vlade, premijer Milanović je objavio ministrima i hrvatskoj javnosti da je inicirao povlačenje hrvatskih snaga iz UN-ove misije UNDOF na Golanskoj visoravni. Kao razlog, naveo je ugrožavanje sigurnosti uzrokovano napisima u NYT-u i ostalim svjetskim medijima. Već sljedećeg dana, 1. ožujka ove godine, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović, pozivajući se na ovlasti dane mu Ustavom i zakonima RH, donosi „Odluku o povlačenju pripadnika OS RH iz mirovne misije UN na Golanskoj visoravni (UNDOF)“. U Odluci, dostavljenoj predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki, piše:

Budući da je pogoršana sigurnosna situacija pripadnika OS RH u mirovnoj misiji UN-a na Golanskoj visoravni (UNDOF), te da su pripadnici OS RH izloženi znatno većim rizicima, radi sprječavanja izloženosti mogućoj pogibelji ocijenjeno je da ih je potrebno povući iz mirovne misije UNDOF“.

Ta je odluka 8. ožujka uvrštena u saborsku proceduru, i raspravljena na Odboru za zakonodavstvo (42. sjednica Odbora, 12. ožujka) i Odboru za obranu (12. sjednica Odbora, 13. ožujka). Na sjednici Odbora za obranu ministar obrane Ante Kotromanović izvijestio je članove Odbora da se, nakon izbijanja krize u Siriji sigurnosna situacija pogoršala, te da stanje na tom prostoru „tamo di smo mi, baš nije najsigurnije“. Također, spomenuo je da je pokrenut postupak izvlačenja hrvatskih snaga s Golana.

——————————————————

13.3.2013 – Odbor za obranu – Ministar Kotromanović najavljuje povlačenje HRVCON s Golana

 

Sukladno toj najavi, svih 97 hrvatskih vojnika vratilo se iz misije UNDOF u ponedjeljak, 18. ožujka, 3 dana nakon što je Odluka o povlačenju uvrštena u dnevni red plenarne 7. sjednice Sabora. U četvrtak, 21. ožujka, pri samom kraju polusatne saborske rasprave o predsjednikovoj Odluci o povlačenju s Golana, odgovarajući na pitanje HDZ-ovog zastupnika Zvonka Milasa, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra iznijela je do tada potpuno nepoznati podatak da su se u veljači dogodili incidenti u područjima odgovornosti UN-snaga, te da su u 3 incidenta razoružani pripadnici hrvatske satnije. Tafra je još rekla da

nakon što je donijeta odluka o povlačenju naših pripadnika dogodio se čak i događaj gdje su pripadnici UN-a bili i oteti, u tom periodu od trenutka donošenja odluke Predsjednika Republike o povlačenju do trenutka dok su naši pripadnici došli u RH.

Do tada, za hrvatsku je javnost, baš kao i za saborske zastupnike, još uvijek na snazi bio argument koji je premijer Milanović iznio na sjednici Vlade – ugrožavanje sigurnosti hrvatskih vojnika zbog napisa u medijima. Da je to tako, potvrdili su i saborski zastupnici u svojoj jučerašnjoj raspravi – već spomenuti Zvonko Milas, laburista Mladen Novak, i izlagatelj u ime Kluba HNS-a, Boris Blažeković. On je svoje izlaganje zaključio riječima:

Zbog napisa u NYT, kao i domaćim medijima, ugrožena sigurnost hrv. vojnika u misiji UNDOF i zato ih je bilo potrebno povući.

Poučak slučaja Golan

Da li je prije bila kokoš ili jaje? U ovom slučaju, najprije je došlo do ugrožavanja sigurnosti kako hrvatskih vojnika, tako i svih ostalih pripadnika misije UNDOF na Golanu. Potom je izašao, po nekima, sporan tekst u New York Timesu koji je mogao, zaista, dodatno pogoršati stanje sigurnosti na Golanu, ali zasigurno nije bio presudan za, “pogoršano stanje (na inače mirnoj granici Sirije i Izraela op.a.) tijekom posljednjih tjedana, otkad su opozicijske brigade pojačale svoje napade na vojne i obavještajne objekte, raspršene po obrađenoj ravnici što se proteže od granice s Jordanom pa sve do predgrađa Damaska“. Svojevrsna “točka na I” tu je i hrvatska odluka o povlačenju iz misije UN na Golanu.

Činjenica je, međutim, da su Austrijanci još prošloga ljeta, nakon lakšeg oružanog incidenta, procjenjivali sigurnosno stanje i razmišljali o povlačenju svojih snaga. Austrijski i dio hrvatskog 9. kontingenta napadnuti su 29. studenog 2012. prilikom odlaska s Golana, na putu prema međunarodnoj zračnoj luci u Damasku.

top_ph_01Već tada je bilo jasno da iz Sirije odlaze pripadnici japanskih OS, budući je 21. prosinca 2012. japanski ministar obrane objavio odluku o povlačenju svojih vojnika iz UNDOF-a „zbog pogoršavanja sigurnosne situacije“. Iako je najavljeno povlačenje unutar narednih mjesec dana, 31. prosinca 2012. godine su se sva 33 japanska vojnika vratila kući i tako okončala 17-godišnje sudjelovanje Japana u misiji UNDOF. S druge pak strane, Filipini su, unatoč kratkotrajnoj otmici svojih vojnika, odlučili za sada nastaviti sa svojim sudjelovanjem u UNDOF-u i, štoviše, djelomično su nadomjestili i hrvatske vojnike.

Prema tome, hrvatsko povlačenje nije nikakav presedan, a ugrožena sigurnosna situacija sasvim je opravdan i legitiman razlog za to. Legitimna je te opravdana bila i odluka da se o detaljima pogoršane sigurnosti ne govori, barem ne dok svi hrvatski vojnici ne budu na sigurnom. Međutim, miješanje krušaka i jabuka – spominjanje medija kao uzroka pogoršanja sigurnosti – neprimjeren je i neodgovoran potez. Posebno ako je izrečen od premijera, koji posljednjih dana poziva medije na odgovornost zbog napisane riječi, zaboravljajući pritom i na jednaku odgovornost za izgovoreno i kod onih na vlasti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.