Vlada: odobrene nove rotacije do kraja godine

 

Pripreme za početak 58. sjednice Vlade RH

Vlada je na današnjoj 58. sjednici nastavila amenovati rotacije u mirovnim misijama. Konkretno, jutros su se na stolu u Banskim dvorima našli prijedlozi o rotacijama pripadnika OS RH u 4 misije: ISAF u Afganistanu, KFOR na Kosovu i 2 mirovne misije UN-a (UNDOF na Golanu i UNMOGIP u Indiji/Pakistanu). Nastavljena je i u srpnju utemeljena praksa da se u odlukama o rotaciji točno propiše koliko vojnika, po mogućnosti iz koje jedinice, na koju dužnost u misiji šalje. Za razliku od ISAF-a, javno propisivanje organizacijske strukture hrvatskog kontingenta u jednoj UN-misiji (UNDOF) potpuno je nova praksa u promišljanju hrvatskog sudjelovanja u misijama Ujedinjenih naroda. To bi ujedno mogla biti i neslužbena najava promjene legislative o sudjelovanju pripadnika OS RH u mirovnim misijama koje je, kako je nekoliko puta do sada spomenula zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, „kod nas još uvijek dobrovoljno“. Iako ta dobrovoljnost već duže praktično ne stoji (posebice za potpisnike novijih ugovora i iole ambiciozne pojedince općenito), situacija kada misija unaprijed zahtijeva točno određeni profil i specijalnost osoblja. dodatno umanjuje njenu ulogu.

ISAF – Afganistan

Vladina prva danas amenovana odluka, donesena u sklopu 15. točke dnevnoga reda, tiče se rotacije u mirovnoj operaciji ISAF u Afganistanu. Ministar obrane Ante Kotromanović najavio je kako će se sljedećeg, studenog mjeseca izvršiti redovita rotacija pripadnika OS RH u ISAF-u prema sljedećem rasporedu:

– 11 pripadnika OS RH u sastav zračnog mentorskog tima (AAT)

– 1 pripadnik OS RH u sastav vojno-policijske škole (ANA MP SCHOOL)

– 2 pripadnika OS RH u Zapovjedništvo koalicijskih namjenskih snaga za specijalna djelovanja (CSOTF) u Kabulu

Svi oni će put Afganistana otići najkasnije do 31. prosinca 2012. godine. Time se po prvi put odstupilo od načelnog održavanja javnoga dojma da se rotacije za ISAF izvršavaju isključivo početkom godine i u ranu jesen.

KFOR – Kosovo

U NATO-operaciju na Kosovu vojnici se šalju po već ustaljenoj praksi:

10 pripadnika letačkog osoblja (6 pilota i 4 tehničara-letača)

– 8 pripadnika zemaljskog osoblja

Kao i do sada, njima su na raspolaganju 2 helikoptera HRZ-a za djelovanje ondje. I oni će, baš kao i „afganistanci“, na Kosovo biti upućeni najkasnije do 31. prosinca ove godine.

Inače, KFOR-om su se bavili i ministri obrane zemalja-članica NATO-a na neformalnom sastanku u Bruxellesu 9. i 10. listopada. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen tom je prilikom jasno i glasno rekao da se, zbog neprestanih turbulencija, NE razmišlja o smanjivanju ili bilo kakvom ograničavanju broja i sastava misije na Kosovu. Štoviše, razmišlja se o pregrupiravanju i jačanju snaga KFOR-a na određenim dijelovima Kosova, o čemu će se odluke donositi u hodu, prema potrebi.

UN-misije

U studenom i prosincu izvršit će se velika rotacija hrvatskih vojnika u našoj najvećoj UN-misiji, UNDOF na Golanskoj visoravni. Posljednjih 9 godina hrvatski kontingent u UNDOF-u djeluje u sastavu austrijske bojne, pa će tako biti i nadalje. Na rok od 7 mjeseci RH šalje ukupno 93 pripadnika svojih Oružanih snaga, i to:

– 1 pripadnik na mjesto zamjenika zapovjednika austrijske bojne

– 3 pripadnika u Zapovjedništvo misije

– 8 pripadnika pričuvnih snaga u Zapovjedništvo misije

– 3 pripadnika u sastav voda Vojne policije

– 1 pripadnik za nabavu u Zapovjedništvo austrijske bojne

– 1 pripadnik zdravstvene struke u Zapovjedništvo austrijske bojne

– 76 pripadnika pješačke satnije u sastav austrijske bojne

Uz njih, na Golan će i jedan stožerni časnik, i to na rok od godinu dana.

U žurbi, obrambeni je ministar Kotromanović svojim kolegama u Vladi zaboravio spomenuti i rotaciju u UNMOGIP-u, UN-ovoj misiji na granici Indije i Pakistana. Kako piše u odluci pripremljenoj za današnju Vladinu sjednicu, u prosincu ove godine izvršit će se redovita rotacija, u sklopu koje će na godinu dana kao vojni promatrač u misiji UNMOGIP biti poslan 1 pripadnik OS RH.

Ekspresno i bez rasprave, Vlada je amenovala sve predložene rotacije.

Zatvoreno o Lozančiću

U kadrovskim pitanjima, SOA na svojim web-stranicama promptno reagira

Na zatvorenom dijelu sjednice, na kojem se najčešće nađu brojne kadrovske promjene, danas se našao dojučerašnji pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić. Vlada je tek šturo priopćila da je “radi odlaska na novu dužnost, s danom 21. listopada 2012. godine, razriješen pomoćnik ministra obrane Dragan Lozančić“. SOA je, pak, bila ažurnija od Vlade, pa je još prije par dana na svoje stranice stavila obavijest o svom novom ravnatelju.

S obzirom na aferu koja upravo potresa obavještajnu zajednicu, Lozančić nije imao ni minutu prilagodbe na novu funkciju. Jedan od prvih Lozančićevih poteza, piše riječki Novi list, formiranje je “task force-a”, koji bi trebao razjasniti sve aspekte aktualne afere, uključujući i izvore curenja informacija.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.