Vlada o misiji u Zapadnoj Sahari te Indiji i Pakistanu

 

Uz odluku o hrvatskome posrednom sudjelovanju u misiji EU u Maliju – kuda se odlučilo donirati vojnu opremu i naoružanje (temeljem zahtjeva malijskih vlasti, te Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 2085 iz 2012. godine, uz mišljenje i Vojnog odbora NATO-a) – na svojoj ovotjednoj 85. sjednici, održanoj u četvrtak, 11. travnja 2013. godine, pažnja Vlade Republike Hrvatske kratko se svrnula i na pitanje rotiranja hrvatskih vojnika u dvije mirovne misije pod okriljem organizacije UN.

U sveukupno 29 sekundi , koliko je na Vladinoj sjednici bilo posvećeno ovoj temi zajedno s glasovanjem, ministar Ante Kotromanović s repertoara je skinuo rotiranje hrvatskih predstavnika u dvije misije – MINURSO u Zapadnoj Sahari i UNMOGIP u Kašmiru (Indija i Pakistan).

U Zapadnoj će Sahari izmjena biti izvedena u travnju 2013. godine, dok će ukupno jedan promatrač biti ondje upućen najkasnije do 31. prosinca 2013. godine. Na sličan je način definirana i rotacija na području Kašmira, podijeljenog između Indije i Pakistana. Ondje će se redovita izmjena kontingenta izvršiti u lipnju ove godine, s napomenom da do 31. prosinca 2013. godine onamo odlazi jedan pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. U obje ove misije ti će pojedinci biti otposlani u svojstvu vojnoga promatrača, dok je sama odluka o ovim dvjema izmjenama na snagu stupila odmah, njenim donošenjem ispred Vlade RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.