Redukcija UN-misija ili strategija do kraja 2015.

 

Pripadnici UN misije MINURSO u Oum Dreygi, Zapadna Sahara

Pripadnici UN misije MINURSO u Oum Dreygi, Zapadna Sahara

Vlada će danas Hrvatskom saboru proslijediti prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika OS RH u operacijama potpore miru UN-a. Riječ je o dokumentu kojim se definira koliko će hrvatskih vojnika i u kojim UN-ovim misijama sudjelovati tijekom naredne dvije godine – 2014. i 2015.

Kroz 7 UN-ovih misija tijekom 2012. i 2013. godine ukupno je prošlo 240 pripadnika OS RH, i to – 9 promatrača u misiji UNMOGIP (Indija i Pakistan), 7 u misiji MINURSO (Zapadna Sahara), 2 stožerna časnika u misiji UNMIL (Liberija), 2 promatrača u UNFICYP-u (Cipar), 1 stožerni časnik u UNIFIL-u (Libanon), postrojba od 93 vojnika i 5 stožernih časnika u misiji UNDOF (Golanska visoravan), 2 promatrača u misiji UNSMIS (Sirija). U proljeće ove godine najveći hrvatski kontingent u nekoj UN-ovoj misiji, onaj stacioniran na Golanu, povučen je i vraćen kući, i to zbog, kako kaže Vlada RH, „povećanja ugroze njihove sigurnosti, te značajnog pogoršanja sigurnosne situacije u području odgovornosti misije“.

Detalji noćnog dočeka kontingenta hrvatskih snaga iz misije UNDOF – povratak s Golanske visoravni 18. ožujka ove godine

Podsjetimo da je to povlačenje na jednoj sjednici Vlade objavio sam premijer Milanović, tvrdeći da je hrvatske vojnike na Golanu ugrozilo pisanje New York Timesa (a ne glupava politika RH prema Siriji), da bi se tek naknadno saznalo da su i prije pisanja američkih i drugih novina hrvatski vojnici bili žrtve u 3 odvojena incidenta. U UN-ovoj misiji u Siriji, pak, 2 hrvatska vojnika bila su tek oko 3 mjeseca, da bi ta misija bila neslavno okončana zbog nemogućnosti postizanja bilo kakvog napretka na terenu. Pred Saborom su predstavnici MORH-a svojedobno obećali podnijeti izvješće o stanju te misije i položaju 2 pripadnika OS RH, no do dana današnjeg to nisu učinili, a očito ni neće.

Trenutno stanje

Hrvatska trenutno ima 21 pripadnika OS RH u 5 mirovnih misija UN-a, i to: 1 stožernog časnika u UNIFIL-u u Libanonu, 2 u UNMIL-u u Liberiji, 7 vojnih promatrača u misiji MINURSO u Zapadnoj Sahari, 9 u UNMOGIP-u u Indiji i Pakistanu, te 2 u UNFICYP-u na Cipru. Vlada danas Hrvatskom saboru predlaže donošenje nove odluke za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015. godine, i to – uz mogućnost rotacije: do 5 pripadnika u operaciji UNIFIL (Libanon), do 2 u UNMIL-u (Liberija), do 5 u UNMISS-u (Južni Sudan), do 10 pripadnika u UNMOGIP (Indija i Pakistan), do 8 pripadnika u MINURSO (Zapadna Sahara) i do 2 u UNFICYP (Cipar). Pritom je zanimljivo da se ponovno otvara tema mogućeg sudjelovanja u mirovnoj misiji u Južnome Sudanu, što je svojedobno odobrio i Sabor, ali je MORH u posljednje vrijeme držao „na ledu“.

Pripadnici UNMISS-a patroliraju u Piboru, pokrajina Jonglei – jednom od žarišta nasilja u Južnome Sudanu

Smanjenje hrvatskog prisustva u UN-ovim mirovnim misijama i operacijama najavio je još u veljači ove godine obrambeni ministar Kotromanović. On je tada, pred drugim kolegama ministrima prisutnima na sjednici Vlade, izričito apostrofirao misije UNMOGIP, UNFICYP i MINURSO kao misije u kojima Republike Hrvatska nema ni politički, ni ekonomski, ni vojni interes, zbog čega u MORH-u smatraju da „nema više potrebe slati po 1 vojnika, dočasnika, ili časnika na takve mirovne misije“. Što je presudilo tome da se i Kotromanović i ostali u MORH-u predomisle, i da naredne dvije godine težište bude isključivo na misijama u koje Hrvatska šalje tek po par ljudi, i to u zemlje u kojima RH zaista nema interesa, poput Južnog Sudana ili Zapadne Sahare – iz današnje Vladine odluke ostaje potpuno nepoznato. No, na tu smo se činjenicu već gotovo pa navikli.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.