“Mohorovičić” spašava !

 

Kako navodi Ministarstvo obrane, brod hrvatske Obalne straže BŠ-72 “Andrija Mohorovičić” jedva je pristigao na područje operacija, i već je u punome pogonu. Naime, u priopćenju izdanom jučer u popodnevnim satima navodi se:

Prvih 37 nesretnika spašenih na Mediteranu

Posada broda Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić”, koji se od 1. kolovoza 2015. godine nalazi u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije “TRITON”, danas, 2. kolovoza 2015., u popodnevnim satima spasila je trideset sedam (37) osoba.

Trenutno se provodi postupak evidentiranja i liječnički pregled, a nakon toga migranti će biti prevezeni na otok Siciliju, u luku koju odredi zapovjedništvo zajedničke operacije Europske unije ‘TRITON’“.

Ukrcaj spašenih ilegalaca na brod hrvatske Obalne straže

Da podsjetimo. Potaknuta imigrantskom krizom na Mediteranu te masovnim utapanjima ilegalnih useljenika, Republika Hrvatska ponudila je u travnju ove godine humanitarni angažman na Mediteranu, a nakon što je Bruxelles to objeručke prihvatio Vlada RH formalizirala je angažman “Andrije Mohorovičića” u TRITON-u. Cijeli ovaj poduhvat trebao bi koštati 15 milijuna kuna, od čega je 11 milijuna dala Vlada iz državnog proračuna, a po prvi bi se puta najveći dio novca trebao refundirati iz sredstava Europske unije. Saborski Odbor za obranu jednoglasno je 07. srpnja podržao slanje broda u operaciju na Mediteranu, baš kao i zastupnici na plenarnoj sjednici Sabora dan kasnije.

Hrvatske snage izvode prekrcaj spašenih ilegalnih imigranata

Kako spomenuta humanitarna operacija pod okriljem EU agencije FRONTEX od svih svojih sudionika traži specifična znanja i vještine  u svemu potrebnome se posadu broda “Andrija Mohorovičić” dodatno poliralo posljednjih tjedana, u okviru posebne preduputne obuke. Konačno, brod BŠ-72 “Andrija Mohorovičić” se put EU operacije TRITON iz Hrvatske službeno otposlalo 30 srpnja, nakon prigodne svečanosti u splitskoj ratnoj luci Lora. Riječ je tu o ukupno 49 pripadnika OS RH (Obalna straža i pridodani vojni medicinski tim), te još 5 pripadnika Granične policije MUP-a, koji su u ovu združenu humanitarnu operaciju krenuli pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića.

Presretanje plovila s nesuđenim ilegalnim imigrantima

Njegovih službenih tri mjeseca boravka u inozemnoj operaciji započelo je teći 1. kolovoza, a već dan kasnije do Hrvatske stižu i vijesti o prvim konkretnim humanitarnim djelovanjima na moru. Ovo brzo uključivanje “Mohorovičića” i njegove posade u akcije pomorskog presretanja te spašavanja u vodama Sicilije samo još jednom zorno ukazuje na prave razmjere imigrantskih problema s kojima se Europska unija susreće na svojim vanjskim granicama – onim pomorskim, na Mediteranu, ali i onim kopnenim – posebice u Mađarskoj.

 

Plovilo s ukupno 37 ljudi, kojim se jučer pozabavila posada hrvatskog broda BŠ-72

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.