“Mohorovičić” i dalje u akciji

 

Nepunih tjedan dana od početka sudjelovanja u operaciji “TRITON”, s broda “Andrija Mohorovičić” iz sastava HRM-a ponovno stižu lijepe vijesti. Kako je prenijelo Ministarstvo obrane, jučer, 06. kolovoza, “Mohorovičić” je zajedno s brodom švedske Obalne straže KBV 001 “Poseidon” sudjelovao u akciji spašavanja 476 migranata s ribarskog broda. U operaciji koja se događala na otvorenom moru između Sicilije i Peloponeza, gotovo u razini Malte, na švedski je brod ukrcano 339 osoba, dok je njih preostalih 137 ukrcano na brod HRM-a “Andrija Mohorovičić”.

Posadi broda jutros je putem društvenih mreža čestitala i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar Kitarović:

“Kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, zahvaljujem i čestitam posadi broda Hrvatske ratne mornarice “Andrija Mohorovičić” na izvrsno obavljenoj zadaći u humanitarnoj akciji Europske unije “Triton” i, u suradnji sa švedskim brodom, spašavanju života 480 imigranata s ribarskog broda u Sredozemnom moru”.

Prvo iz klase švedskih tzv. 'kombiniranih plovila' već mjesecima djeluje na Mediteranu

Prvo iz klase švedskih tzv. ‘kombiniranih plovila’ već mjesecima djeluje na Mediteranu

Iako se MORH o tome nije jasno izjašnjavao, prema javno dostupnim podacima se vidi da je BŠ-72 “Andrija Mohorovičić” spašene ljude jutros rano krenuo iskrcavati u luku Augusta na Siciliji, od kuda se onda nakon podneva i ponovo otisnuo na more. Njegova je pozicija 7. kolovoza oko 17 sati bila na oko 50 km istočno od Auguste, gdje je krstario na istok brzinom od oko 15 čvorova. Doduše, pomalo je zbunjivalo njegovo deklarirano odredište, za koje je bio naveden Split.

Inače, već spomenuto švedsko plovilo KBV 001 “Poseidon” također je svoju grupu spašenih migranata iskrcalo danas, ali u luci Messina na Siciliji, da bi nakon samo tri sata nastavilo patrolirati (ovoga puta na jug, uz obalu Sicilije). Tu se radi o prvome u klasi od tri broda koje su za švedsku Obalu stražu (Kustbevakningen – KBV) sagradili Damen Shipyards u svom pogonu u Rumunjskoj. Sam KBV 001 je plovilo istisnine oko 3760 tona (duplo veće od hrvatskog “Mohorovičića”), ima dizel-električni pogon, i u službu je primljeno u kolovozu 2009. godine. Njegova je deklarirana namjena baš traženje i spašavanje, uz ekološki nadzor te vatrogastvo na moru, dok u operaciji TRITON sudjeluje od 19. svibnja ove godine.

Podsjećamo, u razgovoru za portal Obris.org zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović uoči početka svečanog mimohoda izjavio je kako je upravo angažman u operaciji “TRITON” dokaz da “možda tehnika ne prati ono što bi mi htjeli, ali ljude imamo, imamo znanje, sposobnosti i vještine“, što se dokazuje svakoga dana.

Prije 5 dana, točnije 02. kolovoza, posada na “Mohorovičiću” spasila je 37 osoba, a s jučerašnjom akcijom broj spašenih popeo se na 174 ljudi. Tako se već u prvome tjednu angažmana u “TRITONU” “Andrija Mohorovičić” može pohvaliti s bitno većim učinkom od slovenskog broda “Triglav” koji je svojedobno sudjelovao u “Tritonovoj” akcijskoj prethodnici, operaciji “Mare Nostrum”. Tijekom 3-mjesečnog angažmana, “Triglav” nije spasio niti jednog migranta, ali su mu barem vlasti priredile lijep ispraćaj i potom doček u domovinu.

MUP RH u operaciji "Poseidon Sea 2015"

MUP RH u operaciji “Poseidon Sea 2015”

Inače, 30. srpnja ove godine u donekle srodnu FRONTEX-ovu operaciju pod nazivom “Poseidon Sea 2015”, koja se provodi u Grčkoj, otišlo je 9 policajaca iz Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, PU osječko-baranjske i PU vukovarsko-srijemske. Radi se o drugoj smjeni hrvatskih policajaca u operaciji u kojoj RH sudjeluje još od 2012. godine. U 2015. godini, počevši s mjesecom srpnjem, planirano je upućivanje ukupno 37 policijskih službenika, s jednim vozilom opremljenim termovizijskom kamerom i jednim patrolnim policijskim vozilom. Hrvatski policajci operativne aktivnosti obavljaju na otocima Chios, Kos i Lezbos, a osnovna im je zadaća pomaganje migrantima koji prelaze iz Turske prema Grčkoj.

Uz Republiku Hrvatsku, u Zajedničkoj operaciji „Poseidon Sea 2015“ sudjeluju i druge zemlje članice EU (Danska, Estonija, Finska, Francuska, Island, Italija, Latvija, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Švedska i Velika Britanija), treće zemlje (Albanija i Ukrajina), te druge agencije EU i međunarodne organizacije (EASO, EFCA, EMSA, EUROPOL, FRA i UNHCR).

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.