“Mohorovičić” spasio, iskrcao i isplovio

 

Rano jutros, koju minutu prije 6 sati, HRM-ov BŠ-72 “Andrija Mohorovičić” uplovio je u luku Augusta na Siciliji, gdje je iskrcao dan ranije spašene migrante.

BŠ-72 “Andrija Mohorovičić” snimljen 15. kolovoza 2015. u vodama ispred talijanske luke Augusta

Naime, kako je na blagdan Velike Gospe priopćio MORH, posada broda toga je dana (15. kolovoza) u jutarnjim satima (negdje oko 7 ujutro) sudjelovala u akciji spašavanja 305 migranata. U svom kvadrantu u Jonskome moru (za koji ga je zadužio FRONTEX kao agencija pod čijim se skutima odvija operacija „TRITON“) „Mohorovičić“ je ukupno ukrcao 124 djece, 58 žena i još 123 muškarca, odnosno ukupno 305 migranata – što je, po riječima zapovjednika HRM-a komodora Predraga Stipanovića, ujedno i maksimalan broj osoba koje taj brod može odjednom prihvatiti. Nakon što je iskrcao spašene ljude u sicilijanskoj Augusti i ostavio ih tamošnjim službama za prihvat, „Andrija Mohorovičić“ ponovno je isplovio na posao oko 10 sati i 24 minute.

 

Pozicija "Andrije Mohorovičića" danas oko 14 sati (izvor: www.marinetraffic.com)

Pozicija “Andrije Mohorovičića” danas oko 12 sati (izvor: www.marinetraffic.com)

 

Migranti koje je nedavno također spasila posada s "Mohorovičića"

Migranti koje je nedavno također spasila posada s “Mohorovičića”

Sa Sicilije su danas stigle i vijesti o tragičnoj sudbini 49 migranata preminulih u prenapunjenom krijumčarskom čamcu, koji je jučer otkriven zahvaljujući brodovima norveške i talijanske obalne straže. Njihova se tijela u ponedjeljak očekuju u Cataniji, gdje će prema odluci lokalnih dužnosnika biti pokopana na lokalnom groblju. Za sada se zna samo da su preminuli u potpalublju plovila – uslijed iscrpljenosti, vrućine i dehidracije – te da se najvjerojatnije radi o ljudima koji su platili nižu cijenu za prelazak Mediterana, budući da oni koji imaju više novaca ipak dobiju nešto bolja mjesta na palubama krijumčarskih plovila.

Kojim putem u Europu?

Prema nekim još uvijek neslužbenim podacima, od početka ove godine u pokušaju prelaska Mediterana poginulo je najmanje 2.300 ljudi. Samo prošloga tjedna, spašeno je više od 6.100 ljudi koji su se na Mediteran uputili iz Libije, a od početka ove godine do kraja srpnja na izbjegličkoj ruti središnjeg Mediterana spašeno je oko 81.500 osoba. Od toga je svaki četvrti spašen zahvaljujući angažmanu plovila i zrakoplova u službi FRONTEX-a.

 

Migrantske rute po Mediteranu (izvor: IOM/OSCE)

Migrantske rute po Mediteranu (izvor: IOM/OSCE)

 

U nedavnom intervjuu francuskoj novini Les Echos, izvršni direktor FRONTEX-a Fabrice Leggeri rekao je kako su već zabilježeni mali pomaci u migracijskim tokovima, i to ponajprije sa središnjeg prema istočnom Mediteranu.

„Jača pritisak prema istočnom Mediteranu. Od početka 2015. bilo je nešto više dolazaka preko Turske: 40.000 ilegalnih prelazaka na grčke otoke prema 37.000 dolazaka u Italiju. Broj sirijskih izbjeglica ustrajno se smanjuje u Italiji. Sirijske obitelji radije izbjegavaju Libiju zbog značajnog pogoršanja sigurnosnih uvjeta. A i krijumčari su nasilniji u Libiji“,

izjavio je Leggeri, dodavši kako su izbjegličke rute iznimno fleksibilne i mogu se vrlo brzo promijeniti. Ova za sada još uvijek lagana promjena rute može objasniti i trenutnu migrantsku apokalipsu u Grčkoj, Makedoniji i Srbiji, koje ne pamte ovakvu navalu izbjeglica i imigranata.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.