Angažman u TRITON-u: 15 milijuna kn

 

Dok se još jučer spominjala tek namjera da hrvatsko sudjelovanje u EU operaciji TRITON bude za prvu ruku financirano kombinacijom novaca iz proračunske pričuve i Ministarstva obrane Republike Hrvatske, to je pitanje došlo na dnevni red Vlade RH. Na svojoj 235. sjednici, održanoj danas, 8. srpnja 2015. godine, Vlada je kao svoju 24. točku obradila i dva “Prijedloga rješenja o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu“. Dok sa sufinanciranjem borbe protiv komaraca u Osijeku suosjećamo, za portal Obris.org tu je ipak bila zanimljivija odluka kojom se daju sredstva “Ministarstvu obrane, za podmirenje troškova sudjelovanja u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije „TRITON“ u Sredozemlju” – konkretno, 11.228.350,00 kuna iz proračunske pozicije nazvane “Razdjel 025 – Ministarstvo financija, Glava 02506 Ministarstvo financija – ostali izdaci države, Aktivnost 539019 – Proračunska zaliha, račun 385 Izvanredni rashodi”.

Ova je tematika na red došla usred 25. minute sjednice, a bila je obavljena u čistih 40 sekundi, uključujući tu i glasovanje. Iako je na Markovome trgu bila prisutna zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, temu je obrazložio ministar financija Boris Lalovac izjavivši kratko:

Radi se o terećenju proračunske zalihe. Znači, dodatno odobrenje sredstava Ministarstvu obrane., od 11,2 milijuna kuna – radi sudjelovanja u humanitarnoj operaciji Europske unije ‘TRITON’… Gdje se upućuje 50 pripadnika Oružanih snaga sa brodom Hrvatske ratne mornarice“.

Riječ je tu o novcima koje je od državnog proračuna zatražilo Ministarstvo obrane, a radi pružanja potpore Europskoj agenciji za kontrolu granica (FRONTEX) u zaštiti pomorske granice Europske unije te davanja doprinosa pri ublažavanju izbjegličke humanitarne katastrofe na Mediteranu. Dokument Vlade RH definira da se ti procijenjeni dodatni troškovi najvećim dijelom odnose na potrošnju dizel goriva, troškove namirnica, naknade pripadnicima OS RH za sudjelovanje u operaciji, premije osiguranja, zdravstvene preglede i cijepljenje članova posade broda, materijal za održavanje broda i opreme, materijal za čišćenje i održavanje, zdravstveni materijal, usluge prijevoza zračnim transportom, te sredstva za dodatno opremanje broda radi provedbe ove operacije.

Na sve to je onda još i premijer Zoran Milanović osjetio potrebu dometnuti “Dobro… S time što se ovo pod ‘a’, u najvećem iznosu treba vratiti natrag u proračun, iz sredstava Europske unije. Tko je ‘ZA’ ?” – iako se još jučer na saborskom Odboru za obranu moglo čuti kako je pitanje naknadnoga povrata financijskih sredstava potrošenih u toj humanitarnoj operaciji iz zajedničke blagajne EU još itekako otvoreno. Naime, jučer je Višnja Tafra pred Odborom za obranu Hrvatskoga sabora objasnila da od 15 milijuna kuna ukupnog troška operacije, oko 11 milijuna kuna dolazi iz državnog proračuna. Ujedno, da tu postoji i ponešto neuobičajena mogućnost povrata novaca, i to u iznosu do dva milijuna eura – o čemu će se saznati naknadno, najvjerojatnije kada se tim koji sudjeluje u pregovorima o provedbi operacije, vrati u Hrvatsku. U očekivanju potvrde ovih informacija o povratu novaca, a kako bi se rashodi zadržali u predviđenim okvirima, MORH se odlučio hrvatskim sudionicima aktivnosti isplatiti minimalne dnevnice, bez obzira na to što sama Operacija za neke druge nacionalne učesnike nudi i ponešto više iznose dnevnica.

Ujedno, ostaje kao zanimljivost i činjenica da Hrvatska u misiju TRITON šalje i vojsku i policiju, ali se troškovi djelovanja ipak dijele tek između općeg državnog proračuna i proračuna MORH-a, dok Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske tu opet sudjeluje, ali na tuđi trošak. Ta činjenica možda i nije bila vrijedna spomena u nizu proteklih godina, ali postaje sve zanimljivijom kada vidimo da je proračunski udio MUP-a zadnje vrijeme svojim iznosom pretekao ukupni  proračun MORH-a – gdje obrambeni resor ipak, baš kao nekad, ustrajno nastavlja financirati i čitav niz aktivnosti iz djelokruga sestrinskoga resora.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.