Mohorovičić se vratio, doček svečan!

 

Za danas, četvrtak 5. studenog u 10 sati ujutro, Hrvatska ratna mornarica (HRM) isplanirala je svečani povratak broda BŠ-72 “Andrija Mohorovičić” u njegovu matičnu luku Lora u Splitu. Nakon tri mjeseca u misiji, i samo tri dana pred parlamentarne izbore, hrvatske su mornare i časnike u luci dočekale njihove obitelji, jednako kao i ministar obrane RH Ante Kotromanović, pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH Vladimir Nemec, te još i oveća svita nadležnih predvođena kontradmiralom Robertom Hranjom (direktorom GS OSRH a za ovu priliku i izaslanikom načelnika GS OS RH Lovrića), komodorom Predragom Stipanovićem (zapovjednikom HRM), Zlatkom Sokolarom (načelnikom Uprave za granicu MUP RH), Markom Srdarevićem (ovlaštenim za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske), Ivom Babićem (načelnikom Sektora za granicu PU splitsko-dalmatinske), Žarkom Smajićem (načelnikom Postaje pomorske policije Splita) i brojnim novinarima.

Svečani doček u Lori

Tom se prilikom od ministra Kotromanovića moglo čuti: “Pokazali smo da smo snažni, da smo organizirana država i da znamo upravljati krizama i u Sredozemlju i u Hrvatskoj. I to je naša poruka. Imamo sjajne ljude koji mogu obaviti sve zadaće“, da bi te ocjene potkrijepio i pohvalama s inozemnih adresa: “Slušao sam komentare od ljudi koji vode operaciju, jako su vas hvalili“. Uz to, Kotromanović je najavio i da se razmišlja o slanju još jednog broda HRM-a na Mediteran, ali tijekom iduće godine. Nije sporna činjenica kako je ova misija ujedno prvo djelovanje HRM van Jadrana od samostalnosti Republike Hrvatske, što je donijelo i dragocjenih operativnih iskustava – za koja se treba nadati da će biti obuhvaćena sustavom naučenih lekcija, ne bi li se spriječilo da skoro sve što je savladano u praksi završi u dimu povijesnog sjećanja sjetnih pojedinaca.

Pri tome, osnovni se podaci o djelovanju ponešto razlikuju, ovisno o tome koga pitate. Dok MORH spominje 90 dana misije, tijekom kojih je BŠ-72 službeno spasio ukupno 2518 osoba (gdje se navodi 551 dijete, 448 žena i 1517 muškaraca – što ukupno iznosi 2516 ljudi, gdje se samo može pretpostaviti kako razliku predstavljaju dvije preminule osobe, o kojima smo također izvještavali) – MUP RH navodi 76 dana na moru, te ukupno 12 akcija traganja i spašavanja tijekom koji je spašeno 2516 osoba (599 djece, 511 žena i 1406 muškaraca). U operaciji EU agencije FRONTEX nazvanoj TRITON sudjelovalo je 27 zemalja, među kojima i Republika Hrvatska. Kao što smo u više navrata pisali – sada je i službeno potvrđeno da je brod HRM-a uglavnom radio ophodnje južnim dijelom Jonskog mora, u zoni koja se prostirala 200 nautičkih milja istočno od obale Sicilije. Kako danas u svom priopćenju s dočeka spominje MORH:

U tom području spašavani su migranti sa plovila koja su dolazila iz pravca sjeveroistočne obale Libije i Bliskog istoka. Svakodnevna zadaća bila je ophodnja uzduž vanjske granice određene zone. U trenutku otkrivanja pozicije plovila sa migrantima u pogibelji, koju su dobivali iz Glavnog središta operacije, brod bi se odmah uputio prema zadanoj poziciji. Po dolasku na poziciju započinjala bi akcija spašavanja, a nakon završenog spašavanja i zbrinjavanja migranata na ŠB-72, isti su prevoženi do luke iskrcaja gdje bi nadzor nad njima preuzimale službe nadležne za prihvat“.

Dok je proteklih mjeseci o ovoj aktivnosti pretežito šutjelo, Ministarstvo unutarnjih poslova RH ta djelovanja u “operativnim zonama Mike1 i Mike2” sada promatra iz vlastite perspektive. Kao prvo, navodi se tako izjava pomoćnika ministra unutarnjih poslova Vladimira Nemeca  da “u trenutku njihovog upućivanja u akciju nitko nije mogao pretpostaviti razmjere migracijske krize i izbjegličkog vala s kojima se svakodnevno suočava naša zemlja” – za što je doduše samo trebalo čitati portal Obris.org. Onda slijede i neki podaci o policijskoj strani akcije u kojoj je sudjelovao brod “Andrija Mohorovičić”, i za koju je odlikovanja primilo 5 hrvatskih policajaca te ni jedan vojnik:

Nakon poziva FRONTEX-a, pozitivne odluke Hrvatskog sabora donesene na prijedlog Vlade RH i uz prethodnu suglasnost predsjednice Hrvatske, te provedenih usklađenja planova i termina angažiranja, kao i opsežne i uspješne zajedničke obuke, Hrvatska je od 1. kolovoza do 31. listopada u navedenu operaciju TRITON uključila ophodni brod ‘Andrija Mohorovičić’. Ophodni brod je iz sastava Obalne straže RH, na kojemu je uz pripadnike Obalne straže i odgovarajući liječnički tim, bilo ukrcano i 17 policajki/policajaca pomorske policije iz PU splitsko-dalmatinske i PU primorsko-goranske u mjesečnim turnusima (prvi tim po pet, a drugi i treći po šest). Zadaća mu je bila provedba zakona na dodijeljenom operativnom području. U Međunarodnom koordinacijskom centru (ICC – International Coordination Centar) u Rimu u operaciji je sudjelovao po jedan policajac – časnik za vezu u turnusu, što su ukupno tri policajca, dok je zaključno u zajedničkoj operaciji sudjelovalo sveukupno 20 pomorskih policajaca“.

Čisto za podsjetnik, portal Obris.org je još 2. studenog izvijestio o kraju misije “Andrije Mohorovičića” – čije su putešestvije po Mediteranu kod nas završile opisane u seriji s ukupno više od petnaest (15) tematskih tekstova, kako o misiji TRITON, tako onda i o pomorskim aktivnostima broda BŠ-72 “Andrija Mohorovičić”. Dakle, u prosjeku po tekst svaka četiri dana misije. Iako je BŠ-72 svoju misiju formalno zaključio 30. listopada, za kraj spomenimo i da se iz talijanske luke Catania prema Hrvatskoj krenulo tek 3. studenog malo iza podneva. Plovidba do domaćih voda trajala je oko 33 sata, da bi jučer oko 21 sati sidro bilo bačeno u uvali ispred Bobovišća na Braču. Od tamo se prema Splitu krenulo danas malo prije 8 ujutro, da bi se do 9.45 konačno stiglo u okrilje luke Lora. No, nije ovo djelovanje u svim krugovima potaklo jednaku razinu interesa.

MORH i dileme o brodu

Prema jučerašnjoj službenoj najavi današnjeg događanja, za MORH je riječ bila o slijedećemu:

Brod HRM-a “Andrija Mohorovičić” (ŠB-73) završio je svoje sudjelovanje u FRONTEX-ovoj operaciji „TRITON 2015“, u petak 30. listopada 2015. pristajanjem u luci Catania. U tri mjeseca plovidbe na Sredozemnom moru posada broda koja broji ukupno 49 pripadnika Oružanih snaga RH, te 5 pripadnika granične policije, spasila je više od 2,5 tisuća migranata“.

No, ne samo da Ministarstvo obrane i većina hrvatskih medija protekla tri mjeseca nisu bili voljni dostojno pratiti aktivnosti ovog plovila i njegove posade na Mediteranu, već se iznimnim naporom pokazalo čak i ispravno obavještavanje o tome – koji se to brod zapravo danas vraća iz međunarodne misije. Naime, u službenim najavama današnjeg dočeka govorilo se o plovilu “ŠB-73”, što je ponovljeno i u prvim verzijama izvješća o događanju (kako Ministarstva obrane i OS RH, tako i Ministarstva unutarnjih poslova RH) – kada je već i sam površni pogled na brod ili neke od njegovih brojnih slika pokazivao velike brojke “72”.

Kada je ta greška ipak uočena, brojke su kod Ministarstva obrane bile korigirane – ali je ipak ostala kriva slovna oznaka. Naime, iako se Andrija Mohorovičić u HRM vodi kao “školski brod”, u imenu su te riječi zamijenjenog poretka – tako da je oznaka plovila “BŠ”, a ne “ŠB”. Ovo se djelomično korigirano spominjanje oznake broda vidi i u citatu službenog priopćenja kojeg smo prenijeli u ovome tekstu, dok je na internetskim stranicama OS RH te MUP RH (također preneseno iznad, kao ilustracija) i nadalje ostao prvotni spomen fantomskog plovila “ŠB-73”.

Ako pravo ime broda o kojem se radi nekome već nije u oči upalo tijekom protekla tri mjeseca, kada je ovo plovilo svako malo aktivno spašavalo migrante u inozemstvu (što ne čudi da nije, budući se tijekom tog perioda gotovo nitko nije pretrgao izvještavajući o radu ovoga plovila i njegove posade) – ovu se potencijalnu dilemu u svakome trenutku jednostavno moglo riješiti pogledom na internetske stranice Oružanih snaga RH, gdje u popisu pod oznakom “Brodovi i borbeni sustavi HRM” lijepo stoji i kratki tekst o brodu “BŠ-72 ‘Andrija Mohorovičić’“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.