Obalna straža dobiva novog zapovjednika

 

Iako na današnjoj sjednici Vlade RH, 200. po redu, na prvi pogled i nije bilo točaka dnevnog reda vezanih uz obranu – o ovom se segmentu državnih aktivnosti na kraju višestruko raspravljalo u drugome dijelu sjednice – onom koji je zatvoren za javnost. Nekoliko je tu točaka vrijedno posebnog isticanja.

Promjena na čelu Obalne straže RH

Kao prvo, na vidiku su promjene na vrhu Obalne straže. Kako Vlada RH ističe u pisanom priopćenju:

Utvrđen je Prijedlog odluke za razrješenje dosadašnjeg zapovjednika Obalne straže Republike Hrvatske komodora Marina Stošića, s danom 31. prosinca 2014. godine, radi odlaska u mirovinu. Također, utvrđen je i Prijedlog odluke za imenovanje kapetana bojnog broda Ive Raffanellija novim zapovjednikom Obalne straže, s danom 1. siječnja 2015. godine. Prijedlozi odluka upućeni su predsjedniku Republike Hrvatske na donošenje“.

Napomenimo kako je komodor Stošić na ovoj dužnosti od 3. kolovoza 2011. godine, kada je na mjestu zapovjednika Obalne straže naslijedio viceadmirala Zdravka Karduma. Tijekom svog mandata u Obalnoj straži Stošić je 27. svibnja 2013. bio službeno pohvaljen od Predsjednika RH, da bi godinu dana kasnije i napredovao, iz čina kapetana bojnoga brod u svoj današnji čin komodora.

Kapetan bojnog broda Ivo Raffanelli, časnik koji bi za 15 dana trebao naslijediti Stošića, rođen je 1. ožujka 1965. godine. Tijekom rata je služio u Floti HRM, gdje je 28. svibnja 1992. godine promaknut u čin poručnika bojnog broda. Nakon što je 24. svibnja 1996. godine odlikovan Redom Hrvatskog trolista, 24. prosinca 1996. odlikovan je i Spomenicom domovinske zahvalnosti, te je nastavio s radom u Floti HRM. Među ostalim, plovio je na brodu BS-73 Faust Vrančić, da bi se posljednjih godina skrasio u činu kapetana bojnog broda i na funkciji zapovjednika Flotile HRM – s koje Raffanelli uskoro dolazi i na čelo Obalne straže.

Briga o pravima i interesima RH na moru?

Današnja je novost i kadrovska obnova sastava “Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru” – s čijeg je čela, a radi isteka mandata, Vlada RH razriješila Ranka Ostojića, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova RH. Novim predsjedavateljem ovoga tijela imenovan je ministar obrane Ante Kotromanović, a ujedno je promijenjen i dio sastava spomenute koordinacije – na mjesto Kristine Čelić (Ministarstvo gospodarstva), Davorina Kajfeša (Ministarstvo financija) i Sanje Šaban (Ministarstvo kulture) imenovani su Ante Mišura (Ministarstvo poljoprivrede), Renata Tandara (Ministarstvo unutarnjih poslova), Antonio Mučnjak (Ministarstvo financija) i Zoran Wiewegh (Ministarstvo kulture).

14. redovna sjednica Središnje koordinacije, MUP RH 14. listopada 2014.

14. redovna sjednica Središnje koordinacije, sjedište MUP RH, 14. listopada 2014. godine

Kao što smo već pisali na portalu Obris.org, spomenuta “Središnja koordinacija za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru” je međuresorno tijelo definirano 8. člankom Zakona o obalnoj straži (Narodne novine 109/07). Ono je skup 16 predstavnika niza državnih resora (nadležnih za obranu, pomorstvo, unutarnje poslove, morsko ribarstvo, zaštitu okoliša, gospodarstvo, financije, vanjske poslove, kulturu, pravosuđe, a onda još i ravnatelj DUZS, glavni inspektor Državnog inspektorata, ravnatelj policije, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, zapovjednik HRM i zapovjednik Obalne straže), kojima u krug predsjedavaju tri ministra za ove poslove najvažnijih resora – 2012. godine to je bio ministar obrane Ante Kotromanović, 2013. godine ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, a onda 2014. godine ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Danas je Vlada RH nastavila ovu shemu, započevši novi krug ovih imenovanja postavljanjem na čelo koordinacije opet ministra obrane Antu Kotromanovića.

I vojno zdravstvo protiv HIV-a u Hrvatskoj

Na kraju, spomenimo i da su imenovani novi članovi Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a – sukladno Odluci o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a (NN 87/2014). Uz ministra zdravlja Sinišu Vargu, koji je imenovan kao predsjednik po položaju, tu je svoje mjesto našlo još 27 ljudi – među kojima i pukovnik Darko Dogan, voditelj Službe za vojno zdravstvo MORH-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.