Za HRM na Mediteranu – manje nego za mimohod

 

Jedno od najvećih iznenađenja 2015. godine bio je izlazak Hrvatske ratne mornarice na Mediteran, i to u čak dva navrata. Prvo je to učinio BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“, angažmanom u FRONTEX-ovoj operaciji „Triton“, a potom i DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“ prevozeći dio pripadnika OS RH u Španjolsku, na vježbu „Trident Juncture“. Dok se o misiji i zadaćama sva ova tri broda u javnosti još i moglo ponešto čuti, troškovi njihovih putešestvija po Mediteranu ostali su potpuna nepoznanica. Zato smo pitali MORH – koliko to sve košta, i ‘ko će platit’?

Za „Trident Juncture“ – 3,5 milijuna kn

Izvor: Marine Traffick

DBM-81 na vezu u španjolskoj luci Sagunto

Kako smo već pisali, DBM-81 i DBM-82 angažirani su prvenstveno za prijevoz jednog mehaniziranog voda iz sastava Druge mehanizirane bojne „Gromovi“, tj. 4 BOV-a Patria i pripadajućeg osoblja (ukupno 40 pripadnika OS RH) do Španjolske, radi sudjelovanja na velikoj NATO vježbi „Trident Juncture“. Osim njih, na vježbi je sudjelovao i časnik za vezu u S3 bojne, skupina za potporu s dva motorna vozila i 6 pripadnika OS RH, jedan promatrač-kontrolor s jednim motornim vozilom, te časnik za nadzor štete. Cilj njihovog sudjelovanja na vježbi „Trident Juncture“ bila je prezentacija spremnosti hrvatske sastavnice deklarirane za NRF16, te unapređenje njene interoperabilnosti s ostalim članicama NATO saveza. Kako nam je rekao MORH,

„troškovi sudjelovanja OS RH na vježbi „Trident Juncture“ iznose oko 3,5 milijuna kuna, a uključuju dnevnice, naknade za smještaj, namirnice, materijale, dijelove i usluge za održavanje brodova i opreme.“

Od ovog ukupnog iznosa, troškovi mjesec dana dugog sudjelovanja HRM-ovih plovila DBM-81 i DBM-82 na vježbi iznose oko 1,5 milijuna kuna. Sve je podmireno iz proračuna MORH-a za 2015. godinu.

Povrat troškova za „Triton“

Angažman BŠ-72 „Andrija Mohorovičić“ u operaciji „Triton“ na Mediteranu bio je više nego uspješan – i po broju spašenih migranata, po odjeku u javnosti, kao i po provjeri sposobnosti HRM-a. Prema MORH-ovom izračunu, “troškovi tromjesečnog sudjelovanja BŠ-72 u ‘Tritonu’ iznose nešto više od 7,5 milijuna kuna“, što je dosta manje od odobrenih sredstava. Vlada je, naime, angažman u „Tritonu“ financirala kombinacijom novaca iz proračunske pričuve i proračuna MORH-a, pa je tako iz proračunske zalihe izdvojeno 11.228.350,00 kuna, dok je ostatak bio rezerviran iz MORH-ovih financijskih sredstava.

Jednako tako, najavljeno je da će se za dio troška, najviše do 2 milijuna eura, moći kod EU-instanci zatražiti povrat. To se u međuvremenu zaista i dogodilo, pa je tako MORH preko Ministarstva unutarnjih poslova, koje je bilo formalni nositelj domaće provedbe operacije „Triton“, te preko agencije FRONTEX (pod čiju je nadležnost spadao „Triton“) zatražio povrat utrošenih sredstava. Temeljem tog zahtjeva, MORH-u je do sada za angažman u „Tritonu“ uplaćeno nešto više od 4 milijuna kuna, a na Krešimirovom trgu očekuju i daljnji povrat uloženih sredstava.

Kada se zbroje troškovi izlaska HRM-a na Mediteranu, bez do sada vraćenog novca, dobije se ukupna suma od 9 milijuna kuna, što je manje od troškova organizacije svečanog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje. Naime, krajem kolovoza prošle godine, Ministarstvo obrane objavilo je da troškovi organizacije svečanog mimohoda iznose 12,7 milijuna kuna, od čega je najviše novaca, nešto više od trećine, potrošeno za „ostale troškove“ – rad na terenu, troškove goriva, i sl.

Post festum…

Od povratka „Krke“, „Cetine“ i „Mohorovičića“ u Split odmora za njih nije bilo, kažu u MORH-u, već su nastavili izvršavati svoje redovne zadaće, te nisu slani na remont. Posada BŠ-72 dobila je 6. prosinca prošle godine Plavu vrpcu Vjesnika, za zasluge u operaciji spašavanja migranata u Sredozemnom moru. Stožerna narednica Sanja Kevo, članica medicinskog tima koji je na „Mohorovičiću“ sudjelovao u „Tritonu“, proglašena je najboljom dočasnicom za mjesec studeni, a istaknula se iznimnom predanošću i točnim prosudbama u trijaži spašenih migranata. Najboljim vojnikom u studenom 2015. proglašen je razvodnik Goran Medvidović, koji je kao pripadnik mehaniziranog voda sudjelovao na vježbi „Trident Juncture“ u sastavu oklopne bojne SAD-a na dužnosti vezista – zapovjednika voda.

Do sada je već u nekoliko navrata s državnog i vojnog vrha spomenuta najava mogućnosti sudjelovanja u operaciji „Triton“ i u ovoj godini, o čemu još uvijek nema službenih potvrda, vjerojatno i zbog vakuma u obnašanju vlasti u Hrvatskoj. No u MORH-u i OS kažu da su spremni na zeleno svjetlo s Markovog trga:

„Po zaprimanju formalnog zahtjeva, odnosno po donošenju političke odluke o sudjelovanju u operaciji „Triton“ tijekom 2016. godine, Oružane snage će pokrenuti standardne postupke s ciljem provedbe neposrednih priprema, obuke, te upućivanja snaga u područje operacije“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.